Delničarji Petrola bi dividendo prej

NatisniNatisni

Medij: Večer Avtorji: Toplak Damijan Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 22. 04. 2015 Stran: 6

Pred skupščino: med delničarje Petrola naj bi tudi letos tako kot lani razdelili 20,8 milijona evrov dividend. Družbe J&T uradno še ni v lastništvu Petrola

V četrtek se bodo na 25. skupščini delničarjev sestali delničarji Petrola. Med drugim bodo odločali o delitvi 24,3 milijona evrov bilančnega dobička, od česar naj bi bilo blizu 34 tisoč delničarjem Petrola izplačanih 20,8 milijona evrov ali 10,1 evra bruto na posamezno delnico. Uprava in nadzorni svet predlagata izplačilo dividend 12. avgusta letos, medtem ko Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) že petič zapored predlaga, da bi se dividende izplačale prej, namreč v 60 dneh po sklepu na skupščini. Opozarjajo, da se je rok za izplačilo dividend v Petrolu postopoma s 30 dni podaljševal na 110 dni, je pa res, da je skupščina delničarjev Petrola koledarsko med prvimi. Pričakovati je, da bodo delničarji glede roka izplačila upoštevali predlog uprave, višina bilančnega dobička pa z morebitnim nasprotnim predlogom omogoča izplačilo do 11,78 evra bruto na posamezno delnico.

V delniški knjigi med večjimi delničarji Petrola še vedno ni najti ciprske družbe J&T Investment Opportunities Limited, ki je v 100-odstotni lasti družbe češko-slovaške J&T Private Equity Group. Četudi so pri tej družbi nakup delnic Petrola potrdili že 25. marca. Ta naj bi bila kupila za nekaj več kot 46 milijonov evrov ali 7,96 odstotka delnic Petrola, ki se očitno "skrivajo" za fiduciarnim računom Češkoslovenske obchodni bank, ki je tako uradno še vedno 12,79-odstotna lastnica Petrola. Pojavljajo se špekulacije, da naj bi za tem lastništvom stal madžarski Mol. Družbe Danja Južne (Vizija Holding, Vizija Holding Ena, Perspektiva FT in CGP) ostajajo 9,21-odstotne lastnice Petrola, državne družbe in podjetja v pretežni državni lasti (SDH, Kad, NLB, Nova KBM in Zavarovalnica Triglav) pa obvladujejo 34,06 odstotka lastništva Petrola. Petrol pa ima za 1,18 odstotka lastnih delnic.

V poslovnem letu 2014 je največja slovenska energetska družba na ravni skupine s 3912 zaposlenimi dosegla štiri milijarde evrov čistih prodajnih prihodkov, kar je za dva odstotka več kot predlani. Ob tem so dosegli 60,7 milijona evrov čistega dobička ali za 15 odstotkov več kot predlani. Skupina Petrol je lansko leto sklenila s 479 bencinskimi servisi, od tega jih je bilo 315 v Sloveniji, preostali pa na Hrvaškem, v BiH, Srbiji, Črni gori in na Kosovu. Za letos v Petrolu načrtujejo, da bodo dosegli 3,8 milijarde evrov čistih prodajnih prihodkov ter 64,3 milijona evrov čistega dobička, število bencinskih servisov pa naj bi povečali na 486.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.