siol.net - gospodarstvo

Syndicate content
Updated: 6 hours 57 min ago

Švarc Pipanova uvedla disciplinski postopek zoper Zalarja: "Okrnil je ugled sodnega izvedenstva"

Fri, 09/06/2023 - 19:31
Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan meni, da je direktor ljubljanske psihiatrične klinike Bojan Zalar z izjavo o prijavah spolnih zlorab zbudil dvom o svoji verodostojnosti kot sodni izvedenec. S tem je okrnil ugled oz. verodostojnost sodnega izvedenstva, je dejala ministrica in zoper njega kot sodnega izvedenca uvedla disciplinski postopek. 

Na izredni seji DZ o kanalu C0: "Del politike je zašel v kanalizacijo"

Fri, 09/06/2023 - 19:20
Poslanci so na današnji izredni seji DZ na zahtevo SDS več ur razpravljali o kanalu C0 v Ljubljani. Opozicija je vladi očitala, da projekt ogroža pitno vodo, koalicija pa opoziciji, da so spolitizirali strokovni projekt. Poslanici so v nadaljevanju vnovič potrdil novelo zakona o izvrševanju proračunov za leti 2023 in 2024, na katero je državni svet izglasoval veto.

Sindikati si želijo več virov za financiranje dolgotrajne oskrbe

Fri, 09/06/2023 - 19:12
Ministrstvo za solidarno prihodnost je po javni obravnavi oblikovalo besedilo zakona o dolgotrajni oskrbi, ki bo izhodišče za sklepna usklajevanja z ministrstvom za finance. Po nekaterih optimističnih pričakovanjih bi lahko bil zakonski predlog uvrščen na dnevni red vlade že v četrtek prihodnji teden.

Parada ponosa: "Oblast še vedno ni sposobna zagotoviti temeljnih pravic" #foto

Fri, 09/06/2023 - 18:57
Letošnji festival Parada ponosa, ki se je začel danes, je v znamenju solidarnosti, vzajemne podpore in boja za človekovo dostojanstvo. V luči mednarodne solidarnosti do skupnosti LGBTIQ+ je društvo opozorilo na problematiko ukrajinske skupnosti in vseh, ki prosijo za azil v Sloveniji, so pojasnili na društvu Parada ponosa.

Reakcija ministra Hana na upad zaupanja nemških podjetij

Fri, 09/06/2023 - 18:38
Na gospodarskem ministrstvu so po objavi raziskave Slovensko-nemške gospodarske zbornice, ki je pokazala trend upadanja zanimanja nemških podjetij za Slovenijo kot poslovno lokacijo, na pogovor povabili predstavnike Slovensko-nemške gospodarske zbornice.

To je kirurg, ki bi UKC pomagal pri obravnavi otrok s prirojenimi srčnimi napakami

Fri, 09/06/2023 - 17:31
Srčni kirurg Janez Vodiškar je bil danes na obisku v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, kjer se je seznanil s stanjem na programu zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Kot so po obisku sporočili iz UKC, bo Vodiškar proučil možnosti sodelovanja med UKC in kliniko v Stuttgartu, kjer je trenutno zaposlen.

Dars sporočil dobro novico, a je Janković že napovedal novo zaporo #foto #video

Fri, 09/06/2023 - 15:04
Rekonstrukcija priključka Leskovškove ceste na ljubljansko obvoznico se je končala, so sporočili z Darsa, ljubljanski župan Zoran Janković pa je ob odprtju te že naznanil zaprtje Šmartinske ceste. V času, ko je v Ljubljani v delu kar 150 gradbenih projektov, voznike naproša, da so pozorni in strpni ter da uporabljajo alternativne prevoze. 

Nova Gorica: bila je zgledna in delavna, a je s storniranjem računov ukradla 45 tisočakov

Fri, 09/06/2023 - 15:02
V novogoriškem Eurospinu si je 42-letna blagajničarka s storniranjem računov v 14 mesecih nezakonito prisvojila 45 tisoč evrov, danes poročajo Primorske novice. Na sled so ji prišli sredi maja, ko je vodilne v trgovini zmotil primanjkljaj v blagajnah, dodaja časnik.

Toča klestila polnih devet minut, uničeno je praktično vse #video

Fri, 09/06/2023 - 14:29
Toča je popoldne klestila v Prlekiji v Zbigovcih in Gornji Radgoni. Več manjših, a precej močnih nevihtnih celic je nastalo tudi v krajih južno in jugovzhodno od Ljubljane, kjer glavno nevarnost predstavljajo močnejši nalivi, ki se nad istimi območji obnavljajo dalj časa, poroča Meteoinfo.si. 

Začetek razpisa za predsednika in dva člana štiričlanske uprave RTVS

Fri, 09/06/2023 - 13:40
Svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je na četrtkovi seji potrdil besedilo razpisa za predsednika in dva člana štiričlanske uprave. Razpis so danes objavili na spletni strani RTVS, rok za prijavo pa se izteče 30. junija.

Vlada nadaljuje spremljanje cen živil in uvaja spremembo

Fri, 09/06/2023 - 13:08
Projekt košarica živil bo vlada še razširila, saj bodo 15 proizvodom, ki so jih spremljali do zdaj, dodali še druge. Ministrica za kmetijstvo Irena Šinko je namreč v torek podpisala pogodbo s ponudnikom, ki bo do konca leta meril cene do tisoč živil, podatke iz dokumentacije navaja Delo. Po njenih besedah je primerjava cen košarice živil dosegla svoj namen. Medtem pa kupci z razburjenjem primerjajo cene živil pri nas in čez mejo ter se čudijo temu, da lahko tam izdelke, narejene v Sloveniji, kupite po nižji ceni kot doma. 

