Sod in odvetnik llić Janši tlakovala pot v Cinkarno Celje

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: M.P. Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 24. 10. 2012 Stran: 9

Ljubljana - Vladnemu izbrancu in članu SDS Matjažu Janši je pot v nadzorni svet Cinkarne Celje včeraj pomagala tlakovati kar Slovenska odškodninska družba (Sod) oziroma njena člana uprave Krešo Šavrič in Matjaž Jauk. Slednja sta namreč le nekaj ur pred skupščino za glasovanje pooblastila Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb države (AUKN), ki je imela tudi njuno soglasje za vložitev nasprotnega predloga, po katerem je Janša mesto v nadzornem svetu zasedel namesto Šavriča.

S tem je Sod vladi dejansko omogočil, da Janšo v nadzorni svet imenuje brez kršitve zakona o gospodarskih družbah (ZGD). Čeprav je AUKN včeraj glasovala v nasprotju z navodili Modre zavarovalnice, ta imenovanja ne more izpodbijati, temveč lahko AUKN le toži za morebitno nastalo škodo. Kot smo poročali, je vlada že minuli teden AUKN naložila, naj vloži nasprotni predlog. Toda ZGD je jasen in določa, da lahko nasprotni predlog vloži le delničar sam, se pravi v tem primeru Modra zavarovalnica. Tako je moral predstavnik AUKN Mitja Svoljšak včeraj najprej umakniti predlog, ki ga je že vložila agencija, in sočasno v imenu Soda vložiti identičnega.

Poleg Soda sta imela pomembno vlogo tudi odvetnik Uroš Ilič, kije na skupščini zastopal Zvon Ena Holding v stečaju, in družba za upravljanje NFD. Zvon je bil namreč edini nedržavni lastnik, ki je vladni predlog podprl, medtem ko NFD na skupščino sploh ni prišel in tako AUKN omogočil, daje imela večino glasov. Vsi preostali prisotni delničarji so na drugi strani glasovali proti Janši. »Ne strinjamo se z načinom imenovanja nadzornikov, ko se pet čez dvanajsto na skupščino hodi s predlaganimi imeni. To vsekakor ni primer dobrega korporativnega upravljanja,« je po skupščini povedal Aleš Lokar iz KD Skladov. »Najmanj nenavadno je, da ima država s 30-odstotnim deležem v nadzornem svetu tri od štirih predstavnikov,« je bil kritičen tudi predsednik društva MDS Rajko Stankovič.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.