ALTA Skupina

ALTA Skupina, d.d. - Kontaktni podatki

ALTA Skupina, upravljanje družb, d.d. (oznaka delnice: SMPR)
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Telefon: +386 (1) 320 02 02
Faks: +386 (1) 320 02 01
Spletna stran: www.alta.si
 

Finančni podatki o družbi

 

 

Družba:

Alta Skupina

Oznaka delnice:

SMPR

Borza:

Vstopna kotacija Ljubljanske borze

ISIN koda:

SI0021115223

     
 

Znesek/število

Datum

Osnovni kapital družbe:

3.018.076,00€

31.12.2014

Število vseh delnic:

3.018.076

31.12.2014

Lastne delnice:

    0

31.12.2014

Število delničarjev:

   85

31.12.2014

Knjigovodska vrednost delnice zadnji dan preteklega poslovnega leta:

   5,90€

31.12.2014

Knjigovodska vrednost delnice zadnji objavljeni podatek:

 

 

Borzna cena na zadnji dan preteklega poslovnega leta:

   2,33€

31.12.2014

Tržna kapitalizacija

7.032.117,08€

31.12.2014

     

Kontakt za vlagatelje:

 

Telefon:

01 320 0202

Email:

skupina@alta.si

 

 

Vir podatkov:

Lastni izračuni in podatki

 

 

Opozorilo:

Predstavljeni podatki so informativne narave. Društvo MDS ne odgovarja za točnost podatkov. Za pridobitev uradnih podatkov se obrnite neposredno na družbo.

Prevzem Plame-pur uspešen?! Kmalu očitno sledi izstisnitev preostalih 150 delničarjev. Kdo bo plačal kupnino za uspešen prevzem?!

Danes je družba AG, d.d., iz Ljubljane objavila, da je prevzemno ponudbo do roka sprejelo 479 delničarjev od 630 in je tako pridobila 432.184 delnic, pred prevzemom pa so prevzemniki imeli že 174.663 delnic, tako da imajo sedaj skupaj 606.847 delnic Plame-pur, d.d, z oznako POPG oz. 88,36 % delež. Družba Plama-pur je pred prevzemom imela tudi 12.104 lastnih delnic oz. 1,99 % delež. Tako bo po vsej verjetnosti preostalih 150 delničarjev, ki ponudbe niso sprejeli kmalu iztisnjenih po določilih ZGD (opredeljeno v členih od 384. do 390.člena), saj imajo le 67.847 delnic oz. 9,88 % delež v družbi.
 
Ljubljana, 30. december 2011

 
PREVZEM USPEŠEN KLJUB KRŠITVAM V ČRNI GORI, ALI BODO MALI DELNIČARJI DOBILI KUPNINO IN OBVEZNICE, SKLADNO S PROSPEKTOM IN PREVZEMNO PONUDBO?
 
Kljub odločbi črnogorske komisije za vrednostne papirje, ki je MONETI AD, PODGORICA, eden od prevzemnikov, naložila prekinitev vseh prevzemnih aktivnosti in mu začasno odvzela dovoljenje za delo, je očitno družba AG, d.d. ocenila, da je kljub temu prevzem uspešen. Velika dilema, ki je sedaj 'v zraku' pa izhaja iz pisnega odgovora družbe MONETA AD, Podgorica, ki ga je dne 22.12.2011 poslala družba Komisiji za vrednosten papirje Črne Gore, v katerem je bilo navedeno, da je "vsem pogodbenim stranem poslala dopise z zahtevo za razdrtje, oziroma:
 
