siol.net - gospodarstvo

Syndicate content
Updated: 55 min 21 sec ago

Po Evropi spet zaostrujejo ukrepe zaradi covida-19

55 min 21 sec ago
Irska, Nizozemska in Španija so napovedale zaostritev ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa, saj so v državah zabeležili porast števila okužb. V Madridu bodo med drugim ponekod omejili gibanje, v Dublinu so se ukrepi zaostrili že drugič ta teden, na Nizozemskem omejujejo delovanje lokalov.

Ni dokazov, da bi se lahko s covidom-19 okužili z uživanjem hrane

55 min 21 sec ago
Po podatkih Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin do zdaj ni bilo poročil o prenosu covida-19 z uživanjem hrane. Tudi Evropska agencija za varnost hrane navaja, da ni dokazov, da hrana pomeni tveganje za javno zdravje v zvezi s covidom-19.

Dvig morja za 40 centimetrov? Vse bolj verjeten je najslabši scenarij.

55 min 21 sec ago
Trajni izpusti toplogrednih plinov bi lahko gladino morja v tem stoletju zvišali za skoraj 40 centimetrov, saj se ledene plošče na Antarktiki in Grenlandiji še naprej topijo, je razvidno iz ta teden objavljene mednarodne študije, ki jo je pripravilo več kot 30 raziskovalnih inštitutov.

Z avtomobilom trčil v pešca, ta je umrl

55 min 21 sec ago
V petek ob 20.25 se je v naselju Prade v Mestni občini Koper zgodila prometna nesreča s smrtnim izidom, v kateri je umrl 67-letni pešec, so sporočili z Generalne policijske uprave.

Covid-19 je pri nas največ služb odnesel v predelovalni industriji in gostinstvu

55 min 21 sec ago
Epidemija covid-19 se je močno odrazila tudi na trgu dela, ugotavlja državni statistični urad. Število delovno aktivnih je upadlo, in sicer, absolutno gledano, izraziteje v predelovalnih dejavnostih, relativno gledano pa v gostinstvu. Večje upadanje števila delovno aktivnih so zaznali v zasebnem sektorju in med mladimi.

Umrla je liberalna vrhovna sodnica ZDA Ruth Bader Ginsburg

55 min 21 sec ago
V petek je zaradi zapletov ob raku na trebušni slinavki umrla 87-letna vrhovna sodnica ZDA Ruth Bader Ginsburg. Njena smrt bo že tako eksplozivno politično ozračje v ZDA dodatno poslabšala, če bodo republikanci tik pred volitvami skušali pohiteti z imenovanjem njenega naslednika, ki bo konservativen.

Kako so na RTV med izbrance delili bogate nagrade

55 min 21 sec ago
Na javni RTV so v obdobju, ko je bila v Sloveniji uradno razglašena koronavirusna epidemija, nekaterim vodilnim in izbranim zaposlenim izplačali kar dvojne dodatke za delo v kriznih razmerah. Med prejemniki izplačil so na primer odgovorna urednica dnevnoinformativnega programa Manica Janežič Ambrožič, voditeljica Tarče Erika Žnidaršič in predsednica aktiva novinarjev na TVS Marta Razboršek. Javna televizija, ki se že leta utaplja v rdečih številkah, je za dodatke in nagrade namenila več kot 770 tisoč evrov. Nekateri zaposleni na javni radioteleviziji zaradi vsega tega vodilnim očitajo nepreglednost, klientelizem in korupcijo.

Vzgojiteljicam v vrtcih ne bo treba nositi mask, lokali bodo lahko odprti do 22.30

55 min 21 sec ago
Vlada je na dopisni seji z odlokom začasno določila uporabo zaščitne maske ali druge ustrezne oblike zaščite v zaprtih prostorih in na prostem, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj dva metra. Pri tem pa je predvidenih nekaj izjem. Brez maske bodo lahko med drugim učenci do 6. razreda in vzgojiteljice v vrtcih, ob zagotavljanju razdalje  pa tudi učitelji do 6. razreda osnovne šole. Po vladnem odloku bodo lahko gostinski lokali od ponedeljka odprti med 6.00 in 22.30.

Za vedno si bo zapomnil, česa se ne počne z razkužilom #video

55 min 21 sec ago
Neki moški je v avtomobilu, ki je bil parkiran na vročem soncu, pozabil pločevinko z razkužilom v razpršilu in spregledal opozorilo na embalaži, da lahko pločevinka ob izpostavljenosti visokim temperaturam eksplodira. Posledice so bile pričakovano katastrofalne. 

NIJZ ravnateljem: Ne damo vam svoje številke!

55 min 21 sec ago
V nedeljo smo poročali o primeru okužbe v eni od ljubljanskih gimnazij, kjer so od Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) prejeli navodilo, naj otroci v karanteni ostanejo zgolj tri dni. Zakaj tako, so nam po objavi prispevka pojasnili tudi na NIJZ. A še bolj kot njihov odgovor je skrb vzbujajoče pojasnilo direktorice šolskega centra in predsednice društva ravnateljev srednjih šol, ki pravi, da so ravnatelji obupani, saj jim niti v nujnem primeru ne uspe priklicati NIJZ. Nihče namreč nima neposredne številke za nujne primere, NIJZ pa jim je ne želi dati, ker naj bi v preteklosti ravnatelji "spraševali neumnosti".

