Aktualne novice

Mali delničarji kot skupina postajajo vedno bolj opazen in upoštevanja vreden dejavnik v svetu poslovanja velikih podjetij. To samo po sebi niti ne preseneča, saj lastništvo malih delničarjev v okviru strukture večine velikih uspešnih slovenskih podjetij predstavlja relativno velik lastniški delež. Tako lahko imajo tudi relativno veliko glasovalno moč in neposreden vpliv na odločanje. Vendar morajo za resnično udejanjanje tega potenciala opraviti še en predhoden korak - morajo se organizirati in zato smo 28.04.2009 ustanovili Društvo - Mali delničarji - Skupaj smo močnejši, ki se je 07.12.2011 na skupščini preimenovalo v Društvo Mali delničarji Slovenije - Small Shareholders' Association of Slovenia (v nadaljevanju Društvo MDS), ki je nevladna organizacija.

Zaključek transakcije je odvisen od sprejetja uradnih sklepov lastnikov in odobritve ustreznih regulativnih organov in organov za varstvo konkurence, so sporočili iz družbe DuluxGroup. Kot so dodali, je v primerjavi z drugimi morebitnimi investitorji, katerih naložbena logika lahko temelji na stroškovni racionalizaciji, operativni model skupin DuluxGroup in Nippon Paint Group vlaganje v rast.

Ljubljana, 29.10.2021

Za ogled TV prispevka novinarja Florjana Zupana iz odaje Dnevnik TV SLO1 ob 19.00 uri z dne 28.10.2021 pritisnite na sliko ali TUKAJ.

Patrick Houlihan, predsednik in glavni izvršni direktor skupine DuluxGroup, je poudaril: "Veseli smo priložnosti za vlaganje v Skupino JUB in njeno nadarjeno vodstveno ekipo. To JUB-ovo priložnost za rast poganja močno partnerstvo, ki je kombinacija ekonomije obsega in virov skupine Nippon Paint Group, uspešnosti in zmogljivosti skupine DuluxGroup ter močne srednje- in vzhodnoevropske platforme, ki jo zagotavlja JUB."

Kot so zagotovili v DuluxGroupu, bo Skupina JUB postala center za srednjo in vzhodno Evropo za dekorativne barve, premaze in fasadne sisteme ter platforma skupine DuluxGroup za nadaljnjo širitev v povezane kategorije izdelkov.

Priznane in vodilne blagovne znamke Skupine JUB bodo ohranili in razvijali, ponudbo izdelkov pa razširili z izkoriščanjem nabora izdelkov in tehnologije DuluxGroup/Nippon Paint Group. Kot so obljubili, bodo ohranili obstoječe vodstvo in zaposlene v JUB-u.

DuluxGroup Limited, ki naj bi bilo vodilno podjetje v segmentu barv in premazov v Avstraliji in Novi Zelandiji, ima približno 4000 zaposlenih po vsem svetu in ustvarja prihodke 1,3 milijarde evrov in je od leta 2019 v 100-odstotni lasti skupine Nippon Paint Group. Nippon Paint Group je četrti največji proizvajalec barv na svetu in največji v Aziji. Ima več kot 34.000 zaposlenih v več kot 30 državah in regijah z letno prodajo v znesku približno šest milijard evrov. DuluxGroup je lastnik blagovne znamke barv DULUX v Avstraliji, na Novi Zelandiji in v Papui Novi Gvineji in ni povezan z blagovno znamko DULUX v drugih delih sveta, vključno z Evropo, so še navedli v sporočilu za javnost.

 

Slovenija je pred leti v okviru obsežne sanacije bank med drugim izvedla tudi izbris imetnikov podrejenih obveznic. Ustavno sodišče je že leta 2016 ugotovilo, da nekdanji imetniki obveznic v okviru izbrisa niso bili deležni ustreznega pravnega varstva - niso torej imeli možnosti pritožbe ali vložitve zahtevka za odškodnino. Podobno ugotovitev je minuli teden podalo tudi Evropsko sodišče za človekove pravice. Državni zbor je leta 2019 sicer sprejel zakon, ki je predvidel omenjeno pravno sredstvo, a trenutno je zakon v postopku ustavnosti pred ustavnim sodiščem.

