siol.net - gospodarstvo

Syndicate content
Updated: 1 week 1 day ago

V središču Ljubljane prijeli rekorderja med davčnimi dolžniki

Tue, 07/01/2020 - 23:16
Na silvestrovo je policija prijela največjega davčnega dolžnika Zlatana Kudića. Neuradno so ga "našli" kar v središču Ljubljane.

Smo v Sloveniji pripravljeni na izbruh prašičje kuge? #video

Tue, 07/01/2020 - 23:16
Afriška prašičja kuga bi lahko iz Madžarske prišla tudi v Slovenijo. Tam je samo v drugi polovici decembra za afriško prašičjo kugo zbolelo več kot osem tisoč divjih in domačih prašičev. Pri nas smo zato pozorni na vsakega poginulega prašiča, kot so ga včeraj našli v naselju Gabrije pri Ilirski Bistrici. Ta ni bil okužen, so sporočili iz urada za varno hrano, kjer so uvedli preventivne ukrepe tako za vse rejce kot tudi za javnost. Ravno človek, ki mu afriška prašičja kuga ni nevarna, pa je tudi tisti, ki virus prenaša naokrog.

V Avstraliji bodo ustrelili deset tisoč kamel, ker pijejo preveč vode #video

Tue, 07/01/2020 - 23:16
V Avstraliji bodo pristojni ustrelili več kot deset tisoč kamel, ker v trenutno izsušenem južnem delu Avstralije spijejo preveč vode. Ukrep so sprejeli aboridžinski vodje potem, ko so kamele začele vdirati v njihove domove in jim krasti vodne vire, ki jih zaradi obsežnih požarov, ki že več mesecev divjajo po Avstraliji, primanjkuje. 

Brez odojka ni pravega pravoslavnega božiča #video

Tue, 07/01/2020 - 23:16
Trinajst dni po katolikih in evangeličanih božič danes praznujejo pravoslavni verniki. Ob polnoči se je končal tudi šesttedenski post in začelo se je praznovanje, na katerem ne manjka pijače in jedače.

"Iran je za potnike zelo varna država, praktično brez nasilnega kriminala" #video

Tue, 07/01/2020 - 23:16
Napeti odnosi med ZDA in Iranom bi utegnili prestrašiti tudi turiste. A mednarodne organizacije in turistični vodniki mirijo, da so skrbi odveč. "Protesti in shodi v Iranu so manj nasilni in manj nevarni kot, na primer, lanski protesti rumenih jopičev v Parizu. "Iranci se zavedajo, da ima marsikdo na Zahodu nepopolno ali celo izkrivljeno podobo o Iranu, zato se še posebej potrudijo, da sebe in svojo državo predstavijo v čim boljši luči," pojasnjujejo.

Kitajska si z investicijami kupuje vpliv na Zahodnem Balkanu

Tue, 07/01/2020 - 23:16
Kitajska na Zahodnem Balkanu postaja vse bolj vplivna, je izpostavilo več udeležencev okrogle mize Inštituta za strateške strateške rešitve v Ljubljani.

Bežal policistom in končal v blatu

Tue, 07/01/2020 - 23:16
V nedeljo so novogoriški policisti lovili 34-letnega voznika, ki ni želel ustaviti ob kontroli. Po pojasnilih policije je na ravnini proti koncu naselja vozil več kot 150 kilometrov na uro. Policija je voznika nazadnje le ujela in ugotovila, da je vozil pod vplivom drog. Zoper voznika bo podana kazenska ovadba zaradi suma storitve kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu.

Za Siolovo kmetijo 2019 ste izglasovali posestvo Na kupčku #video

Tue, 07/01/2020 - 23:16
Glasovanje je končano in dobili smo prvo Siolovo kmetijo. V letu 2019 smo vsak konec tedna v rubriki Kmet s ponosom predstavljali različne slovenske kmetije in izglasovali ste tisto, ki vam je bila najbolj všeč. Vse kmetije so prejele skupno 4367 glasov, najbolj pa vas je prepričala prav zgodba Saše Černalogar Mrak, ki je staro propadajočo kmetijo spremenila v butično turistično kmetijo Na kupčku in s svojimi ustvarjalnimi rokami za goste ustvarila pravo oazo miru.

SDS izstavila prvi račun, prestopnika pa vztrajata: Ta zadeva bo enkrat padla

Tue, 07/01/2020 - 23:16
V javnosti še vedno odmeva sodba ljubljanskega višjega sodišča, po kateri mora nekdanji poslanec SDS Zvonko Lah zaradi prestopa v drugo poslansko skupino SDS plačati 5.161 evrov stroškov volilne kampanje iz leta 2014 z obrestmi. Vračilo teh stroškov na podlagi pisne pogodbe v največji opozicijski stranki zahtevajo tudi od nekdanjega poslanca Andreja Čuša, vendar ta tožba še ni dobila sodnega epiloga. Pravni strokovnjaki v luči prej omenjene pravnomočne sodbe zoper Laha medtem opozarjajo, da je takšna sodna praksa nevarna, ker se s tem lahko omejuje z ustavo zagotovljena svobodna volja predstavnikov ljudstva.

