Agrokor objavil namero za prevzem

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Križnik Božena Teme: Mali delničarji, ZPRE-1 zakon o prevzemih Rubrika / Oddaja: Naslovna stran Datum: 03. 07. 2014 Stran: 1

Prevzem Mercatorja Za okoli 46,88 odstotka skoraj 151,8 milijona evrov -Mali delničarji se morajo odločiti sami

Ljubljana - Hrvaški Agrokor je v predvidenem roku v časniku Finance objavil obvestilo o prevzemni nameri za odkup delnic Mercatorja. Delničarjem, ki imajo po petkovi transakciji s konzorcijem največjih prodajalcev Mercatorja še v lasti te vrednostne papirje, bo ponudil enako ceno, namreč 86 evrov za delnico.


Agrokor je od petka že lastnik 53,12 odstotka delnic Mercatorja, zato se prevzemna ponudba nanaša na preostalih 1.765.083 delnic. Zakon o prevzemih določa, da bo cena za preostale delnice enaka, kot jo je hrvaški konzorcij plačal članom konzorcija, torej 86 evrov. Celotno kupnino bo plačal v denarju, je zapisal v prevzemni nameri.

Naslednji korak bo prevzemna ponudba; to mora objaviti najpozneje v 30 dneh, a ne prej kot v desetih dneh po obvestilu o nameri. Če se delnice odločijo prodati vsi preostali delničarji, bo Agrokor zanje odštel dodatnih skoraj 151,8 milijona evrov (ob 172 milijonih, izplačanih konzorciju). Za odločitev bodo imeli delničarji časa od 28 do 60 dni po objavi prevzemne ponudbe.

Za prevzemne aktivnosti je Agrokor najel borznoposredniško družbo Alta Invest iz Ljubljane.

V prevzemnikovem imenu bo nove delnice zbirala za ta namen ustanovljena družba z omejeno odgovornostjo Agrokor Investments s sedežem na Nizozemskem. Ivica Todorič jo je v prevzemnfname* ri opredelil kot s prevzemnikom Agrokorjem povezano družbo.

Pomembne deleže Mercatorja imajo, denimo, še Societe Generale - Splitska banka z nekaj več kot desetimi odstotki, UniCredit Banka Slovenija z dobrimi osmimi odstotki in hrvaški pokojninski skladi, ki imajo po nekaterih informacijah več kot 15 odstotkov delnic Mercatorja. Dobra dva odstotka je v lasti družbe KLM, v kateri so združili moči nekdanji člani uprave pod vodstvom Zorana Jankoviča. Za malo več kot odstotek je Mercatorjevih lastnih delnic, preostalo pa imajo v rokah mali delničarji. Kar zadeva banko Unicredit, je mogoče pričakovati, da bo ponudbo Agrokorja sprejela, o pokojninskih skladih in Splitski banki pa nekateri mediji ugibajo, da se morda še ne bodo odločili za prodajo, in sklepajo, da Agrokor ne bo dosegel meje za iztis morebitnih preostalih delničarjev (90-odstotkov delnic).

Mali delničarji pa se množično obračajo na svojo organizacijo, Društvo Mali delničarji Slovenije (MDS), in sprašujejo, kaj storiti. Tamkajšnji izvršni direktor Ljubiša Stanojevič je povedal, da je njihov odgovor vsem enak: društvo ni pooblaščeno za svetovanje, tako da se mora o ponudbi odločiti vsak sam zase. Starih, višjih ponudb ne gre objokovati, na mizi je zdaj ena sama. Če bi izhajali iz primera prevzema Heliosa, bi lahko sklepali, da bo delnice prodala velika večina malih delničarjev. 

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.