Gostje oddaje so Monika Gregorčič (SMC), Jernej Pavlič (SAB) in Rajko Stanković (Društvo Mali delničarji Slovenije).

Ljubljana, 24.09.2021


Za ogled oddaje na tretjem programu RTV Slovenija kliknite na sliko ali tukaj.

V Društvu Mali delničarji Slovenije (Društvo MDS) smo se z navdušenjem seznanili z današnjo sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice v zadevi Pintar, Kotnik, Peterlin, Jukič, Logar in Jesenko. Sodba predstavlja veliko zmago za vse bančne razlaščence, saj je sodišče v sklepnih argumentih pozvalo, da je treba njihov položaj urediti brez nadaljnjega nepotrebnega odlašanja (točka 114.).

 

Ljubljana, 14.09.2021

Za ogled prispevka iz oddaje 24ur z dne 14.09.2021 pritinite TUKAJ ali na sliko.

 

Sodišče je nedvoumno razsodilo, da je Republika Slovenija kršila konvencijsko pravico razlaščencev do varstva premoženja, saj je posegla v premoženje razlaščencev, ne da bi zagotovila zadostna procesna jamstva proti samovolji državnih organov (točki 110., 111.).

 

Za ogled prispevka iz oddaje TV Dnevnik TV SLO1 z dne 14.09.2021 pritinite TUKAJ ali na sliko.

 

Ta pravna zmaga je še posebej pomembna, ker je bila dosežena kljub temu, da je Republika Slovenija uporabila celoten arzenal »argumentov«, s katerimi je razlaščence zavračala pred slovenskimi sodišči. Tako je Republika Slovenija navajala, da izbrisane delnice in obveznice sploh niso premoženje, ker naj ne bi imele ekonomske vrednosti, da bi njihovi imetniki že predhodno morali zagotoviti dodatni kapital bankam, da izgube razlaščencev naj ne bi presegale izgub v stečaju, v katerem bi se banke znašle brez izbrisa, da bi brez izbrisa prišlo do kršitev pravil EU o državnih pomočeh ter da so razlaščenci imeli na voljo postopek po 350.a členu Zakona o bančništvu.

 

Vsi ti »argumenti« Republike Slovenije so se ob tehtanju na Evropskem sodišču za človekove pravice razblinili. Evropsko sodišče za človekove pravice je zavzelo trdno stališče, da bi procesna jamstva, ki bi varovala pred samovoljo državnih organov, morala obstajati že v trenutku, ko so se izredni ukrepi Banke Slovenije šele snovali.

 

Ob tej pravni zmagi zato ni mogoče spregledati sramotne vloge, ki so jo odigrali posamezniki na Banki Slovenije, ki so pripravljali in zagovarjali pravno ustreznost bančne razlastitve, ter posamezniki na Ustavnem sodišču, ki so s svojo ignoranco predhodno brez sleherne vsebinske obravnave odpravili vse pritožnike, ki so danes na Evropskem sodišču zmagali. Tudi tem je namenjena današnja opazka Evropskega sodišča o drugih madežih Republike Slovenije v znanih zadevah Lukenda in Ališič (točka 113.).

 

Vse odgovorne pozivamo k takojšnji in argumentirani razpravi na podlagi predlogov rešitev, ki smo jih v Društvu MDS že večkrat objavili, razlaščence pa vabimo, da se še naprej obračajo na nas za pomoč ter se obenem zahvaljujemo vsem podpornikom, ki s svojimi strokovnimi argumenti in znanjem nesebično omogočajo uresničevanje našega poslanstva.

Poslovne novice domačih časopisov in spletnih

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.