Skupščina Uniorja ni odločala o umiku z borze

NatisniNatisni

Na današnji 17. skupščini družbe Unior, d.d., so se delničarji seznanili z Letnim poročilom za leto 2012, podelili razrešnico Nadzornemu svetu (NS) in dvema članoma Uprave, med tem ko nekdanji predsednik Uprave, Gorazd Korošec ni prejel razrešnice. Izvoljeni so bili tudi 4 novi člani NS in sicer Franc Dover, Branko Pavlin, Marko Pahor in Drago Rabzelj. Sicer bodo delničarji v avgustu imeli še eno skupščino, saj naj bi družba pozabila uvrstiti točko o imenovanju revizorja, hkrati pa delničarji niso odločali niti o predlaganem umiku iz borze. Pooblaščenca Društva MDS sta na skupščini zastopala več kot 4,3 % prisotnega kapitala.

 

Zreče, 17. julij 2013


 

Finančno prestrukturiranje za 142 milijonov kreditov

Družba Unior ima za več kot 142 milijonov EUR kreditov, zato se z bankami upnicami dogovarja za sklenitev reprogramov ter ustreznega načrta prestrukturiranja, ki predvideva, da bo Unior svojo izpostavljenost zmanjšal na 125 milijonov EUR do leta 1016 in na 71 milijonov EUR do leta 2019.

Generalna pogodba med družbo in bankami naj bi čakala zgolj še na eno od bank upnic, med tem ko naj bi ostale banke že pristale na zaveze, ki so opredeljene v pogodbe. Med drugim se je družba Unior zavezala, da bo v prihodnjih letih povišala prihodke od prodaje in sicer v letu 2013 na 165 milijonov, leta 2014 na 177 milijonov, leta 2015 na 182 milijonov in leta 2016 na 190 milijonov EUR prihodkov od prodaje.

Za Upravo, ki jo od konca leta 2012 vodi Darko Hrastnik in pa za člana Uprave, Branka Bračka, bodo prihodnji meseci odločilni, saj je družba v leto 2012 ustvarila več kot 15 milijonov EUR izgube, kjer izguba iz poslovanja znaša 3,8 milijonov EUR, med tem ko je preostanek izgube vezan na slabitve naložb. Kljub temu je družba v prvem kvartalu leta 2013 poslovala skladno z začrtanimi kriteriji in dosegla rast prihodkov na večini segmentov.

 

Umik iz borze umaknjen iz dnevnega reda, revizija pozabljena!?

Uprava družbe je že pred skupščino umaknila dve točki dnevnega reda in sicer predlog o umiku iz borze in pa točko o imenovanju revizorja za leto 2013.

Slednja namreč na prvotnem sklicu ni bila uvrščena na dnevni red, zatem pa je Uprava kar sama razširila dnevni red z točko o imenovanju revizorja. Zaradi slednje napake bodo družbi nastali dodatni stroški, saj bo v avgustu potekala dodatna skupščina, ki bo odločala o imenovanju revizorja.

Prav tako je Uprava umaknila z dnevnega reda predlog o umiku delnic iz borze, predvsem zaradi pomanjkanja zanimanja za delnico Uniorja in pa zaradi zmanjšanja stroškov (obrazložitev v sklicu skupščine). Ko je Uprava objavil umik točke dnevnega reda je sledila obrazložitev, da bi predlog umika lahko ogrozil načrt finančnega prestrukturiranja, saj naj bi določene banke nenadoma začele nasprotovati umiku iz borze, čeprav naj bi umik iz borze bil zapisan tudi v Generalni pogodbi med družbo in bankami.

Ne glede na potek dogodkov, v Društvu MDS pričakujemo, da bo v bodoče morebiten predlog za umik delnic iz borze pripravljen v skladu z veljavno zakonodajo, kar pomeni da bo delničarjem na transparenten način pojasnjen tudi postopek umika, odnosno odpravnina za tiste, ki bi umiku iz borze nasprotovali.

 

Podeljena razrešnica, proti prejšnjemu predsedniku v teku kazenski postopek

Skupščina je podelila razrešnico Darku Hrastniku in Branku Bačku ter celotnemu NS, med tem ko razrešnice ni bil deležen nekdanji predsednik Uprave, Gorazd Korošec. Predsednik Uprave, Drago Hrastnik je ob vprašanju predsednika Društva MDS, Rajka Stankovića pojasnil, da družba Unior toži podjetje Rhydcon, d.o.o., za škodo v višini 150.000 EUR, prav tako pa naj bi bil v teku kazenski postopek zoper nekdanjega predsednika Uprave, Gorazda Korošca, vendar pa slednjega ni sprožila družba.

 

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.