Delničarji Petrola po pojasnila

NatisniNatisni

Medij: Delo  Avtorji: Karel Lipnik  Teme:  Petrol, mali delničarji Datum: Petek , 25. novembra 2022 Stran: 8

 

Delničarji Petrola po pojasnila Napoved Naftni trgovec sklicuje izredno skupščino delničarjev Petrol sklicuje skupščino delničarjev, na kateri bo uprava družbe delničarjem predstavila poročilo o škodi, ki jo ima naftni trgovec zaradi regulacije cen naftnih derivatov v Sloveniji in na Hrvaškem, ter poročilo o poslovanju hčerinske družbe Geoplin. Karel Lipnik Skupščina je sklicana na zahtevo delničarjev Vizije Holdinga in Vizije Holdinga Ena. Obe sodita pod okrilje skupine Perspektiva Darija Južne.

 

Delničarji se bodo zbrali med novoletnimi prazniki 27. decembra.

 

Skupščina sicer nima volilnih predlogov, ampak le seznanitev z razmerami. Skupina Petrol je v prvih devetih mesecih skupno ustvarila 19,4 milijona evrov čistega dobička, ki pripada delničarjem, kar je manj kot četrtina ustvarjenega v istem obdobju lani. Posebej težavno je bilo drugo četrtletje, ko je trgovec posloval z izgubo, ki je posledica zamrznitve cene. Učinek zamrznitve in regulacije cen je sicer pretežno že razkril v četrtletnem poročilu. Ni pa znano, ali in kako bosta Hrvaška in Slovenija povrnili škodo zaradi izpada prihodkov in dobička. Večja neznanka so razmere v Geoplinu. Iz četrtletnega poročila Petrola je mogoče razbrati, da je dobiček Geoplina v prvih treh četrtletjih podoben lanskemu. Toda ključni težavi trgovca s plinom sta izpolnjevanje poslovnih obveznosti in finančna izpostavljenost.

 

Večina težav se je začela po koncu četrtletja.

 

Petrol je tako v četrtletnem poročilu, objavljenem 11. novembra, izpostavil, da ne more opredeliti vpliva poslovanja Geoplina na uspeh skupine Petrol. Geoplin je do zdaj večino plina nabavljal pri ruskem Gazpromu, s katerim ima tudi sklenjeno dolgoročno pogodbo o nabavi, vendar ruski velikan ne dobavlja želenih količin, zato mora Geoplin iskati nove dobavitelje oziroma plin kupovati na finančnih trgih.

 

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.