Perutnina Ptuj

Perutnina Ptuj, d.d. - Kontaktni podatki

Perutnina Ptuj, d.d. (oznaka delnic: PPTG)
Potrčeva cesta 10
2250 Ptuj
Telefon: +386 (2) 749 01 00
Faks: +386 (2) 749 01 30
Spletna stran: www.perutnina.com
 

Finančni podatki o družbi

 

 

Družba:

Perutnina Ptuj

Oznaka delnice:

PPTG

Borza:

Ni v borzni kotaciji

ISIN koda:

SI0031107350

     
 

Znesek/število

Datum

Osnovni kapital družbe:

24.672.425,00€

31.12.2014

Število vseh delnic:

5.912.500

31.12.2014

Lastne delnice:

    0

31.12.2014

Število delničarjev:

9.747

31.12.2014

Knjigovodska vrednost delnice zadnji dan preteklega poslovnega leta:

   9,01€

31.12.2014

Knjigovodska vrednost delnice zadnji objavljeni podatek:

 

 

Borzna cena na zadnji dan preteklega poslovnega leta:

 

 

Tržna kapitalizacija

53.271.625,00€

31.12.2014

     

Kontakt za vlagatelje:

 

Telefon:

02 74 90 100

Email:

info@perutnina.eu

 

 

Vir podatkov:

Lastni izračuni in podatki

 

 

Opozorilo:

Predstavljeni podatki so informativne narave. Društvo MDS ne odgovarja za točnost podatkov. Za pridobitev uradnih podatkov se obrnite neposredno na družbo.

Perutnina Ptuj

Datum skupščine: 
13.12.2018 - 11:00
Naslov: 
v sejni dvorani poslovnega centra Perutnine Ptuj, Potrčeva ulica 190, Ptuj.
Status: 
arhivirana
Opombe: 
Odločanje o uporabi bilančnega dobička za leto 2017.

Ukrajinci kupili Perutnino Ptuj

Medij: Delo  Avtorji: Maja Grgič, Nejc Gole Teme:  mali delničarji Datum: Sreda, 26. september 2018 Stran: 11

Ukrajinci kupili Perutnino Ptuj Prevzem Regijsko pomembno perutninsko podjetje dobilo nove lastnike Prej morajo soglasje podati še regulatorji

Ljubljana - Ukrajinska skupina MHP je od Slovenske industrije jekla (Sij) kupila Perutnino Ptuj (PP). Ta bo dobila dolgoročnega strateškega partnerja, MHP pa jo namerava podpirati z naložbami in nadaljnjim razvojem, so sporočili iz skupine MHP. Agrarni ekonomist Aleš Kuhar meni, da ima PP velik potencial.  

Skupina MHP, ena izmed vodilnih v mednarodni kmetijski in živilskopredelovalni industriji, je na agencijo za varstvo konkurence vložila priglasitev koncentracije za nakup deleža Perutnine Ptuj, je sporočil kupec. Sij je po naših neuradnih informacijah sprožil mednarodni postopek prodaje svojega 91-odstotnega deleža Perutnine Ptuj, v katerem je skupina MHP ponudila daleč najvišjo ceno. Kupnina ni znana, bo pa Sij s prodajo ustvaril dobiček. Spomnimo, Sij je Perutnino Ptuj kupil za dobrih 70 milijonov evrov. Konec preteklega leta je Sij naložbo v Perutnino ovrednotil na 82 milijonov evrov. Prodaja ptujske družbe je posledica zahteve upnikov Sija, da se ta bodisi izloči iz lastništva Sija bodisi proda. Skupina Sij je sicer stabilizirala poslovanje Perutnine. Ker so Ukrajinci pridobili več kot 90-odstotni delež, bodo lahko iztisnili male delničarje. Prej morajo sicer pridobiti še vsa soglasja regulatorjev.

Od žita do piščanca 

MHP je vodilni rejec perutnine v Ukrajini. Imajo tudi obrate na Nizozemskem in Slovaškem ter prodajno in distribucijsko poslovalnico na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki. V Ukrajini prodajo kakih 60 odstotkov perutninskih izdelkov, ostalih 40 odstotkov pa v več kot 60 državah po svetu. Izpostavljajo investiranje v osnovna sredstva; v zadnjih desetih letih so v nove investicije vložili okoli 1750 milijard ameriških dolarjev. Ukrajinska skupina ima v lasti tudi vodilno podjetje za pridelavo žit, s katerimi hranijo svojo perutnino.

