BKS Bank

BKS Bank AG Celovec, bančna podružnica - Kontaktni podatki

BKS Bank AG Celovec, bančna podružnica
Dunajska cesta 161
1000 Ljubljana
Telefon: +386 (1) 589 09 00
Faks: +386 (1) 589 09 20
Spletna stran: www.bksbank.si 

Alta Invest prodana BKS, Alta Skladi do konca tedna Triglavu

Medij: Finance Avtorji: Petra Sovdat Teme:  mali delničarji Datum: Sreda, 19. september 2018 Stran: 6 Povezava do članka: TUKAJ

Borzno-finančna skupina Alta je končno prodana, smo izvedeli neuradno. Pogodbo o prodaji Alte Invest, to je borznoposredniški del skupine, je kupila avstrijska BKS bankaAlta Sklade pa bo, predvidoma do konca tedna, kupila hčerinska družba Zavarovalnice Triglav – Triglav Skladi.

Skupna vrednost transakcije po naših neuradnih informacijah znaša okoli 30 milijonov evrov, to si bodo razdelili štirje lastniki skupine. V tej ima 54,12-odstotni delež družba Publikum Holding, katere lastnika sta Zvone Taljat in Dean Čendak, 30,4-odstotni delež ima družba Glen, v kateri je največji, četrtinski družbenik Bojan Papič (družbe se verjetno spomnite kot nekdanje menedžerske lastniške družbe pohištvenega trgovca Lesnina), 15,48-odstotni delež pa ima Gaznafta Investments, ki je v lasti Iva Pušnika.

Alta je sicer največja borzno-finančna skupina na slovenskem kapitalskem trgu. Spomnimo, banka BKS se je pred nedavnim po naših neuradnih informacijah – postopek je še v teku – dogovorila za nakup strank borznega posredovanja Gorenjske borznoposredniške družbe (GBD). S tem bo nastala druga največja BPH pri nas.


Združenje članov DZU ima tako trenutno le še šest članic, Alta Sklade, KBM InfondKD SkladeNLB SkladePrimorske sklade in Triglav Sklade. 


Za ogled celotnega članka pritisni TUKAJ.

Rubež Mariborske nadškofije, pričetek stečaja Zvona Dva Holding, po stečaju Gospodarstva Rast, v nevarnosti tudi Zvon Ena Holding

Zaradi neporavnanih dolgov sta banki BKS in Sparkasse začeli postopek rubeža nepremičnin Nadškofije Maribor. Je nadškofija tik pred bankrotom?
 
Pred dobrim letom dni so tudi javnosti postale znane hude finančne težave družb, povezanih z Nadškofijo Maribor. Dolgovi so se nakopičili, in ker so bila bančna posojila zavarovana z nepremičninami, zdaj obstaja grožnja, da bodo te zarubljene.
 
Maribor, Ljubljana, 12. januar 2011

 
Nova KBM in Abanka Vipa sta nadškofijske račune že blokirali, po poročanju Dnevnika pa pa sta banki BKS in Sparkasse s pomočjo sodišča že začeli rubiti njene številne nepremičnine. Zaradi za 7,6 milijona evrov dolgov so med drugim ogroženi dvorec Betnava in okoliški gozdovi ter celo sam sedež nadškofije v središču Maribora.
 
Pod hipoteko je več nepremičnin

Kje bo torej nadškofija našla denar za poplačilo dolgov oziroma ali bo dopustila zaseg nepremičnin, se ne ve, v Dnevniku pa jim odziva pristojnih ni uspelo dobiti. Tudi banke ne komentirajo, saj so zavezane k varovanju podatkov svojih strank. Pod hipoteko pa je še veliko drugih nepremičnin, med drugim prenovljeni samostan Studenice, orglarska delavnica v Hočah in objekt na Brvarski ulici v Mariboru. Za ogled prispevka iz Dnevnika TV SLO 1 ob 19. uri pritisni na sliko ali TUKAJ.
 
Dokončen polom bi pomenil stečaj Zvona ena Ena Holdinga
 

Društvo MDS s pravnimi postopki v Lepenki, d.d. nad imperij Skupine KRATER

Društvo - Mali delničarji - Skupaj smo močnejši (v nadaljevanju: Društvo MDS) je na pristojno sodišče v imenu delničarja vložilo izpodbojno tožbo zoper dva sprejeta sklepa na skupščini Lepenke, d.d., in sicer :

  • zaradi nedelitve dela bilančnega dobička v obliki dividend, saj je le-ta samo v letu 2009 znašal 467.063,00 EUR,
  • zoper predlog pogodbe o nakupu zemljišč in nepremičnin Lepenke, d.d. s katero bi družba Papir Servis d.o.o. (del Skupine Krater), ki jo lastniško obvladuje Martin Odlazek, prevzela tudi zemljišča in poslovne stavbe tovarne Lepenka v Tržiču za samo 2,66 mio EUR (brez DDV).

