siol.net - gospodarstvo

Syndicate content
Updated: 6 hours 36 min ago

Ljutomer: v domu starejših občanov potrdili še 11 okužb

6 hours 36 min ago
V Domu starejših občanov (DSO) Ljutomer so potrdili še 11 okužb z novim koronavirusom. Število okuženih se je tako povzpelo na 33. Predstavniki doma in pristojnih služb zdaj preverjajo ustreznost novih prostorov, v katere bi premestili del varovancev.

Znanstveniki pohiteli: kdaj lahko pričakujemo cepivo proti novemu koronavirusu?

6 hours 36 min ago
Po svetu poteka že pet kliničnih vrednotenj cepiv proti sars-cov-2, znanem tudi pod imenom novi koronavirus, več kot 40 projektov razvoja pa je v fazi predkliničnih raziskav. Gre za izjemno hiter odziv podjetij in akademikov, vendar pa bo treba učinkovitost cepiv še potrditi, je presodila skupina, ki na ljubljanski fakulteti za farmacijo spremlja to področje. To lahko traja tudi več let.

Kmetje mirijo: v kriznih časih hrane ne bo zmanjkalo #video

6 hours 36 min ago
Če je na začetku krize z zapiranjem mej prevladoval strah, da bomo ostali lačni, saj smo glede dobave zelenjave in drugih prehrambnih izdelkov vezani na tuje trge, za zdaj ta bojazen ne obstaja.

V ZDA umrl s koronavirusom okužen dojenček

6 hours 36 min ago
V ameriški zvezni državi Connecticut je umrl šest tednov star dojenček, okužen z novim koronavirusom. Natančen vzrok smrti bo razkrila preiskava, so napovedali pristojni.

Koronavirus: svet se približuje velikemu mejniku

6 hours 36 min ago
Število okuženih z novim koronavirusom po svetu bo v prihodnjih dneh preseglo milijon, je opozoril generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Epidemija novega virusa v Evropi še vedno ne pojenja. V nemške bolnišnice so do zdaj že prepeljali 113 obolelih, večinoma iz Francije in Italije.

Iz New Yorka se vrača skupina Slovencev

6 hours 36 min ago
Iz New Yorka v Budimpešto je v sredo s posebnim poletom madžarskega letala odpotovala skupina Slovencev iz ZDA, za katero je potem organiziran prevoz do madžarsko-slovenske meje, kjer sledi zdravstveni pregled na okužbo z novim koronavirusom in nato predvidoma 14-dnevna izolacija oziroma karantena v domovini.

Dijaki, pozor: pisanje mature bo prestavljeno

6 hours 36 min ago
Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je v sredo za TV Slovenija napovedala, da priprave na maturo kljub krizi z epidemijo koronavirusa in šolanju na daljavo potekajo, vendar pa je že jasno, da je v prvotnih rokih ne bo mogoče izvesti. Termin za esej se bo z začetka maja najverjetneje prestavil na 30. maj, je napovedala v Odmevih.

Slovenka na Švedskem, ki ubira blago obliko boja proti pandemiji: Ne želijo, da se družba povsem ustavi #intervju

6 hours 36 min ago
Na Švedskem je z novim koronavirusom okuženih skoraj 5000 ljudi, za boleznijo covid-19 pa je do zdaj umrlo že 239 oseb. Kljub ostrim ukrepom, ki so jih sprejele vlade večine evropskih držav, pa na Švedskem ubirajo drugačno pot. Švedska vlada se je v boju s pandemijo odločila za bolj ohlapno različico ukrepov, ki je deležna številnih obsodb in kritik. Ne govori o prepovedih, ampak o priporočilih, pravi slovenska radiologinja Jana Bizovičar, ki na Švedskem živi zadnjih sedem let. "Velik razlog, da so ukrepi takšni, je to, da ne želijo, da se družba povsem ustavi, ampak da živi naprej," pravi.

Če letalska družba odpove polet, vam mora vrniti denar

6 hours 36 min ago
Zaradi koronavirusa vse več potnikov in letalskih družb odpoveduje polete, ki so bili načrtovani v naslednjih tednih. Če polet odpove sama letalska družba, tudi če je razlog epidemija koronavirusa, mora potniku vrniti denar.

V Slovenijo prispelo 1,2 milijona zaščitnih mask

6 hours 36 min ago
V Slovenijo je danes prispela pošiljka zaščitne opreme iz Češke. Kot je v tvitu sporočil obrambni minister Matej Tonin, je v skladišče Civilne zaščite prispela pošiljka, v kateri je milijon kirurških mask in 200.000 mask FFP2.