Vrhovno sodišče razveljavilo začasno zadržanje vladnega sklepa o predčasni razrešitvi in imenovanju treh nadzornikov RTVS

55 min 21 sec ago
Vrhovno sodišče je razveljavilo odločitev upravnega sodišča, ki je z začasno odredbo zadržalo sklep vlade, s katerim je ta aprila razrešila nadzornike RTV Slovenija Matjaža Medveda, Ireno Ostrouško in Petro Majer, za preostanek mandata pa imenovala Boruta Rončevića, Antona Tomažiča in Draga Zadergala. Upravno sodišče bo moralo izvesti nov postopek.

EU podpisala še eno pogodbo o nakupu cepiva

55 min 21 sec ago
Evropska komisija je danes sporočila, da je s podjetjema Sanofi in GlaxoSmithKline (GSK) podpisala pogodbo za nakup do 300 milijonov odmerkov potencialnega cepiva proti covidu-19. Pred tem je pogodbo o nakupu do 400 milijonov odmerkov cepiva podpisala tudi že z britanskim podjetjem AstraZeneca.

Policisti v enem tednu prijeli 400 migrantov

55 min 21 sec ago
Zaradi naraščajočega števila nezakonitih prehodov meje je od 10. septembra 2020 na območju šestih policijskih uprav, ki mejijo s Hrvaško, potekal poostren nadzor državne meje. V nadzoru, ki se je zaključil danes zjutraj, je sodelovalo skupno 2.187 policistov, obravnavanih pa je bilo 397 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo, so sporočili z Generalne policijske uprave.

Pahor na finale Toura in srečanje z Macronom

55 min 21 sec ago
Predsednik republike Borut Pahor si bo v nedeljo v Parizu ogledal finale kolesarske dirke po Franciji, nato pa se bo v ponedeljek na delovnem srečanju sestal tudi s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, so danes sporočili iz predsednikovega urada.

Po ugotovitvah policistov je šlo pri smrti 43-letnika na Goriškem za umor

55 min 21 sec ago
Po ugotovitvah policistov je šlo pri smrti 43-letnega moškega, tega so v ponedeljek našli nezavestnega na dvorišču zapuščenega objekta ene od gospodarskih družb na Goriškem, dva dni zatem pa je umrl, za umor. Kaznivega dejanja sta osumljena moška iz Severne Primorske, stara 23 in 41 let, oba stara znanca policije.

Le še 17 slovenskih občin brez okužbe #seznam

55 min 21 sec ago
V zadnjih dneh število okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji raste. Od 212 občin jih je le še 17, kjer ni bilo potrjene nobene okužbe.

Vizjak: Uresničevanje podnebne strategije mora biti skupen projekt

55 min 21 sec ago
Za uresničevanje podnebne strategije bo potrebna vrsta med seboj usklajenih sektorskih akcijskih načrtov. Vsak posameznik bo moral prilagoditi svoje vedenje, spremembe bodo potrebne tudi v okviru podjetij, politike in drugih družbenih podsistemov. "To mora biti naš skupen projekt," je ob predstavitvi v Ljubljani poudaril minister Andrej Vizjak.

UKC Maribor: na intenzivni težave s prostorom in kadrom #video

55 min 21 sec ago
V UKC Maribor imajo na oddelku za intenzivno terapijo bolnikov z boleznijo covid-19 zaščitne opreme trenutno dovolj, a imajo velike težave zaradi pomanjkanja prostora in kadra, je opozorila vodja oddelka Alenka Strdin Košir. Trenutno sicer zdravijo tri bolnike, skupno pa so jih v drugem valu zdravili devet. Kot ugotavljajo, mlajši bolniki večinoma preživijo, medtem ko imajo starejši od 70 let zelo slabe možnosti preživetja.

V šolah in vrtcih z novim koronavirusom okuženih 62 zaposlenih in 79 otrok

55 min 21 sec ago
Po podatkih za četrtek je bilo z novim koronavirusom okuženih devet zaposlenih v vrtcih, 46 zaposlenih v osnovnih in sedem v srednjih šolah. Okuženi so bili tudi en vrtčevski otrok, 55 osnovnošolcev in 23 srednješolcev, kažejo podatki, ki jih je danes objavilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.  

Kacin: Po Čopovi ulici v Ljubljani bom šel z masko #video

55 min 21 sec ago
Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je dejal, da bo vlada danes sprejela dva odloka, ki ju je napovedal že včeraj. Prvi se nanaša na nošenje mask tudi na prostem, kjer ni mogoče zagotoviti razdalje dveh metrov, drugi pa se nanaša na obratovalni čas gostinskih lokalov.

Poslovne novice domačih časopisov in spletnih

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.