Avstrijci bi prodali manjšinski delež Heliosa

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Tekavec Vanja Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković Rubrika / Oddaja: Ostalo Datum: 13. 10. 2015 Stran: 9

Sveži kapital V Ringu zanikajo, da hočejo unovčiti učinke prestrukturiranja podjetja - Domžalska družba v Rusiji ustvari le še petino prihodkov

Ljubljana - Slabo leto in pol po prevzemu Heliosa njegovi avstrijski lastniki že iščejo kupca za delež v premazniku. Neuradno naj bi interes za vstop izkazali predvsem finančni skladi, strategi pa ne trkajo na naša vrata, pravijo v skupini.

Dogajanje v domžalskem Heliosu je spet vroča gospodarska tema. Tokrat ne zaradi odpuščanj in obračunavanj z zaposlenimi, ki so pretresali javnost predvsem lani spomladi, ampak zaradi morebitnih sprememb v lastništvu premaznika, ki je od maja v lasti avstrijskega holdinga Ring. Avstrijci za Helios zdaj znova iščejo lastnika, uradno zaradi širitvenih načrtov skupine. »Govorimo o vstopu novega lastnika, ki ne bi dobil več kot 15 odstotkov deleža Heliosa,« je pred kratkim za Finance komentiral prvi mož Heliosa Aleš Klavžar.

A vse kaže, da so Avstrijci pripravljeni prodati še nekoliko višji delež, saj so v Heliosu potrdili, da so pripravljeni »na pogovore o vstopu svežega kapitala v zameno za 15- do največ 25-odstotni delež«. Naprodaj je torej manjšinski delež Heliosa. Neuradno je slišati, da se je v prvem krogu testiranja trga odzvalo deset investitorjev, a da je Ring v podatkovno sobo povabil le tri, med katerimi naj bi se eden (neuradno se omenja sklad CVC Capital Partners, ki se je pred kratkim zanimal za nakup Pivovarne Laško) že umaknil. Na vrata Heliosa naj bi pred meseci potrkal tudi finančni sklad Advent International Partners, česar v Heliosu niso niti zanikali niti potrdili.

Težave s financiranjem prevzema?

Ob iskanju novega (so)lastnika za Helios se opazovalcem dogajanja postavlja kar nekaj vprašanj; denimo to, za kakšen tip vlagatelja bi lahko bil zanimiv manjšinski delež premaznika. Za portfeljske vlagatelje se zdi nakup 25-odstotnega deleža prevelik zalogaj, saj sredstva običajno razpršijo oziroma v posamezni družbi ne presegajo desetodstotnega deleža. Za zasebne delniške sklade pa načelno velja, da hočejo pridobiti večji lastniški vpliv; predvsem pa, da želijo naložbo tudi aktivno upravljati.

Rajka Stankoviča, predsednika društva Mali delničarji Slovenije, pa zanima tudi, ali imajo Avstrijci težave s financiranjem približno 140-milijonskega prevzema, za katerega so si večji del denarja izposodili v finančnih skladih Templeton in Blackstone Group ter v zameno celo zastavili premoženje premaznika.

»Ob informaciji, da Ring išče solastnika za Helios, je več dilem, katera je prava, bo pokazal čas. Ker so Avstrijci očistili Helios, je možno, da hočejo s prodajo manjšinskega deleža unovčiti učinke prestrukturiranja podjetja in hkrati delno povrniti del dolga do ameriških posojilodajalcev. Druga možnost je, da želijo Helios prodati dolgoročnemu strategu; kar bi kazalo, da so imeli prav tisti, ki so pred prevzemom opozarjali, da manjše podjetje ne more prevzeti večjega,« je ugotovil Stankovič.

Želijo zmanjšati tveganja na vzhodnih trgih

Ugibanja o tem, ali hoče Ring delno unovčiti svojo naložbo v premazniku, v Heliosu zavračajo in poudarjajo, da sveži kapital potrebujejo za širitev. Pravijo, da se za prevzemnimi tarčami ozirajo v zahodni Evropi, s čimer želijo zmanjšati veliko odvisnost od težavnih vzhodnih trgov. Največje težave ima Helios v Rusiji in Ukrajini, kjer je v preteklosti ustvaril dobro tretjino prihodkov, zdaj pa prodaja pada. »V drugi polovici leta 2014 smo bili priča hudemu upadu prodaje zaradi krize na glavnih trgih Heliosa (Rusija, Ukrajina, Balkan). Izgubili smo kar 25 milijonov evrov prodaje, kar je več kot 15 odstotkov v primerjavi z letom poprej,« je v lanskem letnem poročilu opozorila uprava. Trend padanja prihodkov se sicer nadaljuje tudi letos, saj so ti v prvem šestmesečju leta v primerjavi z istim obdobjem lani padli za kar 16 milijonov evrov. V Heliosu poudarjajo, da se »minus nanaša izključno na trge SND, kamor so lani v tem obdobju prodali za 45 milijonov evrov izdelkov, letos pa le za 29 milijonov evrov. Na preostalih trgih Helios prodaja v skladu s plani,« sporoča uprava.

Prihodki padajo, dobiček se povečuje

A medtem ko je trend padanja prihodkov slab, saj pada že drugo leto zapored, se finančna slika, še zlasti pa dobičkonosnost skupine, izboljšujeta, kar posredno nakazuje, da bi lahko Ring zdaj ugodneje prodal delež v Heliosu, kot ga je kupil. Lani je premaznik končal leto s 4,6 milijona evrov dobička (leta 2013 je znašal 1,3 milijona evrov), letos pa ga bo po pričakovanjih uprave še več, saj je imela skupina ob polletju za kar 12,1 milijona evrov dobička. In koliko so na dober rezultat vplivale surovine, ki so pomemben del barvarske industrije in so zdaj poceni? Ta vpliv ni bistvenega pomena, odgovarja uprava, ki dober rezultat v največji meri pripisuje predvsem racionalizaciji obratnega kapitala, optimizaciji poslovnih procesov, aktivnostim na prodajnem področju in drugim aktivnostim, verjetno tudi znižanju števila zaposlenih. »Kljub padcu prodaje v regiji SND, nam je uspelo v prvem polletju letos EBITDA z lanskih 17 milijonov evrov povečati na 23 milijonov evrov, kar je več kot v celem letu 2013,« med drugim poudarja uprava.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.