Američani prepričani: Kitajci prikrivajo obseg izbruha koronavirusa

6 hours 36 min ago
Kitajska naj bi po mnenju ZDA prirejala število okuženih in smrti zaradi novega koronavirusa, poroča ameriški medij Bloomberg, ki se sklicuje na vire iz Bele hiše.

Lažni dopis: v UKC Ljubljana ne bodo zniževali plač

6 hours 36 min ago
Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana je bil obveščen o lažnem pozivu k znižanju plač, ki naj bi ga vodstvo zavoda poslalo zaposlenim in medijem. V UKC so poudarili, da gre za neresničen poziv, policijo pa so zaprosili, naj poišče avtorje, ki "si očitno želijo sejati razdor v kolektivu".

V hrvaški Istri pozvali Slovence, naj se vrnejo domov

6 hours 36 min ago
Štab civilne zaščite istrske županije je danes pozval slovenske državljane, ki so v hrvaški Istri, naj se počasi vrnejo v domovino. Kot je pojasnil vodja štaba Dino Kozlovec, so se za to odločili po tem, ko je Slovenija v ponedeljek zaostrila ukrepe glede gibanja svojih državljanov.

Država išče koronahotele. Kaj na to pravijo hotelirji? #video

6 hours 36 min ago
Predstavniki ministrstva za gospodarstvo in lokalnih oblasti v teh dneh iščejo nove centre za karantene, kamor bi nastanili slovenske državljane, ki se zaradi epidemije novega koronavirusa s pomočjo vlade iz tujine vračajo nazaj v domovino. Z vprašanji, koliko postelj lahko ponudijo tistim, ki morajo po vrnitvi v Slovenijo v 14-dnevno karanteno, so se obrnili tudi na slovenske hotelirje. Ti so v kriznih časih pripravljeni priskočiti na pomoč, vendar pa jih zanima, ali jim bo država povrnila s tem povezane stroške.

Za podelitev izjemnih pooblastil vojski ni bilo zadostne podpore

6 hours 36 min ago
Vladni predlog za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, s katerim bi podelili izjemna pooblastila vojski pri širšem varovanju državne meje, na odboru DZ za obrambo ni prejel potrebne dvotretjinske večine navzočih. Ob navzočih 19 poslancih jih je za predlagan sklep glasovalo 11, kar je manj od dveh tretjin, zato predlog ni bil sprejet.

Kakšno zaščito ponujajo različni tipi mask?

6 hours 36 min ago
Pri omejevanju širjenja pandemije novega koronavirusa je pomembna tudi uporaba zaščitnih mask, posebej pri zdravstvenih delavcih in drugih najbolj izpostavljenih skupinah. Različni tipi mask ponujajo različno stopnjo zaščite. 

Nove omejitve na avstrijskih mejnih prehodih s Slovenijo

6 hours 36 min ago
Na avstrijskih mejnih prehodih s Slovenijo bodo od četrtka v veljavi nove omejitve. K že doslej zaprtim mejnim prehodom so dodali še Holmec, Jurij, Šentilj magistrala ter Korensko sedlo, je na Twitterju objavilo ministrstvo za zunanje zadeve.

"Razkuževanje stavb ne more bremeniti etažnih lastnikov"

6 hours 36 min ago
Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) meni, da bi morala vlada ob sprejetju ukrepa o razkuževanju večstanovanjskih stavb zagotoviti njegovo strokovno izvajanje, a ne na stroške etažnih lastnikov. Na ZPS poudarjajo, da mora biti vsak odlok napisan tako, da je njegova vsebina jasna in določna ter da je naložene obveznosti v realnosti tudi mogoče izvajati.

Prijeli storilca, ki so ga posneli ob kraji pištol #video

6 hours 36 min ago
Policija je prijela 37-letnega Ljubljančana, ki je konec februarja iz stanovanjske hiše pri Črnem Kalu ukradel dva revolverja. Storilcu je policija odvzela prostost, opravili pa so tudi hišno preiskavo, vendar orožja pristojnim še ni uspelo najti, zato se preiskava nadaljuje. Zoper storilca je podana kazenska ovadba za dejanje tatvine, sledi tudi obdolžilni predlog zaradi vožnje brez vozniškega dovoljenja.

Na letališču pristali Slovenci iz Tajske, Filipinov in Švice. Sledi samoizolacija. #video

6 hours 36 min ago
V Slovenijo se je danes v organizaciji ministrstva za zunanje zadeve vrnilo več deset slovenskih državljanov iz tujine. Na ljubljanskem letališču je okoli polnoči pristalo letalo iz Lizbone s 16 Slovenci, z züriškega letališča je z avtobusom prispelo okoli 20 Slovencev iz Tajske, Filipinov in Švice. Za vse naj bi veljala 14-dnevna samoizolacija.

Poslovne novice domačih časopisov in spletnih

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.