siol.net - gospodarstvo

Syndicate content
Updated: 7 hours 47 min ago

Branko Soban: Partija televizorja in partija hladilnika

Fri, 27/01/2023 - 22:10
Ta teden sem v Svetu Evrope v Strasbourgu poslušal nemško zunanjo ministrico Annaleno Baerbock. Bila je sijajna. Dovolj diplomatska, toda hkrati tudi ravno prav ostra, natančna, odrezava in brez dlake na jeziku. Nemški novinarski kolega, ki je sedel poleg mene, pravi, da Nemčija že dolgo ni imela tako dobrega zunanjega ministra. Pravzaprav ministrice. Preveč je bilo medlosti, ovinkarjenja in izogibanja pravim odgovorom. Annalena Baerbock, ki je decembra lani dopolnila 42 let, je iz povsem drugačnega testa. Prava ministrica prihodnosti. Bila je najbrž ena redkih, če ne že kar prva na svetu, ki je ruskemu kolegu Sergeju Lavrovu lani, ko je Rusija že udarila po Ukrajini, iz oči v oči rekla, da laže.

Upornik, ki so ga okrutno usmrtili sredi Zagreba

Fri, 27/01/2023 - 22:10
Pred 450 leti, 28. januarja 1573, je v današnjem Hrvaškem Zagorju izbruhnil kmečki upor. Ta se je razširil tudi na slovensko stran – v Posavje in na Kozjansko. Uporniki so nekaj časa želi uspehe, a se je vojaška sreča že po nekaj dnevih obrnila na stran fevdalnega plemstva, ki je do 9. februarja porazilo uporne kmete in jih neusmiljeno kaznovalo. Vodjo kmečkega punta, zagorskega kmeta Matijo Gubca, so ujeli in ga v Zagrebu okrutno usmrtili.

Huda nesreča v središču Osijeka: z avtom trčil v avtobusno postajo

Fri, 27/01/2023 - 22:06
Na Hrvaškem v središču Osijeka je prišlo do hude prometne nesreče. Okoli 19.05 je 22-letni voznik osebnega avtomobila trčil v avtobusno postajo. Tri osebe so zaradi poškodb odpeljali v bolnišnico, poroča dnevnik.hr.

V streljanju v Jeruzalemu več smrtnih žrtev

Fri, 27/01/2023 - 21:21
V streljanju med molitvijo v sinagogi v vzhodnem Jeruzalemu je bilo danes ubitih najmanj osem ljudi, več ljudi pa je ranjenih, je sporočila tiskovna predstavnica izraelske policije. Dodala je še, da je bil strelec že nevtraliziran, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V San Franciscu objavili posnetek napada na moža Nancy Pelosi

Fri, 27/01/2023 - 21:16
V San Franciscu so danes objavili videoposnetek napada na moža nekdanje predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi. Posnetek prikazuje, kako se 82-letni Paul Pelosi med lanskim napadom na njunem domu v San Franciscu z napadalcem bojuje za nadzor nad kladivom in tudi druge podrobnosti incidenta.

Arso zaradi nizkih temperatur za vso Slovenijo izdal rumeno opozorilo

Fri, 27/01/2023 - 20:41
"Zaradi jasne noči bo ponedeljkovo jutro najhladnejše. Temperature bodo večinoma med -12 in -6, v mraziščih bo lahko tudi hladneje," je na Facebooku sporočila Agencija za okolje (Arso). Zaradi nizkih temperatur je Arso za ponedeljek zjutraj in dopoldan izdal rumeno opozorilo za vso Slovenijo.

V Izoli sum ugrabitve domačina

Fri, 27/01/2023 - 19:33
Pred enim tednom naj bi v Izoli domačina na silo zvlekli v avto in odpeljali. Osumljenec je v priporu, poroča portal Regional Obala.

Sodišče: Kadivec in Stanojević sta sodelovala pri ugrabitvi Božića

Fri, 27/01/2023 - 18:33
Na okrožnem sodišču v Kopru sta bila danes Klemen Kadivec in Bojan Stanojević obsojena sodelovanja pri ugrabitvi Danijela Božića, ki je bil zatem umorjen, in Žarka Tešanovića. Kadivcu je sodnica prisodila enotno kazen šest let in pet mesecev zapora, Stanojeviću pa štiri leta in devet mesecev. Za obtožbo hudodelskega združevanja je izrekla oprostilno sodbo.

Brecelj: Če se zdravstvo reorganizira, bo korupcije manj

Fri, 27/01/2023 - 15:01
"Urejen sistem omogoča delovanje. Ne želimo delati revolucije, ampak delati korak za korakom. Seveda pa bomo delati začeli hitro," je na novinarski konferenci dejal Erik Brecelj, novi vodja novega strateškega sveta za zdravstvo na novinarski konferenci, ki je sledila ustanovni seji sveta.  