Ljubljana, 23. septembra 2010


LEPENKA D.D. iskala kupce “transparentno” le preko SALOMONOVEGA OGLASNIKA, brez CENITEV

Že na skupščini je predsednik Društva MDS Rajko Stanković zahteval pojasnilo, kje vse je Lepenka objavila poziv za nakup nepremičnin in zemljišč, na osnovi katerih cenitev in zahteval predložitev le-teh.  Dobil pa je presenetljiv odgovor, da je Lepenka javno zbiranje ponudb za prodajo nepremičnin objavila le Salomonovem oglasniku (zgolj naključno je njegov izdajatelj tudi del skupine Krater), cenitev ne morejo (beri: ne želijo) pokazati oz. jih trenutno nimajo, pa čeprav bi jih na skupščini morali imeti v gradivu samem. V predvidenem roku (ki je po informacijah bil le 7 dni) se je odzval le Papir Servis d.o.o., ki je tudi del Skupne Krater. Tako je Papir Servis d.o.o. posledično “legalno” zmagal v boju za več kot 30.000 kvadratnih metrov nepremičnin (zemljišč, objektov in celo hidroelektrarne, ki je na sliki), za katere naj bi po izpodbijani pogodbi moral plačati samo 2,66 milijona EUR (brez DDV).

 

PRIJAVA KRŠITEV DOLOČIL ZGD-1C ODDANA TUDI NA MINISTRSTVO ZA GOSPODARSTVO

Šele na skupščini smo dobili poslovno poročilo, ker so ga kljub pisni zahtevi »baje pozabili poslati.« Kljub eni ustni zahtevi (podani na skupščini) in dvema pisnima zahtevama za izročitev prepisa cenitvenega poročila, revizorjevega poročila in druge dokumentacije povezane s predvideno prodajo nepremičnin in zemljišč, jih družba Lepenka, d.d., ki jo vodi Martin Odlazek ne želi izročiti. Zato je bila podana tudi prijava zoper pravno osebo in odgovorne osebe prekrškovnemu organu Ministrstva za gospodarstvo RS.

 

HIPOTEKE NA ZEMLJIŠČE LEPENKE, d.d., ZA KREDITE SKUPINE KARTER

Banke pomagajo nadškofiji

Medij: Večer Avtorji: Čokl Vanessa,D.R.,V.A. Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: V žarišču Datum: 31. 01. 2015 Stran: 2

Verske nepremičnine ne gredo v promet. To je pripomoglo k prestrukturiranju kreditov mariborske Cerkve pri več bankah, tri so podružnice avstrijskih. Odplačevanje glavnice miruje, izvršbe so odložene

"Dogovor je v teku," začasni upravitelj mariborske nadškofije, celjski škof Stanislav Lipovšek, za Večer pravi na prvi konkretnejši premik v reševanju bankrotirane mariborske nadškofije po finančnem "velikem poku" leta 2011. Soglasni sklep odgovornih v nadškofiji da je, tako Lipovšek, da se še nič ne pove. Uradni odgovor nadškofije, ki je že več kot poldrugo leto brez nadškofa, je: "Postopek pogajanj in dogovarjanj o reguliranju medsebojnih dolžniškoupniških razmerij med Nadškofijo Maribor in vsemi njenimi upniki je sicer v sklepni fazi, vendar še ni popolnoma zaključen. Za začetek veljavnosti kakršnihkoli morebitnih dogovorov morajo biti izvedeni še nekateri koraki." Toliko mariborska Cerkev o "želeni končni rešitvi". Banke molčijo.

Rdeča luč mešetarjenju v skupini PSZ

Medij: Delo Avtorji: Gole Nejc Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 07. 08. 2014 Stran: 8

Imperij Darka Zupanca PSZ mora za sklepanje pogodb dobiti dovoljenje sodišča - DUTB: Lastnikovi osebni interesi pred bankami upnicami

Ljubljana - DUTB sklepa, da Darko Zupane izčrpava skupino PSZ, katere večinski lastnik je, in njene hčerinske družbe »za svoje osebne interese«, in pri tem opozarja na neenakopravno obravnavo upnikov, je razvidno iz sklepa, s katerim sodišče omejuje PSZ razpolaganje z delnicami, nepremičninami in denarjem.