Perutnina Ptuj potrebuje razvojno inspiracijo in stabilno lastništvo zmernega lastnika, ki razume agroživilski posel, ter nove ideje, znanje in investicijski zagon, je komentiral agrarni ekonomist Aleš Kuhar: »Perutnina Ptuj ima velik razvojni potencial, ki ga bo dober lastnik znal dobro razviti, je integrirana na številnih trgih, ji je pa sapa zastala že, preden jo je prevzel Sij.« Skupina MHP obljublja izboljšanje kakovosti proizvodne osnove Perutnine Ptuj in doseganje najvišjih predpisanih standardov EU: »Sodelovanje bo prineslo neposredne koristi lokalnim pridelovalcem in zaposlenim ter pozitiven vpliv na perutninsko industrijo v balkanski regiji nasploh.«

Velikan z vzhoda 

STA: Država ne bo sprejela prevzemne ponudbe za Perutnino Ptuj

Ljubljana/Ptuj, 28. januarja (STA) - Ministrstvo za finance predlaga, da država in Kapitalska družba (Kad) ne sprejmeta prevzemne ponudbe za delnice Perutnine Ptuj, saj da bi s sprejemom pripoznali neenakopravno obravnavo delničarjev. Cena delnic Perutnine, ki jih je Sij posredno pridobil prek Holdinga PMP, je bila namreč višja od cene v prevzemni ponudbi.

 

Za ogled prispevka iz oddaje Točka preloma na RTV Slovenija z dne 27.01.2016 kliknite na sliko ali tukaj.

"Ker bi s sprejemom prevzemne ponudbe za delnice Perutnine Ptuj Republika Slovenija in Kapitalska družba (Kad) pripoznali neenakopravno obravnavo delničarjev in neustrezno vrednost delnice, ponujene v postopku prevzemne ponudbe, ministrstvo za finance predlaga, da Republika Slovenije prevzemne ponudbe ne sprejme," so sporočili iz urada vlade za komuniciranje, potem ko se je vlada danes seznanila z informacijo o prevzemni ponudbi za delnice družbe Perutnina Ptuj.

Ministrstvo hkrati predlaga, da enako odločijo tudi organi Kada, za katerega pa ni relevantna samo ponujena vrednost delnice, ampak jo vežejo tudi določila odloka o strategiji upravljanja kapitalskih naložb države.

Tibor Šimonka nov predsednik uprave Perutnine Ptuj

Za ogled prispevka iz oddaje Slovenska kronika na RTV Slovenija 1 z dne 22.01.2016 kliknite na sliko ali tukaj.

POP TV: Je v slovenskem pravosodju na obzorju nov škandal?

Sodnica ptujskega sodišča, ki je izdala odredbo za hišne preiskave v zadevi Perutnina Ptuj, je po naših informacijah odvetniku Alešu Rojsu dovolila, da se je seznanil s celotnim sodnim spisom. To je v nasprotju z zakonom, opozarja stroka, saj je zadeva šele v predkazenskem postopku, lahko pa nastane tudi nepopravljiva škoda za preiskavo.

Za ogled prispevka iz oddaje 24ur na POP TV z dne 18.01.2016 kliknite na sliko ali tukaj.

Društvo MDS pozdravlja ukrepanje organov v zadevi Perutnina Ptuj

Društvo Mali delničarji Slovenije (Društvo MDS) že več let opozarja na sume nepravilnosti pri poslovanju Perutnine Ptuj, d.d., ki je bila v letošnjem letu zaznamovana z dokapitalizacijo ter popravljanjem bilanc za pretekla leta. Tako pozdravljamo ukrepanje pristojnih organov, ki so včeraj, 02.12.2015 izvedli več hišnih preiskav, z namenom ugotavljana morebitnih nepravilnosti pri poslovanju.

 

Ljubljana, 03. december 2015


 

Za ogled prispevka na Planet TV z dne 02.12.2015 kliknite na sliko ali tukaj.

Odziv Društva MDS na napoved ukrepov Perutnine Ptuj proti Društvu MDS - Upravi očitno zmanjkalo argumentov in se mora zatekati h grožnjam

Društvo Mali delničarji Slovenije (Društvo MDS) sporoča predstavnikom medijev in zainteresirani javnosti, da se ne boji morebitnih kazenskih ovadb s strani Perutnine Ptuj ali Uprave, saj bo tako možno preko sodišča dobiti vpogled v vso dokumentacijo, ki jo ta trenutek družba in njeni zakoniti zastopniki ne želijo razkriti, in ki na eni strani nastopajo kot člani Uprave Perutnine Ptuj na drugi pa kot delničarji družbe Holding PMP. Naj dodamo tudi, da je Društvo MDS podalo naznanitev suma storitve več kaznivih dejanj, ne pa kazenske ovadbe, organi pregona pa so tisti, ki lahko na osnovi predkazenskega postopka zoper morebitne odgovorne, vložijo ustrezne kazenske ovadbe. V Društvu MDS smo že z dne 11.08.2015 prejeli obvestilo NPU, da se vodi predkazenski postopek, katerega usmerja Specializirano državo tožilstvo RS, kar je bilo izpostavljeno tudi na sami skupščini Perutnine Ptuj pred glasovanjem o nezaupnici Upravi družbe. Brez upoštevanja glasov Holdinga PMP, je podelitev nezaupnice sicer podprlo kar 46 % prisotnih delničarjev, kar je več kot zgovoren podatek.

