Nadzorniki nad Matjaža Rakovca zaradi strmega padca premij

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Polanič Matjaž Teme: Mali delničarji, ZPRE-1 zakon o prevzemih, Rajko Stanković Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 22. 05. 2013 Stran: 8

Zavarovalnica Triglav

Nadzorniki naj bi včeraj od predsednika uprave Zavarovalnice Triglav Matjaža Rakovca zahtevali pojasnila glede strmega padca premij, medtem ko za zdaj ni znano ali so zahtevali tudi odgovore glede sestanka v zagrebški restavraciji larunski dvori.

Nadzorni svet Zavarovalnice Triglav pod vodstvom Mihaela Permana je po neuradnih informacijah na včerajšnji seji od uprave z Matjažem Rakovcem na čelu zahteval številna pojasnila glede padca poslovanja v prvem letošnjem četrtletju, ki ga je Triglav zaključil s kar enajstodstotnim padcem bruto premij. Ali so nadzorniki od Rakovca zahtevali tudi pojasnila glede skrivnostnega sestanka, ki se je sredi prejšnjega meseca odvil v zagrebški restavraciji Jarunski dvori, ni znano, saj se je seja zavlekla pozno v večerne ure.

Kot smo včeraj razkrili v Dnevniku, naj bi se sestanka v Zagrebu poleg Rakovca in nekaterih članov vodstva Triglava udeležili uprava Croatie Osiguranje in lobisti ameriške družbe Patton Boggs. Slednji naj bi po neuradnih informacijah zastopali interese poljske zavarovalnice PZU, ki si prizadeva za nakup največje slovenske in hrvaške zavarovalnice, ključna tema sestanka pa naj bi bila ravno privatizacija Triglava. Na Rakovčeva pojasnila glede omenjenega sestanka še vedno čakamo. V Slovenski odškodninski družbi (Sod), ki upravlja državni dvotretjinski delež največje slovenske zavarovalnice, pa so nam včeraj povedali, da upravi Triglava niso podelili mandata za kakršno koli dogovarjanje s potencialnimi strateškimi partnerji. Sestanka ob obrežju Jarunskega jezera na Sodu niso želeli komentirati, prav tako ne na ministrstvu za finance, ki je pristojno za Triglav.

 

Država zaradi kršitve zakona o prevzemih trenutno nima glasovalnih pravic v Triglavu in tako ne bo smela glasovati na prihajajoči junijski skupščini. Kot smo poročali, naj bi ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo državi glasovalne pravice v NKBM, Abanki, Telekomu Slovenije, Aerodromu Ljubljana in Triglavu poskušalo izboriti nazaj celo s spremembo zakona o prevzemih, vendar so te načrte očitno že opustili. Na ministrstvu so nam namreč povedali, da trenutno ne vidijo potrebe po spremembi zakona, medtem ko naj bi si država po poročanju Dela glasovalne pravice skušala povrniti kar s prenosom delnic na posebne investicijske sklade.

Če državi tega ne bo uspelo izpeljati pred junijsko skupščino Triglava, bodo o predčasni razrešitvi članov nadzornega sveta odločali mali delničarji, med katerimi so največji švedska družba za upravljanje East Capital, Alta Skupina, hrvaški pokojninski skladi in delničarji, zbrani okoli društva MDS Rajka Stankoviča. Ker mora predčasni odpoklic na skupščini podpreti najmanj 75 odstotkov prisotnih delničarjev, utegne imeti pomembno vlogo tudi uprava Triglava, ki je na naslove nekaj manj kot 29.000 delničarjev že poslala pooblastilo za zastopanje in glasovanje na skupščini. Toda v to pooblastilo uprava Triglava ni uvrstila točke o predčasni razrešitvi nadzornikov, zaradi česar bodo pooblaščenci o tem predlogu lahko bodisi glasovali po lastni presoji bodisi o tej točki ne bodo glasovali.

Zato smo včeraj od vseh petih pooblaščencev, torej Rakovca, Stankoviča, člana Triglavove uprave Andreja Slaparja, predstavnika zaposlenih v nadzornem svetu Mirana Krštinca in predsednika društva VZMD Kristjana Verbiča, želeli izvedeti, kako bodo glasovali o predčasni zamenjavi nadzornikov. Nedvoumen odgovor nam je poslal le Stankovič, ki je tudi zahteval predčasni odpoklic nadzornikov in bo tega na skupščini tudi podprl. Na drugi strani so nam v VZMD povedali, da bodo odločitev sprejeli po preučitvi vseh pojasnil in argumentov, odgovorov preostalih treh pooblaščencev pa nam na Triglavu do zaključka redakcije niso poslali. Na lanskoletni skupščini je bil sicer pri zbiranju pooblastil med najuspešnejšimi prav Rakovec, ki je zastopal slaba dva odstotka delnic. Med drugim so ga pooblastili v BTC, Heliosu, Mercatorju, Nami in SGP Graditelju.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.