Takšne omejitve je od sodišča zahtevala Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). »Darko Zupane, ki je večinski lastnik skupine PSZ, med drugim opravlja funkcijo predsednika nadzornega sveta, njegova hči je v nadzornem svetu njegova namestnica, nekateri člani družine pa so tudi zaposleni v družbah, ki jih lastniško obvladuje dolžnik. Iz tega je mogoče sklepati, da Darko Zupane posredno obvladuje celotno skupino PSZ ter tako dolžnika in vse njegove hčerinske družbe izčrpava za svoje osebne interese,« je slaba banka zapisala sodišču.

DUTB je namreč navedla, da je Darko Zupane od PSZ prejel 3,8 milijona evrov posojila do vključno leta 2010, leta 2011 še 260.000 evrov posojila in leto kasneje 150.000 evrov kratkoročnega posojila, ki ga »ni nikoli vrnil in ga tudi ne namerava«. V DUTB so ocenili, da je PSZ dobil denar za kredite Zupancu s posojili svojih hčerinskih družb. Leta 2009 je imel PSZ do svojih hčerinskih družb skoraj 11 milijonov evrov dolga, tega pa je menda zmanjšal s prenašanjem kapitalskih deležev hčerinskih podjetij iz holdinga na druga hčerinska podjetja. Meja Šentjur je namreč od PSZ kupila delež v Avtu Celje, ta pa je kupil delež v Meji Šentjur. »Že iz transakcije je razvidno, da ta nima drugega namena kot zmanjševanje zadolženosti matične družbe, saj je prenašanje kapitalske udeležbe iz finančnega holdinga na hčere v nasprotju s poslanstvom matične družbe, prav tako pa je nesmiselno, da ima kmetijsko podjetje delež v trgovcu z avtomobili in obratno,« je DUTB pred sodiščem zagovarjala, da se PSZ omeji razpolaganje z naložbami. Kot so prikazali, je bilo zapletenih transakcij med povezanimi družbami PSZ še več, s čimer so se zapirale obveznosti PSZ do hčerinskih družb, ni pa nastajal denarni tok, iz katerega bi bilo mogoče poplačati bančne kredite.

Zupanc: Korporacijska filozofija

Kdo ima v žepu izgubljene milijone

Medij: Nedeljski dnevnik Avtorji: Slana Miroslav Miros Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Ostalo Datum: 12. 08. 2012 Stran: 14

MARIBORSKA NADŠKOFIJA NA BOBNU

Izgon Slomškovega bogoslovja iz Maribora odmeva - Stara nadškofijska ekipa sije že lani umila roke, nova pa se vede, kot da o ničemer sploh nima pojma

Kljub »spovedni molčečnosti« stare in nove nadškofijske ekipe iščejo verniki odgovor, zakaj je nadškofija Maribor strmoglavila v bankrot. Tudi neverni bralci so predlagali raziskavo, zakaj je nadškofija na bobnu, ko pa iz stoletne zgodovine vemo, da je imela RK-cerkev najboljše šolane cerkvene očete, ki so odlično seštevali in dobivali. Ljudje menijo, da je navidezno izgubljene milijone nekdo spretno spravil v žep in se zdaj nedolžno smehlja.

V začetku julija je izbruhnila nova zlovešča novica, da so zaprli Slomškovo bogoslovje. To nadškofijsko stavbo so »okupirale« banke upnice zaradi starih dolgov. V tistih dneh so brneli nadškofijski telefoni v prazno, saj se novinarjem ni nihče oglasil. Ob našem obisku smo našli glavni nadškofijski vhod popolnoma odprt, vsa vrata zaklenjena, ob zvonjenju se ni nihče oglasil, nikjer ni bilo žive duše.

Posmeh resnici in vernikom

Odlazek : Kralj odpadkov, tiska in medijev sedi na visokih dolgovih

Medij: Dnevnik Avtorji: Modic Tomaž Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 10. 03. 2012 Stran: 17
 
Čeprav je v rokah Martina Odlazka na desetine družb, med drugim Papir Servis in tiskarna Set, ki skupno zaposlujejo več kot 1500 ljudi in na leto ustvarijo več kot 100 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, je o aktualni finančni sliki skupine Krater bore malo podatkov.
 