  • zahtevo za razdrtje pogodbe Delničarskega sporazuma MON-PLA/POPG z dne 18.11.2011 na:Plasta d.o.o, Kamnje 41, 8232 Šentruper; AG, družba za investicije, d.d. Kavčičeva 66, 100 Ljubljana; Termoplasti-Plama, d.o.o, Hrušica 104, 6244Podgrad;
  • zahtevo za razdrtje Pogodbe o odprtju in vodenju finančnih instrumentov številka 64268 z dne 29.11.2011. leta: Factor banke, Tivolska c.48. 1000 Ljubljana in
  • zahtevo za razdrtje Pogodbe o izdaji garancije št. GD-9292/11 z dne 25.11.2011 na: Alta Invest, Železna cesta 18, 1000 Ljubljana."
Nadalje je v dopisu navedeno, da "so prejeli odgovor s strani direktorja Termoplasti-Plama d.o.o, g. Jožeta Ceglarja, s katerim jih obvešča, da jim je vse glede predmetne pogodbe Delničarskega sporazuma pripravila odvetniška pisarna, s katero so bili usklajeni vsi koraki in dejanja v zvezi s tem." Zahteva je bila posredovana tej odvetniški pisarni in čakajo njen odgovor. "Izvršna direktorica AG d.d. je sporočila, da je samo stranka - pristopnica v Delničarskem sporazumu in se bo prilagodila drugim pogodbenim stranem." (Vir fotografije: Primorska info).
 
 
POZOR; NEVARNOST, KI IZHAJA IZ TEGA ODGOVORA ZA MALE DELNIČARJE
 
Iz dopisov in dejanj, ki jih je opisala črnogorska Moneta AD, Podgorica črnogorskem regulatorju izhaja, da je preklicala bančno garancijo za izdajo obveznic pri Factor Banki, preklicala pogodbo o izdaji garancije pri Alti Invest in s tem postavila pod vprašaj izdajo obveznic, ki naj bi prejeli lastniki nad 534 delnic, saj v tem primeru dobijo za 1 delnico 15 EUR gotovine in 2 obveznici po 1 EUR z rokom dospetja leta 2016.
 
KDO IN KOLIKO BO PLAČAL DELNICE 479 DELNIČARJEM?
 

Operacija Cinkarna: kaj so Avstrijci počeli z delnicami?

Medij: Siol.net Avtorji: Primož Cirman, Tomaž Modic, Vesna Vuković Teme: Mali delničarji Datum: Pet.. 15. junij. 2018

Boj za obvladovanje Cinkarne Celje, enega od najuspešnejših slovenskih podjetij, se nadaljuje. Čeprav je avstrijski poslovnež Ralph Martens odstopil od namere za prevzem, po naših informacijah še vedno ni dvignil roke nad Cinkarno. Državni lastniki bodo kmalu začeli nov postopek prodaje deležev.


Končan je prvi krog spopada za Cinkarno Celje. Avstrijski družbi Martens Management Group za zdaj ni uspel nameravani prevzem, ki ga je poskušala izpeljati prek podjetja Anatol s sedežem v Luksemburgu.

V celjski kemični tovarni so namreč včeraj prejeli obvestilo Avstrijcev, da odstopajo od prevzemne namere. Kot je znano, so Avstrijci za delnico Cinkarne ponujali 220 evrov. To je znatno manj od borzne cene in ocen analitikov, ki so z navdušenjem pozdravili lanske zgodovinske rezultate Cinkarne.

Načrtovani prevzem, ki si ga niso želeli ne uprava ne zaposleni, se je tako končal kmalu po skupščini, na kateri so si delničarji prejšnji teden razdelili rekordnih 21 milijonov evrov dividend. Njihovemu izplačilu je Martens nasprotoval, saj da bo poslovanje Cinkarne zaradi težavnega dogajanje na trgu v prihodnjih letih slabše.

Avstrijci še vedno kupujejo delnice

Toda podatki, ki smo jih pridobili na Siol.net, nakazujejo, da Martens nad Cinkarno Celje še vedno ni obupal.

Ravno nasprotno, namera za prevzem je bila očitno le eden v vrsti manevrov, s katerimi želi Martens potisniti nogo med vrata celjske družbe, ki je pred novim postopkom prodaje.

Martens je tako v zadnjih dneh je še naprej kopičil delnice celjske družbe. To po naših podatkih že več mesecev počne prek fiduciarnega računa, odprtega pri avstrijski Erste Bank.

Martens ima prek tega računa v lasti dobra dva odstotka delnic Cinkarne. Na zadnji skupščini Cinkarne je Martens zastopal prav omenjeni paket delnic.

