siol.net - gospodarstvo

Syndicate content
Updated: 29 min 52 sec ago

Babištvo vpisano na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine

Wed, 06/12/2023 - 21:59
Unescov medvladni odbor za varovanje nesnovne kulturne dediščine je danes na zasedanju v bocvanskem mestu Kasane sprejel odločitev o vpisu babištva na reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine. Nominacijo so predložile Kolumbija, Ciper, Nemčija, Kirgizistan, Luksemburg, Nigerija, Slovenija in Togo.

V streljanju v Bruslju trije ranjeni

Wed, 06/12/2023 - 21:33
V streljanju na aveniji de la Toison d'Or v središču Bruslja so bile ranjene tri osebe, so sporočili s policije okrožja Bruselj/Ixelles. Kot je povedala tiskovna predstavnica policije Ilse Van de Keere, so bili o dogodku obveščeni okoli pol osme ure zvečer.

Komisija in odbor DZ pozvala svet UKC Ljubljana, naj pripravi sanacijski program

Wed, 06/12/2023 - 20:31
Poslanci DZ so na skupni seji komisije za nadzor javnih financ in odbora DZ za zdravstvo razpravljali o primanjkljaju UKC Ljubljana. Sprejeli so nekatere sklepe, ki sta jih ločeno predlagali NSi in koalicija. Med drugim so svet UKC pozvali, naj na podlagi revizije poslovanja pripravi sanacijski program ukrepov na prihodkovni in odhodkovni strani.

Prva izplačila za poškodovane stanovanjske objekte

Wed, 06/12/2023 - 20:03
Finančna uprava (Furs) je danes lastnikom stanovanj in hiš nakazala prvih 4,57 milijona evrov predplačil za obnovo stanovanj, poškodovanih ob poplavah in plazovih v začetku avgusta. Do danes je ministrstvo za naravne vire in prostor nakazalo 218,5 milijona evrov predplačil za nujno sanacijo občinam, ki so podale zahtevke.

Primc zahteva oceno ustavnosti poslovnika mestnega sveta Mol

Wed, 06/12/2023 - 19:24
Ljubljanski mestni svetnik Aleš Primc je vložil pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti 106. člena poslovnika mestnega sveta Mestne občine Ljubljana (Mol). Meni, da je člen, ki določa, da lahko mestni svet po odprtju razprave kadarkoli odloči, da se obravnava zadeve preloži ali konča, neustaven in predlaga, da ga ustavno sodišče razveljavi.

Državni svet zahteva ustavno presojo novel zakona o zaščiti živali in o RTVS

Wed, 06/12/2023 - 18:59
Državni svet je danes brez glasu proti sklenil ustavno sodišče pozvati, naj oceni ustavnost novele zakona o zaščiti živali v delih, ki določajo imenovanje kvalificiranih prijaviteljev nepravilnega ravnanja z živalmi in uporabo izkupička od prodaje odvzetih živali. Z 21 glasovi za in štirimi proti pa je odločil, da na ustavno sodišče vloži zahtevo za oceno ustavnosti skoraj celotne novele zakona o RTVS, ki jo je vlada pripravila z namenom depolitizacije RTVS. Ustavno sodišče naj novelo v celoti razveljavi, predlaga DS.

Po dveh vloženih ovadbah v zvezi s STA tožilstvo še v pričakovanju dopolnitev policije

Wed, 06/12/2023 - 18:31
Dve leti in pol po vložitvi ovadbe proti nekdanjemu direktorju Ukoma Urošu Urbaniji zaradi nespoštovanja zakonskih obveznosti do STA in njegove "protiovadbe" zaradi krive ovadbe, se izteka zadnji postavljeni rok, do katerega naj bi policija ovadbi dopolnila. A tožilstvo dopolnitve ni prejelo, zato bodo pri policiji opravili poizvedbo.

Slovenija v nakup sistema zračne obrambe, vrednega 200 milijonov evrov

Wed, 06/12/2023 - 18:14
Ministrstvo za obrambo je z nemškim zveznim ministrstvom za obrambo danes sklenilo programski dogovor o sodelovanju pri nakupu sistema iris-T SLM, na podlagi katerega bo država od nemškega proizvajalca Diehl Defence GmbH kupila sistem zračne obrambe srednjega dosega, so sporočili z ministrstva.

Slovaška vlada namerava ukiniti posebno državno tožilstvo

Wed, 06/12/2023 - 18:10
Slovaška vlada pod vodstvom premierja Roberta Fica je danes sprejela osnutek zakona za ukinitev posebnega državnega tožilstva, ki se ukvarja z najhujšimi kaznivimi dejanji, vključno s korupcijo. Slovaška predsednica Zuzana Čaputova in opozicija sta bili do načrtov vlade kritični, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Hrvat med poslovnim sestankom napadel Slovenca

Wed, 06/12/2023 - 16:37
Hrvaška policija je kazensko ovadila 34-letnega Hrvata, ki je z udarci v glavo hudo poškodoval 35-letnega Slovenca. Z njim se je po navedbah policije sprl med poslovnim sestankom na območju Liburnije, besedni spor je prerasel v fizični obračun. Napadalec je pristal v priporu.

