siol.net - gospodarstvo

Syndicate content
Updated: 38 min 13 sec ago

Japonski dresnik – načne celo temelje zgradbe, elektrike pa ne mara

Wed, 29/05/2024 - 22:06
Japonski dresnik je invazivna rastlina, ki si jo naravovarstveniki na vse kriplje prizadevajo iztrebiti ali vsaj omejiti. Rastlina, ki se bohotno razrašča in v višino zraste tudi več kot dva metra, v premer pa še več, je okolju škodljiva, saj izpodriva avtohtono rastje, s čimer negativno vpliva na biotsko pestrost. Pa ne samo to, tudi za zgradbe je dresnik škodljiv, saj se njegove korenike zlahka izmuznejo v razpoke temeljev, cest, nasipov, jezov in jih poškodujejo. Korenike so sposobne prodreti celo skozi pet centimetrov debelo plast asfalta. V Krajinskem parku Ljubljansko barje so poiskali rešitev. 

V domnevnem izraelskem napadu na Sirijo ubita deklica, več ljudi ranjenih

Wed, 29/05/2024 - 21:19
V napadu na Sirijo je bila ubita deklica in ranjenih najmanj deset ljudi, je danes sporočilo sirsko obrambno ministrstvo, ki trdi, da je za napad odgovoren Izrael, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Neverjetno. Slabo leto po tragični nesreči podmornice se skuša milijarder potopiti do Titanika.

Wed, 29/05/2024 - 21:02
Manj kot leto po tem, ko je na svojem potopu do razbitin Titanika implodirala podmornica podjetja OceanGate, se bo skušal do slovite ladje spustiti 74-letni ameriški milijarder Larry Connor. Za razvoj nove mini podmornice bo dal 20 milijonov ameriških dolarjev (18,5 milijonov evrov). Njegova mini podmornica se bo imenovala Triton 4000/2 Abyssal Explorer. Številka 4000 pomeni globino morja, ki naj bi jo plovilo doseglo.

Golob in Janša v soočenju na N1 ostro o današnjih hišnih preiskavah

Wed, 29/05/2024 - 21:00
Premier Robert Golob in predsednik SDS Janez Janša sta si v soočenju na N1 izmenjala nekaj ostrih besed glede več kot 20 hišnih in osebnih preiskav, ki so jih danes zaradi suma oškodovanja gospodarske družbe kriminalisti med drugim opravili na sedežih Telekoma Slovenija in Nova24TV. Janša je Golobu očital zlorabo policije, Golob je to zanikal.

Meritev rekordne temperature v New Delhiju bi lahko bila napačna

Wed, 29/05/2024 - 19:41
Meritev na postaji, ki je v indijski prestolnici New Delhi izmerila domnevno rekordnih 52,9 stopinje Celzija bi lahko bila napačna, je danes opozoril indijski meteorološki urad in pojasnil, da bi za visoko meritev lahko bila odgovorna napaka v senzorju. Ob tem je urad dodal, da bo pregledal podatke postaje in delo senzorja.

Občina Piran želi z odlokom uzakoniti izplakovanje pasjega urina in prepoved rezervacije prostora na plažah

Wed, 29/05/2024 - 19:29
Na današnji seji občinskega sveta Občine Piran so razpravljali tudi predlogu odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o čiščenju in urejanju ter posebni rabi javnih površin. Ta med drugim prepoveduje in predvideva denarno kazen za tiste, ki bi si prostor na plaži rezervirali z brisačo, ležalnikom, senčnikom ali drugimi predmeti.

Pred železniško postajo Bled vlak do smrti povozil osebo

Wed, 29/05/2024 - 18:45
Nekaj pred poldnevom je vlak na železniški progi Bohinjska Bistrica–Jesenice za predorom, tik pred železniško postajo Bled do smrti povozil osebo, izhaja iz poročila centra za obveščanje uprave za zaščito in reševanje. Gasilci PGD Bled so pomagali pri prenosu trupla in ga predali pristojni službi, so dodali.

Ukrajinska enota Kraken: strah in trepet ruskih sil #video

Wed, 29/05/2024 - 18:27
Ukrajinska enota Kraken je specialna vojaška enota, ki jo sestavljajo veterani polka Azov. Enota, ki ima ime po mitološki morski pošasti, se bojujejo tudi pri strateško pomembnem kraju Časiv Jar, ki ga skušajo Rusi za vsako ceno osvojiti.

Na primorski avtocesti umrl 35-letni motorist

Wed, 29/05/2024 - 17:45
V prometni nesreči na primorski avtocesti pri počivališču Lom je umrl 35-letni motorist, ki je vozil iz smeri Unca proti Logatcu po desnem prometnem pasu in zaradi neprilagojene hitrosti trčil v zadnji del priklopnega vozila tovornjaka. Po trčenju ga je odneslo čez prehitevalni pas in je trčil še v odbojno ograjo, so sporočili iz PU Ljubljana.

V Franciji umrl malček, ki ga je oče pozabil v razgretem avtomobilu

Wed, 29/05/2024 - 16:53
Na parkirišču v kraju Sausheim v francoski Alzaciji je v torek umrl 16-mesečni otrok, potem ko ga je oče pozabil v avtomobilu, ki je bil ves dan izpostavljen soncu, je danes sporočilo tožilstvo v Mulhousu.

Minister Boštjančič o paketu davčnih sprememb: z novimi ukrepi želijo večji produktivnost in konkurenčnost

Wed, 29/05/2024 - 16:04
Minister za finance Klemen Boštjančič in državna sekretarka Katja Božič sta na novinarski konferenci predstavila končni predlog prvega paketa davčnih sprememb. S prvim paketom, ki je sestavljen iz treh glavnih ukrepov, želijo spodbuditi produktivnost in večjo konkurenčnost slovenskega gospodarstva.

