Verjetni prevzemnik Gorenja kitajski Hisense obljublja razvoj

NatisniNatisni

Za ogled prispevka z dne 15. maja 2018 TV Dnevnika SLO 1 ob 19.00 uri novinarjev Vesna Deržek Sovinek in Florjana Zupana kliknite na sliko ali TUKAJ.

TV SLOVENIJA 1, 15.05.2018, DNEVNIK, 19.14

JASMINA JAMNIK (voditeljica): Skupina Hisense za zdaj najverjetnejši novi strateški partner Gorenja obljublja, da bo ohranjala stabilnost delovnih mest in pospešila razvoj Gorenja. K temu se je zavezala v sporočilu za slovensko javnost. Koraki Hisensa na poti do prevzema so sicer izjemno hitro, prevzemno ponudbo naj bi skupina objavila že v začetku prihodnjega tedna, v najkrajšem roku v katerem je ponudbo sploh mogoče objaviti.

VESNA DERŽEK SOVINEK (novinarka): Skupina Hisense je ena od vodilnih kitajskih proizvajalcev na področju elektronike. Samo lani je dosegla slabih 13 milijard evrov prihodkov, od tega 5 in pol na področju gospodinjskih aparatov.

RAJKO STANKOVIĆ (predsednik Društva Mali delničarji Slovenije): Oni nimajo vseh proizvodov, ki so potrebni danes za pametni dom. Z nakupom Gorenja bodo to kompletirali in s tem zaključili svojo zanko.

DERŽEK SOVINEK: Posel s Kitajci, ki je ob nakupu 50 odstotkov plus delnico, za eno delnico ponujajo 12 evrov, se odvija zelo hitro. Ponudbo naj bi objavili v zakonsko najkrajšem možnem roku. Hisense tudi že komunicira s slovensko javnostjo, kar ni običajna azijska poslovna praksa. Zapisali so: Če bo nakup Gorenja uspešno zaključen bomo spoštovali načela zvestobe in integritete, pospešili razvoj Gorenja in ohranjali stabilnost delovnih mest.

BLAŽ HRIBAR (Pokojninska družba A): Izjava je smiselna glede na recimo posel, vsebino zakaj se posli delajo ne. Na eni strani kitajska multinacionalka, ki išče recimo temu vstopno točko na evropski trg, ki išče recimo novejšo, boljšo tehnologijo, ki išče bolj ugledne, močnejše blagovne znamke.

DERŽEK SOVINEK: Sindikati pa, obljube niso dovolj, od novega lastnika bodo zahtevali upoštevanje zavez. ŽAN ZEBA (predsednik sindikata SKEI Gorenje): Sindikat vseskozi zagovarja ohranitev delovnih mest, spoštovanje kolektivne pogodbe, socialni dialog.

DERŽEK SOVINEK: Prevzemna ponudba bo morala veljati vsaj 28 dni, največ 60 dni od objave, prevzemnik mora pridobiti še soglasje regulatorjev. Gorenje sicer pri iskanju stratega ni gledalo le cene, pač pa tudi nove trge, hitrejši razvoj in še.

DENIS OŠTIR (direktor korporativnega komuniciranja v Gorenju): Podjetje, ki bo lahko zaradi ekonomije obsega zagotavljalo boljše stroškovne pogoje pri nabavi.

DERŽEK SOVINEK: Še vedno je sicer mogoče, da v tem času, pa tudi po objavi prevzemne ponudbe konkurenčno prevzemno ponudbo objavi še kdo, a je to malo verjetno.

Poslovne novice domačih časopisov in spletnih

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.