Nov predlog zakona za bančne razlaščence

NatisniNatisni

Medij: TV SLOVENIJA 1 Oddaja: TV DNEVNIK ob 19.00 Avtorji: Florjan Zupan Teme:  mali delničarji Datum: Petek, 1. februar 2019 Ura: 19.08 Za ogled TV prispevka pritisnite TUKAJ ali na sliko.

JASMINA JAMNIK (voditeljica): Razlaščeni imetniki delnic in podrejenih obveznic bodo morda le dočakali pravno podlago za vložitev odškodninskih tožb proti Banki Slovenije. Ministrstvo za finance je, potem ko s predlogom prejšnje vlade ni bil zadovoljen nihče, pripravilo nov predlog zakona o pravnem varstvu bančnih razlaščencev. .Ta torej omogoča odškodninske tožbe, določa tudi, da bo morebitne odškodnine plačala Banka Slovenije in da bo sodišče ob pomoči izvedencev ugotavljalo ali je centralna banka ustrezno ocenila bančno luknjo.

FLORJAN ZUPAN (novinar): Šlo bo za pravdni postopek, ki bo potekal le pred okrožnim sodiščem v Mariboru, zahtevki se bodo združevali, gre pa za šest ločenih postopkov. Ena sodna odločba za eno banko bo veljala za vse tožbe.

METOD DRAGONJA (državni sekretar na ministrstvu za finance): Tako, da bo v bistvu na prvi stopnji pri ugotavljanju dejstev prišlo do šestih ugotovitvenih sodb, ki pa se bodo potem v naslednjih etapah skozi dajatvene sodbe pa nekoliko raziskovale, odvisno od narave teh finančnih instrumentov.

FLORJAN ZUPAN (novinar): Rok za vložitev tožb bo eno leto, mali delničarji se zavzemajo za poravnalno shemo, motijo jih tudi sodne takse, razlaščenci jih namreč ne bi plačevali, če bi se jih združilo vsaj 30 in njihov zahteven ne bi presegel 5000 evrov.

RAJKO STANKOVIĆ (Društvo Mali delničarji Slovenije): Ne moremo pristati na dejstvo, da bi se takse plačevale po gospodarskem sporu.

FLORJAN ZUPAN (novinar): Bančna sanacija nas je stala skoraj 5 milijard evrov, izbrisano pa je bilo za skoraj milijardo evrov premoženja, samo v mariborski banki 100.000 delničarjev. Banka Slovenije, kot tožena stranka, bo morala v okviru svojih rezerv plačati odškodnino, ki jo bo določilo sodišče.

METOD DRAGONJA (državni sekretar na ministrstvu za finance): Če bo sodišče v teh postopkih ugotovilo, da so bile uporabljene metode neustrezne, potem bodo nekdanji imetniki odškodovani in bodo dobili odškodnino.

RAJKO STANKOVIĆ (Društvo Mali delničarji Slovenije): Spomnimo se, da je samo v NKBM-ju 97.000 razlaščenih delničarjev, ne predstavljam si take javne obravnave.

FLORJAN ZUPAN (novinar): Zakon, ki bo v obravnavi do začetka marca bi lahko sprejet do poletja, sodni postopki pa bodo lahko trajali desetletja.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.