Kitajci prevzemajo vajeti

NatisniNatisni

Medij: Delo (Gospodarstvo) Avtorji: Maja Grgič Teme: Mali delničarji Datum: Pet, 17. avg.. 2018 Stran: 8

Gorenje Razširili so upravo, male delničarje bodo iztisnili

Ljubljana - Kitajski Hisense, kije pred kratkim postal večinski lastnik Gorenja, po pridobljenih soglasjih regulatorjev tudi dejansko prevzema vajeti v Gorenju. Upravo, ki jo vodi Franjo Bobinac, je sedanji nadzorni svet razširil s šestimi novimi člani uprave, ki prihajajo iz Hisensa, Kitajci pa bodo sredi septembra na skupščini iztisnili tudi male delničarje in zamenjali nadzornike. Maja Grgič Potem ko je Hisense pred kratkim dobil soglasje evropske komisije za priglašeno koncentracijo z Gorenjem, je velenjska družba, ki je v 95-odstotni lasti Kitajcev, za 17. september sklicala skupščino. Iz predvidenega dnevnega reda je mogoče ugotoviti, da bo Hisense v celoti zamenjal dosedanji nadzorni svet, ki je bil zaradi postopka prevzema izvoljen le začasno. Tako se bo skupščina seznanila z odstopom Bernarda C. Pasquiera, Bachtiarja Djalila, Corinne Claudie Graf in Miha Košaka, ki so že podali odstopno izjavo. Za nove nadzornike Kitajci predlagajo Yeguo Tanga, doktorja menedžmenta, Shaoqian Jia, magistra menedžmenta, Huizhong Daia, inženirja strojništva, Yuling Gaa in Xin Liua, oba magistra menedžmenta, in Cabtiao Chen, ki ima diplomo iz književnosti. Kandidati so večinoma člani organov upravljanja Hisensa.

Že zdaj pa je šestčlansko upravo Gorenja nadzorni svet na predlog predsednika uprave Bobinca razširil s šestimi novimi člani. V njej bodo po novem sedeli še Lan Lin, Chiao Liu, Jianmin Han, Lu Hou, Anguo Yan in Changchun Sun. Vsi prihajajo iz podjetij v skupini Hisense. »Razširitev uprave je naraven korak v postopku, ki ga je ta uprava odločno začela pred slabim letom dni. Našli smo strateškega lastnika in partnerja, s katerim bo Gorenje lahko raslo in se razvijalo hitreje. Izjemna ekipa, ki jo je za pospešitev integracije predlagala skupina Hisense, v upravo prinaša pomembno znanje in izkušnje, ki nam bodo zagotovili hitro in učinkovito izkoriščanje sinergij med skupinama,« je ob tem izjavil Bobinac.

Hisense za skupščino pričakovano predlaga tudi iztisnitev preostalih malih delničarjev, ki prevzemne ponudbe niso sprejeli. Za delnico jim bo plačal 12 evrov, torej toliko kot drugim lastnikom v prevzemni ponudbi. Poleg tega bo umaknil pol odstotka lastnih delnic Gorenja. Skupščina bo odločala tudi o umiku Gorenja z Ljubljanske in Varšavske borze, kar naj hi se uresničilo po iztisnitvi malih delničarjev. Kaže, da bo praznih rok glede Gorenja ostala tudi družba Deloitte. Kitajci predlagajo, naj ta ne bi v prihodnjih treh letih revidirala velenjske družbe, ampak bodo to delo za leto 2018 zaupali revizorski družbi Baker Tilly Evidas. Hisense bo premešal sestavo organov upravljanja v Gorenju.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.