Presojo razkritja, da dr. Romanu Glaserju pripada le 24 odpravnin pa prepuščamo strokovni javnosti. Po nam znanih podatkih se odpravnine gibljejo med 6 in največ 12 plač.

 

Ljubljana in Ptuj, 04. september 2015


 

Za ogled prispevka iz oddaje Svet na Kanalu A z dne 04.09.2015 kliknite na sliko ali tukaj.

Društvo MDS na Policijo oddalo naznanitev suma storitve več kaznivih dejanj v primeru Perutnine Ptuj

Društvo Mali delničarji Slovenije (Društvo MDS) je skladno s svojo napovedjo na včerajšnji 21. skupščini Perutnine Ptuj, d.d., danes na Policijo oddal naznanitev suma storitve več kaznivih dejanj članov Uprave družbe Perutnina Ptuj, d.d. in sicer dr. Romana Glaserja, Milana Čuša, Nado Krajnc, Toneta Čeha ter ostale povezane osebe. Sumi storitve kaznivih dejanj so povezani s finančnimi oslabitvami, v okviru katerih je Uprava Perutnine Ptuj popravljala bilanco za leto 2013 za več kot 43 milijonov EUR ter razkritji opcijskih pogodb med vsem štirimi člani Uprave v hkratni vlogi delničarjem družbe Holding PMP, d.d., ter družbo Slovensko industrijo jekla, d.d. (SIJ). Društvo MDS bo zaradi suma koruptivnih dejanj izpodbijalo tudi sklep o dokapitalizaciji družbe, saj je le ta po mnenju Društva MDS ničen.

 

Ljubljana in Ptuj, 01. september 2015


 

Uprava razkrila opcijsko pogodbo s SIJ-em – ATVP sprožila postopek po uradni dolžnosti

Predsednik Uprave Perutnine Ptuj, dr. Roman Glaser je na včerajšnji skupščini razkril, da so vsi štirje člani uprave kot delničarji Holdinga PMP sklenili opcijsko pogodbo s SIJ, ki naj bi jo pripravila Odvetniška pisarna Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji, d.o.o. g. Aleš Rojs je sicer na včerajšnji skupščini nastopal kot svetovalec Perutnine Ptuj, kjer je razlagal zakaj je SIJ dejansko edini primeren dokapitalizator, zgolj naključno pa je g. Aleš Rojs med leti 2007 in 2009 sedel tudi v NS SIJ.

Za ogled prispevka na RTV Slo 1 z dne 01.09.2015 kliknite na sliko ali tukaj.

Dr. Glaser je na skupščini prav tako razkril, da opcijske pogodbe ni prijavil ATVP niti o tem ni obvestil drugih deležnikov, razen člane NS Perutnine Ptuj, ki naj bi bili s pogodbo seznanjeni ustno, čeprav dr. Borut Bratina kot predsednik NS ni uspel oziroma ni želel (?!) pojasniti na kateri seji NS so se člani ustno seznanili z opcijsko pogodbo med člani Uprave Perutnine Ptuj, ki so v vlogi delničarjev Holdinga PMP podpisali pogodbo s SIJ, seveda z odložnim pogojem, da bo sprejet sklep o dokapitalizaciji z izključitvijo prednostne pravice obstoječi delničarjev. Zato obstaja velika verjetnost, da člani NS pred izborom dokapitalizatorja SIJ, sploh niso bili seznanjeni z opcijsko pogodbo.

Člani Uprave so sicer skupaj lastniki 43.197 delnic Holdinga PMP, kar predstavlja 56,19 % osnovnega kapitala Holdinga PMP; od tega ima dr. Roman Glaser v lasti 12.925 delnic, ga. Nada Krajnc 10.982 delnic, g. Tone Čeh 10.825 delnic in g. Milan Čuš 8.465 delnic. Dr. Roman Glaser ni zanikal, da je ponujena cena po opcijski pogodbi 100 EUR za posamezno delnic, pri čemer ne gre pozabiti, da so bile delnice Holdinga PMP v mesecu juniju 2015 na javni dražbi NLB prodane za vsega 15 EUR na delnico.