"Operacija Cinkarna" se je začela že lani

Podatki o trgovanju z delnicami Cinkarne dokazujejo, da se je celjska družba na radarju Martens Management Group znašla že lani. "Operacijo Cinkarna" pa je začel pripravljati že novembra lani:

  1. Tedaj je Nova KBM prodala dobre štiri odstotke delnic, ki jih je kupila ameriška investicijska banka Stiefel – po naših informacijah za vnaprej znanega kupca iz Avstrije. Ves paket bi bil na borzi vreden 6,4 milijona evrov.
  2. Januarja 2018 je delnice Cinkarne, ki so bile takrat na borzi že vredne milijon evrov več, že "prevzel" Martens. Prešle so namreč na fiduciarni račun pri Erste Bank.
  3. V poznejših treh mesecih Martens delnic ni kopičil še naprej, kot bi pričakovali od potencialnega prevzemnika, ampak jih je začel prodajati. Med februarjem in marcem se je tečaj delnice Cinkarne gibal med 200 in 225 evri. Eden večjih kupcev delnic je bil KD Skladi.
  4. Zdaj Martens delnice spet kupuje. Še v torek, ko je bila cena rekordna (ob upoštevanju padca zaradi skupščine in odločitve delničarjev o izplačilu dividend), jih je dokupil.

ATVP brez komentarja, Cinkarna brez pojasnil

Analitiki: SDH upravičeno skrbi Krkino poslovanje

Medij: Dnevnik (Poslovni Dnevnik) Avtorji: Manja Pušnik Teme: Mali delničarji Datum: Sre, 14. jun.. 2017 Stran: 6

POSLOVANJE KRKE 

Analitiki: SDH upravičeno skrbi Krkino poslovanje 

SDH, ki ima skupaj s Kadom v Krki skoraj tretjinski delež, ni povsem zadovoljen s strategijo poslovanja družbe, češ da novomeški farmacevt ne ustvarja tolikšnih dobičkov, kot jih je v preteklosti. "Glede na trende Krkinega poslovanja v zadnjem obdobju ima SDH upravičene razloge za skrb," meni analitik Matej Šimnic. 


Čeprav v SDH niso povsem zadovoljni s strategijo poslovanja Krke in so skupaj z mednarodno priznano svetovalno družbo že pripravili analizo dogajanja v farmacevtski panogi, to včeraj ni zamajalo tečaja delnice Krke na Ljubljanski borzi. Celo nasprotno: njen tečaj se je zvišal za 0,65 odstotka. Krkina delnica je bila celo med najbolj prometnimi na borzi. 

Da se nekaj plete med državo oziroma Slovenskim državnim holdingom (SDH) in upravo novomeške družbe, je bilo mogoče razbrati iz včerajšnje izjave Nade Drobne Popovič, članice uprave SDH, za Delo. Ta je namreč dejala, da je Krka za SDH sicer izjemno pomembna naložba, a da »bo moral SDH temeljito pregledati strategijo Krke, jo prevetriti in poiskati priložnosti, da bo družba spet ustvarjala takšne dobičke kot v preteklosti«. 

V državnem holdingu so tudi že pripravili študijo o tem, ali je sprejeta strategija novomeške Krke skladna s strategijami v tej panogi. »Z nadzornim svetom in upravo, glede na to, da je julija sklicana skupščina, še nismo imeli rednega kvartalnega sestanka, kjer jim bomo predstavili izsledke naših ugotovitev. Dejstvo pa je, da smo lani zaradi padca cene delnice na borzi naložbo v Krki slabili,« je še povedala članica uprave SDH. 

Je kriva Krkina konservativna politika? 

»Glede na trende poslovanja Krke v zadnjem obdobju ima SDH upravičene razloge za skrb. Težko rečem, da je dobičkonosnost slaba, je pa dejstvo, da se je v zadnjih letih poslabšala in da mora SDH kot največji lastnik dobiti odgovor oziroma bi ga že moral imeti, ali je slabše poslovanje posledica enkratnih dogodkov, napačne strategije ali pa zgolj neugodne dinamike v industriji. Sicer pa je Krka že sama napovedala novo strategijo, ki naj bi jo predstavila proti koncu leta. Skratka, do prevetritve bi tako ali tako prišlo,« meni Matej Šimnic, analitik v Alti Invest. 