Papir Servis, največji član skupine Krater, je predlani ustvaril 55 milijonov evrov prihodkov, kar dvakrat več kot leto prej. Tiskarna Set je medtem prihodke povečala na 36 milijonov evrov, Korotanu Ljubljana pa so se nekoliko zmanjšali, na 15 milijonov evrov. (Foto: Matej Povše)
 
Odlazek namreč ni vajen pojavljanja v javnosti, neodgovorjena pa ostajajo tudi številna vprašanja, ki smo mu jih zastavljali v minulih mesecih. Vseeno je mogoče na podlagi dostopnih podatkov izrisati obširen Odlazkov poslovni imperij, ki je močno zadolžen pri bankah, in to po precej visokih obrestnih merah, njegovo lastništvo pa skušajo z medsebojnimi posojili vzdrževati kar družbe same.
 
Kako so lani v skupini Krater reševali likvidnost, če pa so že leto pred tem za obresti (3,8 milijona evrov) namenili skoraj polovico denarnih tokov iz poslovanja (10 milijonov evrov), ki so jih ustvarili, še ni znano. Odlazkovim družbam je medtem lani zapadlo še za več kot 25 milijonov evrov bančnih posojil. Na vprašanje, ali so se z bankami dogovorili za reprogram in koliko dražje pogoje so zahtevale, kot rečeno, po več kot mesecu dni nismo prejeli odgovora.
 

Leto po zapisih L'Espressa cerkvene finance tik pred potopom

Medij: Dnevnik Avtorji: STA Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni dnevnik/ Gospodarstvo Datum: 21. 01. 2012 Stran: splet 15.26
 
Maribor - Natanko pred letom dni je italijanski časnik L'Espresso razgalil propadle finančne posle mariborske nadškofije. Slovenski javnosti so bile cerkvene težave z nasedlimi naložbami sicer znane že prej, objava v omenjenem časniku pa je dokončno razkrila stomilijonske dolgove, v katerih so po radodarnem kreditiranju veliko izgubile tudi banke.
 
Mariborska nadškofija naj bi bila zadolžena za 800 milijonov evrov, je lani razkril L' Espresso, ki se je pri tem skliceval na zaupne dokumente, točneje poročilo apostolskega vizitatorja Gianluce Piredde. Ta je sicer koordiniral skupino TMF, ki jo je mariborska nadškofija skupaj z ekipo banke Rothschild že leto prej povabila k sodelovanju za pospešitev reševanja težkega ekonomskega stanja.
 
Finančne težave, verjetno pa tudi omenjena objava, je le nekaj dni pozneje odnesla takratnega mariborskega nadškofa Franca Krambergerja, ki se je uradno upokojil, namesto njega pa je papež Benedikt XVI. imenoval dotedanjega mariborskega nadškofa pomočnika Marjana Turnška.
 
Novi nadškof Turnšek je obžaloval dogodke in priznal, da poslovanje med mariborsko nadškofijo in Vatikanom v preteklosti ni bilo vselej najbolj v skladu s pravili. Vendar pa sankcioniranje odgovornih, recimo nekdanjega prvega finančnika nadškofije Mirka Krašovca, za takšno ravnanje ni predvideno, saj to lahko stori le Vatikan.
 

Samo Zvon Ena še ni v stečaju

Medij: Večer Avtorji: V. A.,I. F. Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 14. 01. 2012 Stran: 8

Dve, tri banke upnice so mariborski nadškofiji napovedale sodno izterjavo dolga, a razloga za preplah menda (še) ni.

Konec meseca bomo morda bolj vedeli, ali bo plačilno nesposobnemu Zvonu Dva in Gospodarstvu Rast, prav tako insolventni gospodarski družbi mariborske nadškofije, v stečaj sledil tudi Zvon Ena, kot Zvon Dva lastnik delnic (kolikor jih niso zasegle banke upnice) vrste uspešnih slovenskih podjetij. Največja upnica, NLB, banka v večinski državni lasti, vztraja, naj se prisilna poravnava Zvona Ena obrne v stečaj, ker da ni nadpolovične verjetnosti, da bi se po finančnem prestrukturiranju ta hoding vrnil v plačilno sposobnost. Zvonova uprava misli drugače, stečaj bi bil neprijetna novica tudi za male delničarje.

V verižnem zdrsu finančnih družb v bližini mariborske nadškofije imajo veliko vlogo banke, ki so v letu dni od lanskega zimskega starta reševanja mariborske cerkvene finančne nasedlosti ene enkrat bile za odpis oziroma reprogramiranje terjatev ali za to, da se jih konvertira v osnovni kapital insolventnih družb, drugič spet ne. Po Večerovih virih so bili v mariborski Cerkvi vsaj trikrat pred tem, da se jim posreči iskanje dokapitalizatorja, a so se potencialni vlagatelji svežega denarja umaknili, ker si je zadnji trenutek zmeraj premislila kakšna banka.

Syndicate content

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.