Zloraba v bančnem sektorju: Jazbec pod lupo kriminalistov

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik (V ospredju) Avtorji: Eva Panjan Teme: Mali delničarji , Rajko Stanković Datum: Čet, 07. jul.. 2016 Stran: 3

KRONIKA / PREISKAVA 

V Banki Slovenije so že včeraj potrdili, da zoper nekatere njihove zaposlene poteka preiskava v predkazenskem postopku, a da zaradi interesa preiskave podrobnejših informacij ne morejo posredovati. Tudi iz Deloitta in NLB so sporočili, da so jih včeraj obiskali preiskovalci NPU, vendar po njihovih zagotovilih nihče izmed njihovih zaposlenih ni osumljenec v zadevi, zato postopka ne komentirajo. Ni pa izključeno, da se bo preiskava razširila tudi na koga od njih. 

Epilog sage o izbrisanih obveznicah? 

Milijardna sanacija bank je pred tremi leti temeljila na noveli zakona o bančništvu, nanj pa se je pri izbrisu podrejenih obveznic sklicevala tudi Banka Slovenije. 

Ovadbo je na specializirano državno tožilstvo že sredi septembra 2014 vložilo Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD); takrat so ovadili pet članov uprave NLB zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. 

Spomnimo: NLB je v bilanci 30. septembra 2013 uradno izkazala pozitiven kapital v višini 835 milijonov evrov, Banka Slovenije pa je na isti dan ugotovila negativen kapital v višini minus 318 milijonov evrov. Na podlagi tega je centralna banka izbrisala vse delnice in podrejene obveznice NLB. Tudi mali delničarji in državni svet so vložili zahtevo za presojo ustavnosti teh ukrepov, ustavno sodišče pa trenutno čaka še na mnenje sodišča EU, ki naj bi bilo znano 19. julija. 

»V društvu Mali delničarji Slovenije smo že pred dvema letoma in pol vložili kazensko ovadbo zoper NLB. Naša odvetnica zastopa imetnike finančnih instrumentov v vseh bankah, kjer so bili izvedeni ukrepi Banke Slovenije, s katero je bilo neposredno oškodovanih 100.000 ljudi, posredno - prek pokojninskih družb - pa še 500.000 državljanov,« je povedal predsednik MDS Rajko Stankovič. Prepričan je, da je sodišče z izdanim sklepom o izvedbi včerajšnjih hišnih preiskav posredno pritrdilo njihovim navedbam, da sanacija bank ni potekala v skladu z zakonodajo.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.