Društvo MDS je o navedenem že obvestil Agencijo za trg vrednostnih papirjev (ATVP), ki pa je že po uradni dolžnosti sprožila postopek.

 

Ali bo država zaščitila svoj položaj v dveh pomembnih naložbah

Nedolgo nazaj so poslanci Državnega zbora RS potrdili Odlok o strategiji upravljanja kapitalskih naložb države, kjer je na 1. strani navedeno:

»Strategija upravljanja je temeljni dokument države, ki predstavlja osnovno orodje za aktivno lastništvo države, s katerim država sporoča upravljavcu naložb države, delničarjem, širšemu kapitalskemu trgu in splošni javnosti svoje cilje pri upravljanju družb v lasti države.« 

Izhajajoč iz navedenega »temeljnega dokumenta države« sta tako Perutnina Ptuj kot Slovenska industrija jekla opredeljeni kot pomembni naložbi države, kar pomeni da mora kot taka, država ohranjati 25 % delež + 1 delnico, kar pa v primeru Perutnine Ptuj z dokapitalizacijo ne bo več veljalo.

Prav tako se pod vprašaj postavlja zakaj je SIJ, v katerem je država prav tako več kot 25 % lastnica, s člani Uprave Perutnine Ptuj sklenil opcijsko pogodbo, po kateri naj bi se zavezal za odkup delnic Holdinga PMP, ki jih imajo v lasti člani Uprave?! 

Dalje naj bi se uprava dogovorila tudi za sestop iz funkcije v zameno za 36 odpravnin (torej 3-letne plače), kar bi zgolj za predsednika Uprave, dr. Romana Glaserja, znašalo skoraj 0,5 milijona EUR?!

Povedano drugače, država in njeni davkoplačevalci bodo očitno pošteno nagradili delo Uprave Perutnine Ptuj, ki je samo v letu 2013 oblikovala za 43 milijonov EUR slabitev naložb (kot so Merkur, Center naložbe, Infond Holding itd), banke pa ob odsotnosti dokapitalizacije grozijo z umikom podpisanega MRA, ki bi Perutnino Ptuj pahnil v insolventnosti in posledično lahko tudi v stečaj. 

 

 

Poziv predsedniku Vlade in ostalim pristojnim

Društvo MDS verjame, da niti predsednik Vlade RS, dr. Miro Cerar, niti Minister za kmetijstvo mag. Dejan Židan niti Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravo Počivalšek, ter nenazadnje tudi Minister za finance dr. Dušan Mramor kot tudi ne SDH in KAD, pri sprejemu strategije niso bili seznanjeni, da Uprava Perutnine Ptuj ob strani sklepa posle za svoje lastne delnice, hkrati pa želi da država ostane v delniški strukturi kot manjšinski delničar, pa čeprav bi morala ohranjati 25 % delež.

Zato od vseh zgoraj navedenih pričakujemo, da bodo natančno proučili postopek dokapitalizacije Perutnine Ptuj, sklenitve opcijskih pogodb ter v primeru potrjene korupcije, nemudoma poskrbeli za ničnost včeraj sprejetega sklepa o 40 milijonskih dokapitalizaciji z izključitvijo prednostne pravice obstoječih delničarjev.

Se bo Glaser mastil bolj od drugih delničarjev perutnine?

Medij: Finance Avtorji: Sovdat Petra Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković Rubrika / Oddaja: Dogodki in ozadja Datum: 01. 09. 2015 Stran: 5

Šele vprašanja delničarja na seji skupščine so razgalila manever šefa Perutnine Ptuj. Z dokapitalizatorjem, ki gaje izbral sam, so člani njegove uprave sklenili opcijske pogodbe za odkup deležev v lastniški družbi PMP Holding? Bi tako dobili več od preostalih delničarjev Perutnine? Pravi kaos pa je (še vedno) tudi z državno strategijo upravljanja naložb. Bo Kad ostal zaklenjen v prevzeti Perutnini?

Roman Glaser, generalni direktor Perutnine Ptuj, je priznal, da ima - kot drugi člani uprave - s SIJ - Slovensko industrijo jekla, ki bo dokapitalizirala Perutnino Ptuj - sklenjeno opcijsko pogodbo. SIJ bi od vodstva Perutnine kupil deleže v družbi PMP Holding, ki ima v Perutnini 10,2-odstotni delež.

Tega Glaser, kije sklical sejo skupščine delničarjev, v sklicu ni razkril. To pa je lahko problematično, saj so Glaser in njegovi člani uprave povezane osebe z družbo. Ali sojo priglasili ATVP, nam na agenciji včeraj popoldne niso znali odgovoriti, odgovor so obljubili za danes.

Zvito do več kupnine?

Syndicate content

Poslovne novice domačih časopisov in spletnih

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.