Škofje spodbujajo k razmisleku o dolgoročnih posledicah uzakonjenja pomoči pri končanju življenja

Wed, 29/05/2024 - 15:41
Slovenski škofje državljanke in državljane spodbujajo, naj razmislijo o dolgoročnih posledicah za družbo v primeru uzakonjenja pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Menijo, da gre za poskus uvedbe nove družbene ureditve, v kateri bodo vedno bolj cenjeni zdravje, mladost in produktivnost. Katoličani bodo zato glasovali proti, so zapisali.

Najtemačnejši dnevi za Slovence

Wed, 29/05/2024 - 15:36
Junija in julija letos bosta 110. obletnici sarajevskega atentata in izbruha prve svetovne vojne. Ta vojna je zahtevala okoli šestnajst milijonov življenj, na smetišče zgodovine poslala štiri cesarstva (nemško, rusko, avstrijsko in otomansko) ter napovedala zaton vladavine evropskih držav nad svetom (na mesto prve svetovne velesile so se prav zaradi te vojne vzpenjale ZDA). Vojna je prinesla tudi nove meje v Evropi. Pri risanju teh po prvi svetovni vojni smo bili eni največjih, če ne celo največji osmoljenci prav Slovenci: naše narodno ozemlje je bilo po propadu Avstro-Ogrske razdrobljeno med kar štiri države. Zunaj jugoslovanske države, kjer smo imeli Slovenci, gledano z narodnega vidika, še najboljši položaj, je po prvi svetovni vojni živela več kot tretjina slovenskega naroda.

V Evropskem parlamentu nove preiskave v povezavi z ruskim vmešavanjem

Wed, 29/05/2024 - 15:24
Preiskovalci so danes preiskali pisarne sodelavca Evropskega parlamenta v Bruslju in Strasbourgu ter njegov dom v belgijski prestolnici v okviru preiskave domnevnega ruskega vmešavanja in korupcije, je sporočilo belgijsko tožilstvo. Neuradno naj bi šlo za nekdanjega pomočnika skrajno desnega nemškega evroposlanca Maximiliana Kraha.

Invazija kač na hrvaškem otoku Krk, domačini so v skrbeh

Wed, 29/05/2024 - 14:53
Prebivalci majhnega mesta Čižići na severnem delu otoka Krk so zaskrbljeni zaradi velikega števila kač, ki so jih zaznali v zadnjem obdobju. O tem so obvestili tudi občino, skrbi pa jih predvsem, ker so se kače pojavile pred začetkom turistične sezone, poroča hrvaški portal 24sata. 

Na trasi drugega tira izkopali najdaljši predor v državi

Wed, 29/05/2024 - 14:33
Na trasi drugega železniškega tira med Divačo in Koprom so delavci v predoru Lokev danes izkopali še zadnji meter glavne cevi, ki meri 6.714 metrov. S tem so izkopali najdaljši predor v Sloveniji, so sporočili iz podjetja 2TDK, ki bdi nad projektom. Dela so stekla 5. novembra 2021. Doslej je bil s 6.327 metri najdaljši Bohinjski predor.

Na primorki nova nesreča, šestnajstkilometrski zastoj

Wed, 29/05/2024 - 13:16
Na primorski avtocesti je med Uncem in Logatcem, pred počivališčem Lom proti Ljubljani zaradi nesreče zaprt prehitevalni pas. Nastal je daljši zastoj, ki sega skoraj do priključka Razdrto. Obvoz za osebna vozila je možen po regionalni cesti Razdrto-Postojna-Planina-Logatec. Tudi v smeri iz Ljubljane proti Mariboru, med počivališčem Lukovica in priključkom Blagovica, nastaja večkilometrska kolona.

Gibanje Svoboda v boj proti sovražnemu govoru z zavezo za strpnost in politično kulturo

Wed, 29/05/2024 - 12:58
V Svobodi ob razmahu kampanje pred evropskimi volitvami opozarjajo na širjenje sovražnega govora. Vsem kandidatom za evropske poslance, vodstvom političnih strank in javnim funkcionarjem ob tem v podpis ponujajo zavezo za strpnost in (politično) kulturo. Prepričani so, da bodo med podpisniki znašli vsi, ki so del dostojanstvene politike.

V Nemčiji lani rekordno število smrti zaradi drog

Wed, 29/05/2024 - 12:29
Število smrti, povezanih s prepovedanimi drogami, se je v Nemčiji v zadnjih letih močno povečalo in lani z 2.227 primeri doseglo rekordno raven, je danes sporočil nemški komisar za vprašanja o drogah Burkhard Blienert. Znatno se je povečalo zlasti število smrti zaradi uživanja kokaina in cracka, najsmrtonosnejši pa kljub temu ostaja heroin.

V Sloveniji je praznih več kot 160 tisoč stanovanj

Wed, 29/05/2024 - 11:21
Ob vse bolj razgreti razpravi o novem predlogu zakona o gostinstvu, ki omejuje kratkoročne najeme stanovanj, sobodajalci opozarjajo, da ta ne bo rešil stanovanjske problematike, temveč državljanom ponuja lažni občutek njenega naslavljanja. Po podatkih Slovenskega statističnega urada za leto 2021 je bilo samo v Ljubljani več kot 20 tisoč stanovanj nenaseljenih, v Sloveniji pa je nenaseljenih več kot 165 tisoč stanovanj. Omejitev kratkoročnih oddaj torej ne bo pripomogla k zmanjšanju tega deleža, v sporočilu za javnost izpostavljajo sobodajalci.

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.