Ženska išče sestro dvojčico, za katero sumi, da ob rojstvu v Mariboru ni umrla

Fri, 09/06/2023 - 13:00
"Iščem svojo sestro dvojčico," je na svojem profilu na Facebooku objavila Mirjana Kolarič, ki ima občutek, da je njena sestra, ki naj bi ob rojstvu v Mariboru umrla, še vedno živa. Trupla sestrice starša nikoli nista videla, še piše. Z objavo svojih fotografij prosi, naj se ji oglasijo ženske, ki so ji morda podobne.

Moški grozil, da se bo razstrelil, posredovali specialci

Fri, 09/06/2023 - 12:51
Novogoriški policisti so v četrtek na območju Kanala prijeli moškega, ki je grozil, da se bo razstrelil s pomočjo jeklenke. Policisti so zaradi nevarnosti evakuirali več okoliških prebivalcev, pri intervenciji pa se jim je pridružila tudi specialna enota policije. Moški se je med prijetjem lažje poškodoval, so sporočili s Policijske uprave Nova Gorica.

Sodba zoper Biščaka in Škorca potrjena

Fri, 09/06/2023 - 12:47
Po poročanju Večera je višje sodišče v Ljubljani potrdilo sodbo zoper nekdanjega odgovornega urednika Demokracije Jožeta Biščaka in kolumnista Aleksandra Škorca. Očitali so jima dejanja spodbujanja sovraštva in širjenja rasističnih idej, zaradi katerih sta bila obsojena na večmesečni pogojni zaporni kazni. Pritožbi obdolženih je sodišče zavrnilo kot neutemeljeni.

Accetto: Ustavno sodišče veliko dela, a število zadev je neobvladljivo

Fri, 09/06/2023 - 12:37
Predsednik ustavnega sodišča Matej Acceto je ob predstavitvi letnega poročila za lansko leto pričakovano opozoril na velik pripad zadev. Lani je ustavno sodišče s kar 2254 zadevami zabeležilo rekordno število pripadov. Povprečen čas odločanj ostaja visok, o povprečni ustavni pritožbi denimo sodniki odločajo kar 575 dni, je sodišče navedlo v poročilu. Število nerešenih zadev jim je lani z "naporom, ki ni trajno vzdržen", sicer uspelo zmanjšati, "a je pripad vseeno težko obvladovati". Kritičen je bil do poskusov diskreditacije sodišča in sodnikov.

Med pandemijo ljudje zaprti, živali pa so "vandrale"

Fri, 09/06/2023 - 12:01
"Veliki prostoživeči kopenski sesalci so med epidemijo premagovali daljše razdalje in se zadrževali bližje cestam, " je ekologinja Marlee Tucker z Univerze Radboud na Nizozemskem strnila izsledke mednarodne raziskave. V njej so strokovnjaki, tudi iz Slovenije, iskali znanstveno podprt odgovor na vprašanje, ali si je narava med polnimi zaporami javnega življenja v času epidemije covid-19 v resnici opomogla.

Madžari in Poljaki Bruslju: To je nesprejemljivo in absurdno

Fri, 09/06/2023 - 11:34
Madžarska je danes kot nesprejemljiv označila dogovor EU glede prenove azilnih pravil, ki se med drugim nanašajo na obvezen sprejem prosilcev za azil in migrantov. Nezadovoljni so tudi v Varšavi, kjer so načrte označili za absurdne. Obe članici sta na četrtkovem zasedanju notranjih ministrov EU glasovali proti reformi azilnih pravil.

V BiH odkrili novo nahajališče zlata

Fri, 09/06/2023 - 11:26
V občini Jezero v osrednjem delu Bosne in Hercegovine so odkrili večje nahajališče zlata, so po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina sporočili iz bosanske podružnice avstralske družbe Lykos Balkan Metals. Nekatera območja v občini vsebujejo tudi do 4,89 grama zlata na tono izkopanega materiala, je pokazala zadnja laboratorijska analiza.

Inženir Marjan Pipenbaher: Smiselna bi bila sočasna gradnja obeh tirov

Fri, 09/06/2023 - 10:10
"Po nedavno potrjeni časovnici naj bi bila dela na prvem delu drugega tira končana do decembra 2025," je za Radio Slovenija dejal direktor 2TDK Marko Brezigar. Kakšen bo vpliv tega tira na promet, bo jasno šele v začetku 2026, ko bo po pregledu projekta promet tam stekel. Pričakovati je, da bo drugi tir železnice Divača–Koper s cest preusmeril velik del tovornega prometa.

Geološka katastrofa na Kitajskem, razpoke segajo več kot kilometer globoko #foto

Fri, 09/06/2023 - 10:07
V mestu Tjandžin na severu Kitajske so v zadnjih dneh iz stanovanjskih stavb evakuirali na tisoče ljudi zaradi ogromnih razpok na ulicah in cestah, poročajo državni mediji in lokalna vlada. Geologi menijo, da so nevarne razpoke verjetno povzročile podzemne votline. 

Poslovne novice domačih časopisov in spletnih

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.