Eti ima novega lastnika

Medij: Večer (Gospodarstvo) Avtorji: STA Teme: Mali delničarji Datum: Tor, 18. okt.. 2016 Stran: 6

Pri prodaji večinskega lastniškega deleža družbe Eti seje v konzorcij združilo okoli 950 delničarjev, ki imajo skupaj v lasti 76 odstotkov vseh delnic z glasovalno pravico

Konzorcij lastnikov družbe Eti Elektroelement je včeraj s predstavniki mednarodne skupine Andlinger & Company podpisal pogodbo za prodajo 76-odstotnega lastniškega deleža. Andlinger & Company bo za delnico Etija plačal 55 evrov, vrednost celotnega posla pa je skoraj 27,5 milijona evrov. Zaključek transakcije je predviden do konca leta.

Pri prodaji večinskega lastniškega deleža Etija se je v konzorcij združilo okoli 950 delničarjev, ki imajo skupaj v lasti 76 odstotkov vseh delnic z glasovalno pravico. To je največji konzorcij, ki je bil doslej oblikovan v Sloveniji, odločitev o prodaji pa so sprejeli predstavniki malih delničarjev, vodstva, strateški partner in večji finančni vlagatelj, so sporočili iz Alte, ki je vodila prodajo Etija.

Iščejo novega lastnika izlaškega ETI

Medij: Dnevnik Avtorji: Pušnik Manja Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 29. 03. 2016 Stran: 5

PODJETJA

ETI Elektroelement z Izlak, ena najuspešnejših družb v Zasavju, išče strateškega partnerja. Na prodaj je večinski delež v družbi. Simon Mastnak iz skupine Alta, ki na strani prodajnega konzorcija vodi prodajo, napoveduje, da se bo postopek najverjetneje končal v drugi polovici leta.


ETI Izlake velja za enega izmed vodilnih svetovnih proizvajalcev na področju keramike, stikalne tehnike in varovalk. Samo na Izlakah zaposlujejo okoli 900 ljudi, po Evropi pa imajo razvejano mrežo hčerinskih podjetij, v koncernu zaposlujejo skupno okoli 1600 ljudi. Od nekdaj so izvozno usmerjena družba in v Zasavju, kjer je stopnja brezposelnosti med najvišjimi v državi, je ETI zagotovo največji zaposlovalec. Za primerjavo: če je bila konec decembra lani stopnja brezposelnosti v državi 12,3- odstotna, je bila v Zasavju 15,2-odstotna. Višjo brezposelnost imajo le še v Pomurju.

Odpuščanj ne bo, še zaposlovali bodo

Alta Skupina kmalu v rokah treh ljudi

Medij: Dnevnik Avtorji: J. B. Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 23. 12. 2015 Stran: 8

PREVZEMI

Dean Čendak, Zvone Taljat in drugi večinski lastniki Alte Skupine so malim delničarjem poslali prevzemno ponud bo, vredno dobrega pol milijona evrov ali 2,5 evra za delnico. S tem bi se lahko končal več let trajajoči boj za lastništvo v največji slovenski nebančni finančni skupini.


Alta Skupina, lastnica borzne družbe Alta Invest in največja nebančna finančna skupina v Sloveniji, bo po petih letih obstoja, ki je postregel s pestrim lastniškim dogajanjem, prešla v last zgolj treh velikih lastnikov.

Družbe Publikum Holding (50 odstotkov) Deana Čendaka in Zvoneta Taljata, Glen (28,09 odstotka) v lasti Bojana Papiča in menedžerjev Lesnine ter ciprska Gaznafta Investments limited (14,3 odstotka) Ivana Pušnika, ki obvladujejo skupno 92,39 odstotka Alte Skupine, želijo postati njeni stoodstotni lastniki. Za preostalih 7,61 odstotka ali 229.611 delnic so pripravljeni plačati dobrih 574-000 evrov ali 2,5 evra na delnico. Prevzemna ponudba bo začela veljati jutri in bo trajala vse do 5. februarja prihodnje leto.

