Država bi ga izžela do suhega

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Modic Tomaž Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 08. 06. 2013 Stran: 9

Na prihajajoči skupščini Telekoma Slovenije naj bi delničarji odločali tudi o nasprotnem predlogu, da se jim izplačajo maksimalne možne dividende, kar sto milijonov evrov


Vse kaže, da Telekom Slovenije letos med delničarje ne bo razdelil le dobrih 33 milijonov evrov dividend, kot je bilo najprej predvideno, ampak kar trikrat toliko. Skupščina, ki bo 1. julija, naj bi odločala tudi o predlogu, naj se delničarjem izplača ves bilančni dobiček - sto milijonov evrov.

Ali je država na Telekom v osemdnevnem zakonskem roku res vložila nasprotni predlog glede uporabe bilančnega dobička, včeraj ni bilo mogoče uradno preveriti. »Sod dejanj na prihodnjih skupščinah ne komentira,« so nam sporočili iz družbe, ki zastopa nekaj manj kot 69 odstotkov lastništva v Telekomu. Tudi v Telekomu niso mogli potrditi, da bi prejeli nasprotni predlog, saj da gre za cenovno občutljivo informacijo.

Uprava in nadzorni svet Telekoma sta predlagala, naj se blizu 11.600 delničarjem ob že potrjeni 24 milijonov evrov visoki vmesni dividendi izplača še dodatnih 9,5 milijona evrov oziroma 1,46 evra bruto za delnico. Ce bi bil predlog sprejet, bi delničarjem letos izplačali skupno 5,16 evra bruto za delnico. To je 26 odstotkov manj kot lani in bi bilo v skladu s Telekomovo dividendno politiko, ki predvideva delitev do največ tretjine bilančnega dobička. Preostalo bi šlo v druge rezerve in se preneslo v naslednje leto. Očitno pa vlada, ki si od prodaje Telekoma obeta prilive v proračun, ne deli takšnega mnenja.

 

Čeprav država obvladuje veliko večino Telekoma, ne bo mogla sama potrditi nasprotnega predloga, ampak bo to v rokah manjšinskih delničarjev. Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) ji je namreč januarja letos vzela vse glasovalne pravice. Ze na februarski skupščini, ki je izbirala nov nadzorni svet, so imeli tako glavno besedo družbe, kijih obvladuje Dari Južna, društvo malih delničarjev MDS Rajka Stankoviča (zastopal tudi NFD), Modra zavarovalnica pod vodstvom Boruta Jamnika in KD. V rokah so imeli kar dve tretjini vseh delnic z glasovalno pravico.

Če bi skupščina potrdila nasprotni predlog, bi Telekom moral namesto 1,46 evra izplačati kar 11,74 evra za delnico. Tako bi se letošnje dividende povzpele na rekordnih 15,44 evra bruto za delnico in bi bile petino višje od tistih v predkriznem letu 2008. Ob tem se zastavlja vprašanje, ali ima družba sploh dovolj presežnih sredstev za izplačilo 77 milijonov evrov. Konec marca je imel Telekom na računih okoli 46 milijonov evrov, razpolagal pa je še s 27 milijoni evrov kratkoročnih finančnih naložb. Če mu iz poslovanja ne bi uspelo ustvariti dovolj denarnih sredstev, bi se lahko Telekom za financiranje izplačila enostavno zadolžil.

Ker bo izplačilo rekordnih dividend znižalo kapital Telekoma oziroma zvišalo neto finančno zadolženost družbe, si bo država s tem naredila medvedjo uslugo. Res bo proračun na hitro prišel do prepotrebnih svežih sredstev, vendar bo to zagotovo neposredno vplivalo na pričakovano kupnino od prodaje državnega deleža oziroma zmanjšalo potencial za izplačilo dividend v prihodnjih letih.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.