NSi: Občutek imamo, da sta SDS in Logar dogovorjena, ne bi bilo prvič

Wed, 06/12/2023 - 15:11
V NSi ob v javnosti izraženih različnih pogledih SDS in njihovega poslanca Anžeta Logarja na politično delovanje zadnjega poudarjajo, da se ne morejo znebiti "občutka, da so stvari dogovorjene". "Gotovo ne bi bilo prvič," je komentiral vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj. Obenem je ocenil, da je prenova slovenske desne sredine zdaj realnost.

Na območju Kočevja našli mrtvo 67-letnico, prostost odvzeli 40-letniku

Wed, 06/12/2023 - 15:02
V enem od stanovanj na območju Kočevja so v torek popoldne našli mrtvo 67-letnico. V povezavi s tem so policisti zaradi suma kaznivega dejanja zoper življenje in telo odvzeli prostost 40-letnemu moškemu, ki je s pokojno v sorodstvenem razmerju, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

V Sloveniji kupljeno orožje naj bi pristalo v rokah brazilskih kriminalcev

Wed, 06/12/2023 - 13:47
Brazilska policija je v sodelovanju s Paragvajem in ZDA razkrila zapleteno, več milijonov evrov vredno nezakonito trgovino z orožjem, v okviru katere je iz več evropskih držav, tudi Slovenije, podjetje s sedežem v Paragvaju uvozilo orožje in strelivo, ga preprodalo posrednikom, ti pa glavnim kriminalnim združbam v Braziliji.

Organizacija nad hrvaško podjetje: "Zahtevamo takojšnjo odstranitev"

Wed, 06/12/2023 - 13:42
Potopljena plinska ploščad v Jadranskem morju ne ogroža okolja, so dan po Greenpeaceovem protestu, na katerem so ti pozvali k takojšnji odstranitvi ploščadi, sporočili iz družbe Ina. Okoli nje se je razvil morski habitat, z odstranitvijo pa bi bil ta življenjski prostor uničen, so dodali. Ina bo sicer izvedla novo študijo o okoljskih vplivih potopljene ploščadi.

400 tisoč Slovencev je zasebnih lastnikov gozdov. Priznanja najbolj skrbnim.

Wed, 06/12/2023 - 13:40
Zavod za gozdove Slovenije je na sevniškem gradu danes razglasil letošnje najskrbnejše lastnike gozda. Ta naziv so podelili izbrancem iz 14 območnih enot, na podelitvi priznanj v okviru 25. letnega izbora pa poudarili pomen nege mladega gozda za oblikovanje odpornih in trajnostnih gozdov ter dobrega sodelovanja lastnikov z javno gozdarsko službo.

Sindikati opazujejo in se čudijo pogajanjem o interventnem zakonu v zdravstvu

Wed, 06/12/2023 - 13:22
Predstavniki vlade so se danes na temo predloga interventnega zakona v zdravstvu sešli s predstavniki reprezentativnih delodajalskih organizacij. Gospodarstvo od vlade zahteva umik nekaterih zakonskih rešitev. O nekaterih rešitvah so se že dogovorili, glavna vprašanja pa ostajajo odprta. Dialog bodo nadaljevali še ta teden, so povedali po srečanju.

Nevarni mulj iz Koroške bodo predvidoma začeli odvažati v ponedeljek

Wed, 06/12/2023 - 13:09
V avgustovski ujmi naplavljeni nevarni mulj na Koroškem bodo na remediacijo v Avstrijo začeli odvažati predvidoma v ponedeljek, je danes povedala Tanja Bolte z okoljskega ministrstva. Odvoz je bil sprva predviden za ta ponedeljek in nato za danes, a so morali dovozne poti dodatno utrditi. Prepeljali naj bi ga v mesecu dni.

Ranil ga je tako hudo, da bi lahko umrl. 41-letnik v priporu.

Wed, 06/12/2023 - 11:41
"Kriminalistična preiskava kaznivega dejanja zoper življenje in telo, ki se je na Goriškem zgodilo v drugi polovici septembra 2023, je uspešno končana," so sporočili s Policijske uprave Nova Gorica. Poskus uboja se je zgodil v gostinskem lokalu na Goriškem. V priporu je 41-letni osumljenec. 

Naši študenti nad Atlantskim oceanom uspešno vrtali in plombirali zobe

Wed, 06/12/2023 - 09:50
V projektu SpaceDent, ki pripravlja zobozdravstvo na večletne misije v vesolju, so slovenski študenti med paraboličnim letom nad Atlantskim oceanom uspešno izvedli poskuse prepariranja zob in izdelovanja zobnih zalivk. Cilj projekta je bil preučiti, ali so zobozdravstveni posegi v mikrogravitaciji dovolj nadzorovani za varno zdravljenje astronavtov.

V hudi prometni nesreči v hrvaški Istri trije mrtvi

Wed, 06/12/2023 - 09:49
V prometni nesreči pri predoru Učka blizu Reke sta v torek zvečer umrla dva človeka, še eden je umrl davi v bolnišnici, drugi pa ostaja huje poškodovan. Nesreča se je zgodila pri izhodu iz predora z istrske strani, ko je voznik osebnega avtomobila zaradi prehitre vožnje z vso silo trčil v betonski blok pri cestninski postaji.

Poslovne novice domačih časopisov in spletnih

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.