Ob bok najnaprednejšim: v Črni gori bodo začeli svoj vesoljski program

Fri, 27/01/2023 - 13:43
Črna gora bo začela svoj vesoljski program, je po poročanju črnogorske tiskovne agencije Mina napovedal premier Dritan Abazović. Pojasnil je, da so že začeli razvijati satelit Luča, in izrazil prepričanje, da bo kmalu v orbiti. Svoja satelita ima v orbiti od začetka leta tudi Albanija.

Napadalec vdrl v ambasado in streljal s kalašnikovom #video

Fri, 27/01/2023 - 13:26
V Teheranu, prestolnici Irana, je danes zjutraj napadalec, oborožen z avtomatsko puško kalašnikov, vdrl v azerbajdžansko ambasado in ubil vodjo varnostnikov, še dva varnostnika pa sta v napadu utrpela poškodbe, poroča AP News. 

Kljub opozorilom se vlaku nista umaknila

Fri, 27/01/2023 - 13:16
V bližini železniške postaje Kandija v Novem mestu se je v četrtek popoldne zgodila nesreča, v kateri sta bila poškodovana 38-letni moški in 32-letna ženska. Skupaj sta hodila ob tirih in se kljub opozorilom nista umaknila prihajajočemu vlaku, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

Podpisana je pogodba za financiranje STA v letu 2023

Fri, 27/01/2023 - 13:11
Direktor Slovenske tiskovne agencije (STA) Igor Kadunc in v imenu vlade v. d. direktorja urada vlade za komuniciranje (Ukom) Petra Bezjak Cirman sta danes podpisala pogodbo za financiranje javne službe STA v letošnjem letu. Vrednost pogodbe je v primerjavi z lanskim letom višja za 243.600 evrov oziroma za dobrih deset odstotkov.

To bo drugače pri izplačilu januarskih pokojnin

Fri, 27/01/2023 - 12:17
Pokojninski zavod je pred izplačilom pokojnin za januar, ki bo izvedeno zadnji dan v januarju, spomnil, da bodo zneski znova nižji. Pokojnine in invalidska nadomestila so bili namreč novembra in decembra za 4,5 odstotka višji na podlagi zakona o nujnih ukrepih za povečanje prihodkov upokojencev, ni pa to bila uskladitev pokojnin, so pojasnili.

Pirc Musarjeva ob dnevu spomina na žrtve holokavsta: Nikoli več

Fri, 27/01/2023 - 11:40
Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v poslanici ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta poudarila, da lahko zgodovini prisluhnemo, čeprav je ne moremo spremeniti. Državljane je nagovorila, naj se uprejo izključevanju in sovraštvu, saj povzročata rane, ki se jim lahko izognemo, če le ne dopustimo, da se zgodovina ponovi.

Živila tik pred iztekom roka uporabnosti znižana do 70 odstotkov

Fri, 27/01/2023 - 11:13
Živilom tik pred iztekom roka uporabnosti trgovci znižajo ceno, da bi jih prodali in se izognili zavrženi hrani. Kupci bi morali še isti dan porabiti šestino pregledanih izdelkov, med njimi je bilo največ mesa in mesnih izdelkov, so zapisali v ZPS, kjer so v analizi ugotovili še, da se popusti gibljejo od 30 do 70 odstotkov.

Srbija prvič o možnostih uvedbe sankcij proti Rusiji

Fri, 27/01/2023 - 11:03
Srbski zunanji minister Ivica Dačić je v sredo prvič namignil, da bi Beograd lahko spremenil smer in uvedel sankcije proti Rusiji, kar je ena od ključnih zahtev Bruslja za napredovanje pogajanj za članstvo v Evropski uniji. Poudaril je, da so Srbijo vedno vodile predvsem ocene, kaj je v njenem najboljšem interesu, piše bruseljski portal Euractiv.

Ministrica za kulturo: Domov sem dobila sovražno pismo

Fri, 27/01/2023 - 10:45
Ministrica za kulturo Asta Vrečko je na Twitterju sporočila, da je na domači naslov prejela sovražno pismo zaradi združevanja muzejev. 

Kdo vse se zanima za nakup hrvaškega otoka ljubezni

Fri, 27/01/2023 - 10:18
Na Hrvaškem je na prodaj del otoka Galešnjak, ki je zaradi svoje srčaste oblike dobil ime Otok ljubezni. Prodajni predstavnik Silvester Kardum je za Novi Radio.HR povedal, da konkretnih ponudb za nakup za zdaj še nimajo, so pa v stik z njimi stopili trije naložbeni skladi in trije zasebniki. 

Avtobus s trajekta zgrmel v jezero, dramatično reševanje prestrašenih potnikov #video

Fri, 27/01/2023 - 10:16
Nadzorna kamera je v sredo v trajektnem pristanišču na vzhodu Turčije posnela dramatične trenutke, ko je voznik avtobusa s potniki poskušal zapeljati na trajekt, a je izgubil nadzor nad vozilom, ki je zdrsnilo v vodo. Prvi so jim pomagali bližnji občani.   

Poslovne novice domačih časopisov in spletnih

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.