Novi bencinski v Mariboru

NatisniNatisni

Medij: Večer Avtorji: Toplak Damijan Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 24. 04. 2015 Stran: 6

Petrol bo en bencinski servis odprl letos, drugega pa prihodnje leto. Češko-slovaški J&T kot strateški lastnik Petrola?

Ni bilo preveliko presenečenje včerajšnje skupščine delničarjev Petrola, da sta državna SDH in Kad z nasprotnim predlogom tik pred začetkom same skupščine predlagala, da se namesto sprva predlaganih 10,1 za posamezno delnico Petrola nameni 11,7 evra bruto dividende ali skupno vsem skoraj 40 tisoč delničarjem 24,12 milijona evrov. Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) ob tem ni uspelo, da bi bile dividende izplačane v 60 dneh po sprejetem sklepu, ampak bodo izplačane 12. avgusta. Izplačilo dividend bo torej za 3,3 milijona evrov višje, kakor je bilo sprva predvideno, je pa to le nekaj manj od štirih milijonov evrov, kolikor bo stal prvi avtocestni bencinski servis, ki ga bodo v Brezju v Mariboru, na relaciji Maribor-Pesnica, odprli letos, drugega, na nasprotni strani avtoceste, ki bo prav tako vreden okoli štiri milijone evrov, pa naslednje leto. S tem bosta ta bencinska servisa primerljiva s tistima na Lomu in v Tepanjah, je dejal Tomaž Berlocnik, predsednik Petrolove uprave, ki ima mandat na tej funkciji podaljšan do februarja 2021.

Letos bo Petrol, ki je lansko leto končal s 479 bencinskimi servisi ob mariborskem odprl še enega poldrugi milijon evrov vrednega ob novi murskosoboški obvoznici v bližini tamkajšnjega mestnega pokopališča in še enega v Kopru, v tujini pa dodatne štiri, in sicer v Srbiji in na Hrvaškem. V Petrolu sicer upajo, da bo tudi Slovenija kot zadnja članica EU (v bližini sta takšni le še Makedonija in delno Črna gora) prenehala z modelom državno reguliranih cen naftnih derivatov, saj so ne nazadnje njihove izkušnje iz Hrvaške, kjer se je to zgodilo nedavno, pozitivne, četudi se zavedajo, da bo potem konkurenčni boj še ostrejši, bodo pa verjetno lahko dvignili prodajne marže bližje povprečju EU. Glede ideje državnih predstavnikov, da bi država prevzela družbo Plinovodi, Petrol pa povečal delež v Geoplinu, pa se trenutno ne dogaja nič, prav tako še bodo počakali na odločitev predstavnikov države ali bo morebiti Petrol opredelila za strateško naložbo.

Na včerajšnji skupščini Petrola sta precej vznemirjenja povzročila tudi slovaška predstavnika J&T, ki je za fiduciranim računom Češkoslovenska obchodni bank 7,96-odstotni lastnik Petrola. Mario Seleckv, projektni menedžer v J&T banki iz Bratislave, nam je po skupščini dejal, da so strateški in ne finančno-portfeljski lastniki Petrola. Seleckv pravi, da bodo videli, ali bodo ta lastniški delež še povečali, vsekakor pa so delnice Petrola kupovali zase in ne za madžarski Mol, kakor se je špekuliralo v medijih. Predvidoma konec maja bodo na tiskovni konferenci lahko povedali še kaj več. So se pa pojavila ugibanja, ali bi lahko družbe Darija in Vesne Južna, ki so 9,2-odstotne lastnice Petrola, ta delež ob morebitnih finančnih potrebah prodale ravno J&T. Spomnimo pa, da je slovenska država (ne)posredno nekaj več kot 34-odstotna lastnica Petrola.

V Petrolu upajo, da bo Slovenija kot zadnja v EU prenehala regulirati cene naftnih derivatov

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.