Lastniške rošade v Alti

Rotnik drugi največji delničar Žita

Medij: Večer Avtorji: D. T. Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 03. 12. 2015 Stran: 6

Za nekdanjega direktorja Teša delnice upravlja Alta, ki jih očitno ni mogla prodati

Nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj in sedanji direktor Komunalnega podjetja Velenje Uroš Rotnik je po novem drugi največji delničar ljubljanskega Žita. Po nedavno končanem prevzemnem postopku ima hrvaška Podravka 86,8 odstotka delnic Žita, podjetje ima 10 odstotkov lastnih delnic, tako da je Uroš Rotnik z 0,10 odstotka vseh delnic drugi največji delničar Žita, za te delnice pa bi v prevzemnem postopku prejel okrog 64 tisoč evrov. Rotnik je včeraj za Večer pojasnil, da ima te delnice v upravljanju pri Alti in da jih očitno niso mogli prodati, ker je v davčnem pregledu in delnice dacarjem služijo kot zavarovanje. Če bo Podravka, tudi z morebitnim umikom lastnih delnic, postala več kot 90-odstotna lastnica Žita, bo imela možnost iztisniti preostale delničarje (trenutno jih je še 3928) iz lastništva, s tem pa bi do kupnine vendarle prišel tudi Rotnik. Kot razkriva delniška knjiga, delnic ni prodal niti državni D.S.U. kot 0,02-odstotni lastnik pa tudi bolj znani mali delničarji, kot so Janez Košak, Edo Pirkmajer in Adolf Zupan, ki imajo po 0,01 odstotka delnic Žita.

Bomo Heinekenu vrnili polovico kupnine?

Medij: Večer Avtorji: Toplak Damijan Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Ostalo Datum: 15. 10. 2015 Stran: 7

Ker naj bi aprila 2011 državna agencija za varstvo konkurence skupini Laško nezakonito preprečila prodajo četrtine Mercatorja, si lahko Heineken obeta polovico kupnine za Laško

V teku so številni nakupi pomembnih gospodarskih sistemov: Pivovarne Laško s strani nizozemskega Heinekena, Žito prevzema hrvaška Podravka, kranjski Alpetour pa Arriva, ki sodi v skupino Deutsche Bahn oziroma nemških železnic. Vrednost nakupov vseh treh družb je 312,4 milijona evrov, pri čemer Podravki ne bo treba kupiti desetih odstotkov (lastnih) delnic Žita, s čimer bo privarčevala dobrih šest milijonov evrov. Omenjeni znesek je bistveno nižji od 719 milijonov evrov, kolikor bi pri ceni vsaj 1 10 evrov moral za Telekom Slovenije odšteti britanski naložbeni sklad Cinven, a je posel padel.

Nekateri raje znižujejo kupnine

Smetarski račun pri KDD - kralj smeti je Verbič

Medij: Finance Avtorji: Unknown Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Ostalo Datum: 07. 09. 2015 Stran: 4

Ne vemo, kako bodo ljudje sprejeli, da imajo delnico podjetja X Y, s katero bi si lahko kupili deset dag posebne, pa so stroški tako visoki, da je bolje, da jo vržejo v smeti. Še posebej ne vemo, kako bodo to sprejeli, ko bodo videli, kdo profitira iz smetarskega računa pri KDD. Bolj natančno - reče se mu račun opuščenih vrednostnih papirjev.

Ko ATVP priporoči - Verbič dobi

Pozor: opuščene vrednostne papirje lahko pod pogoji tega člena pridobi, kdor želi. Še pred nedavnim je veljalo, da jih v prvih dveh letih lahko dobi le izdajatelj, potem pa, kdor želi. Po spremembi letos spomladi dvoletne omejitve ni več. Zakaj ne - ker je tako priporočil ATVP. Pri pridobitvi istih vrednostnih papirjev ima prednost tisti, kije svojo željo prvi sporočil KDD. Kdor prvi pride, vse zmelje.

In prišel je Kristjan Verbič - iz združenja malih delničarjev VZMD . Tako je Verbič med drugim dobil delnice Adrie Air ways, turističnega podjetja Alpinum družine Pačnik, ki dela sive lase Bohinjcem, pa Unicredit banko, pa delnice Alte Invest, pa Livarja, kije sodil v omrežje kriznega menedžerja in podjetnika Uroša Koržeta, kije bil najbolj znan po nagradi iz Elana. Pa delnice Alpdoma, Krvavca in Zdravilišča Rogaška. Celoten seznam objavljamo na spletu (www.finance.si/8835362).

Syndicate content

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.