"Iran je zaradi usmrtitve Solejmanija postal močnejši"

Tue, 07/01/2020 - 23:16
Trenutna posledica atentata na iranskega generala Kasema Solejmanija je močnejši Iran, meni strokovnjakinja za Bližnji vzhod in nekdanja avstrijska ministrica za zunanje zadeve Karin Kneissl, ki je v Slovenji sodelovala na okrogli mizi Inštituta za strateške rešitve.

Erjavec: Slovenski vojaki v Iraku so na varnem

Tue, 07/01/2020 - 23:16
Pripadniki Slovenske vojske v oporišču v Erbilu so na varnem, razmere na severu Iraka so stabilne, je pa povečana stopnja ogroženosti in so zato sprejeti ustrezni ukrepi, je danes poudaril obrambni minister Karl Erjavec. Če bo sprejeta politična odločitev, pa je po njegovih zagotovilih vse pripravljeno za njihov takojšen umik iz Iraka.

Španski poslanci Pedra Sancheza potrdili za premierja

Tue, 07/01/2020 - 23:16
Španski poslanci so danes vodjo socialistov Pedra Sancheza potrdili za španskega premierja. Zanj je glasovalo 167 poslancev, proti pa 165. 18 poslancev se je vzdržalo glasovanja. Sanchez, ki je premierski položaj zasedal od junija 2018, bo prevzel vodenje prve koalicijske vlade v sodobni zgodovini Španije. Ta se bo na prvi seji sestala v petek.

Po usmrtitvi Slovencev je z morišča za spomin odnesel krvav robec

Tue, 07/01/2020 - 23:16
Zamejski Slovenec Livio Sirovich išče osebe, ki so seznanjene z dogodki, povezanimi z žrtvami antifašističnega posebnega sodišča.

Hrvati po dveh mesecih ujeli divjo mačko slovenskega lastnika #foto

Tue, 07/01/2020 - 23:16
Po enem tednu iskanja je hrvaškima veterinarjema uspelo ujeti afriško divjo mačko pasme serval, ki je ušla slovenskim lastnikom. Na begu je bila kar dva meseca.

Tudi ustavno sodišče zavrnilo Igorja Bavčarja

Tue, 07/01/2020 - 23:16
Ustavno sodišče ni sprejelo v obravnavo ustavne pritožbe nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja na obsodilno sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča ter odločitev višjega in vrhovnega sodišča, ki sta jo potrdili. Poleg tega je ustavno sodišče zavrnilo njegovo pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti zakona o kazenskem postopku.

Dva nova primera ošpic v Sloveniji, lani 48

Tue, 07/01/2020 - 23:16
V začetku letošnjega leta so na Nacionalnem inštitut za javno zdravje (NIJZ) zabeležili dva primera ošpic pri odraslih osebah. Oba sta predvidoma povezana z izbruhom v kranjski regiji, ki se je začel novembra lani. Skupno so lani zabeležili 48 primerov ošpic pri slovenskih prebivalcih in dva pri tujcih, navaja NIJZ.

Avstrijci od nove vlade veliko pričakujejo

Tue, 07/01/2020 - 23:16
Na Dunaju je položaj uradno prevzela prva turkizno-zelena vlada. Pred predsednikom države Alexandrom Van der Bellnom je prisegla 17-članska vladna ekipa Avstrijske ljudske stranke in Zelenih, na čelu katere je Sebastian Kurz. Kot je dejal Van der Bellen, imajo Avstrijci od vlade velika pričakovanja.

V stampedu na pogrebu Solejmanija več kot 50 mrtvih, pogreb preložen #video

Tue, 07/01/2020 - 23:16
 V stampedu, do katerega je prišlo na pogrebu iranskega generala Kasema Solejmanija v mestu Kerman, je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 56 ljudi, so sporočile lokalne oblasti. Solejmanijev pogreb so po stampedu preložili.

Policisti s pomočjo občanov prepoznali tatice #foto

Tue, 07/01/2020 - 23:16
Policisti so sporočili, da so s pomočjo občanov prepoznali neznane ženske, ki so decembra iz trgovine s tekstilom v Radencih ukradle za 600 evrov oblačil. Vsem občanom, ki so pomagali pri odkrivanju neznank, se zahvaljujejo za informacije.

Ikea bo plačala 32 milijonov za smrt dvoletnika

Tue, 07/01/2020 - 23:16
Švedski pohištveni gigant Ikea je pristal na poravnavo, v kateri bo staršem dvoletnika iz Kalifornije, ki ga je pod sabo pokopal predalnik, plačala 46 milijonov dolarjev odškodnine (32 milijonov evrov).

Poslovne novice domačih časopisov in spletnih

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.