Vzpon in padec Valantovega NFD Holdinga

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Matjaž Polanič Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni dnevnik Datum: 06. 01. 2015 Stran: 17

NFD Holding je pok borznega balona na Ljubljanski borzi pričakal praktično brez dolgov in na vrhuncu svoje moči. Dobrih sedem let kasneje je zaradi napačnih odločitev nekdanjega vodstva družba bankrotirala.

Okrožno sodišče v Ljubljani je včeraj zapečatilo usodo NFD Holdinga. Ker se temu z upniki ni uspelo pravočasno dogovoriti o pogojih finančnega prestrukturiranja, je sodišče ustavilo postopek prisilne poravnave in začelo stečaj. Po neuradnih informacijah se s sanacijo ni strinjala Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je nasprotovala podaljšanju ročnosti posojil in pretvorbi dela terjatev v kapital.

NFD Holding je v stečaju za seboj pustil za okoli 65 milijonov evrov neporavnanih dolgov. Od tega nekaj več kot 30 milijonov evrov dolguje Savi in Gorenjski banki, s katerima je še pred nekaj leti sestavljal tako imenovano gorenjsko gospodarsko navezo. Z okoli 33 milijoni evrov terjatev je največja upnica bankrotiranega holdinga DUTB, na katero so posojila NFD Holdingu prenesle Nova KBM, Abanka Vipa in Probanka, v kratkem pa bo to storila tudi podržavljena Banka Celje.

Ostali so le hoteli

V stečajni masi je NFD Holdingu ostala le ena pomembnejša naložba, to je 66-odstotni delež Hotelov Bernardin. Ti so se že pred meseci z bankami dogovorili o podaljšanju ročnosti posojil do leta 2018, z nedavno prodajo hotelskega kompleksa Metropol pa se je neto finančni dolg portoroškega hotelirja zmanjšal za več kot polovico, na le še dobrih 20 milijonov evrov.

Hoteli Bernardin so v celoti zastavljeni za posojila Save in slabe banke, pri čemer ima na približno polovici delnic zastavno pravico na prvem mestu vpisana Sava, na drugi polovici pa DUTB. Na bilance Save stečaj NFD Holdinga ne bo imel negativnega vpliva, saj je dana posojila že pred leti v večji meri oslabila. Tudi DUTB je terjatve prevzela z visokim diskontom in utegne s prodajo Hotelov Bernardin ustvariti celo dobiček.

Zaradi začetka stečaja NFD Holdinga pa je sedaj vprašljivo načrtovano poslovno povezovanje med Savino turistično divizijo, Hoteli Bernardin in Istrabenz Turizmom. Povezava omenjenih treh turističnih skupin bi po neuradnih ocenah bistveno znižala stroške poslovanja teh podjetij in jim obenem omogočila tudi lažji nastop na tujih trgih. Če bi poslovni sledila tudi lastniška povezava, bi nastala ena izmed največjih turističnih skupin v jugovzhodni Evropi z okoli 150 milijoni evrov letnih prihodkov in več kot 2000 zaposlenimi. Toda uresničitev teh načrtov je sedaj v celoti odvisna od DUTB. Je namreč ena največjih upnic Istrabenz Turizma in Save, ki se trenutno z bankami tudi sama dogovarja o dokapitalizaciji s pretvorbo dela posojil v kapital. Pomembna pa bo tudi vloga stečajne upraviteljice Irene Lesjak, saj bo določila način prodaje Hotelov Bernardin.

Posli, ki so potopili NFD

NFD Holding je bil še pred sedmimi leti praktično nezadolžen in je skupaj s svojim takratnim prvim možem Stanislavom Valantom veljal za enega izmed zmagovalcev tranzicije. Obvladoval je pomemben del lastništva Etola, Save, Term Maribor, Ljubljanskih mlekarn, prek družbe za upravljanje NFD DZU pa je bil tudi med največjimi zasebnimi lastniki Krke, Petrola, Pivovarne Laško, Cinkarne Celje, Gorenja... Na predvečer svetovne finančne krize je imel NFD Holding ob več kot četrt milijarde evrov premoženja za vsega 15 milijonov evrov finančnih obveznosti, ki bi jih lahko odplačal že s prodajo katere od manjših naložb. A finančna slika se je bistveno spremenila, ko so se skupaj z nekaterimi preostalimi povezanimi družbami odločili za sodelovanje pri menedžerskem prevzemu Istrabenza. Četrtinski delež Istrabenza bi moral od NFD Holdinga in z njim povezanih podjetij odkupiti Maksima Holding Igorja Bavčarja, ki pa tega nikoli ni storil. Z upoštevanju stroškov financiranja je vstop v lastništvo Istrabenza družbe iz Skupine NFD stal med 170 in 190 milijoni evrov. To je le nekaj manj, kot je bila včeraj na borzi vredna Pivovarna Laško, in približno toliko, kot Gorenje in Žito skupaj.

Več milijonov evrov je NFD Holding izgubil tudi zaradi številnih nepreglednih poslov z Zvonom Ena Holdingom. V stečajno maso propadlega cerkvenega holdinga so družbe, povezane z NFD Holdingom, skupno prijavile za kar 40 milijonov evrov terjatev, pri čemer pa na plačilo tega dolga ne morejo računati.

NFD Holding je bil v zadnjih letih poleg Save in Istrabenza sicer najuspešnejši pri prodaji svojih naložb, saj mu je med drugim uspelo prodati Etol, Ljubljanske mlekarne, Terme Maribor, družbi za upravljanje NFD DZU (sedaj Alpen Invest) in NFD Aureus, delnice Mercatorja in delež v Termoelektrarni Trbovlje. Tudi delničarji bankrotiranega holdinga so bili eni izmed redkih, ki se svojega lastništva niso želeli oklepati za vsako ceno. Toda Banka Slovenije Abanki Vipi, Banki Celje in Gorenjski banki ni izdala soglasja za vstop v lastništvo NFD Holdinga s pretvorbo dela posojil v kapital.

Valantova hiša iz kart

Nezanemarljive niso niti izgube, povezane s samo konsolidacijo lastništva skupine NFD. S poslovnim in lastniškim prepletanjem NFD Holdinga, Finetola, Daimonda, Maksime Invest, CBH, Fidine in družbe Oddus je Valantu sicer uspelo obvladovati lastništvo teh podjetij, vendar pa je to terjalo visoke kapitalske vložke. Ko je sredi leta 2012 v stečaju končal Finetol, se je hiša iz kart začela podirati. Banke so začele unovčevati medsebojna poroštva, na NFD Holding pa so se zgrnili dodatni dolgovi. Že mesec dni za Finetolom je v stečaju končala tudi Maksima Invest, ki so ji nato sledili tudi vsi preostali »sestrski« holdingi.

Največji upnik, ki bo v stečaju NFD Holdinga po vsej verjetnosti ostal brez vsakršnega poplačila, bo prav Valant. Spomnimo, da je po razrešitvi z mesta predsednika uprave NFD Holdinga aprila 2012 Valant še šest mesecev prejemal plačo, sedaj pa zahteva tudi 24 mesečnih plač odpravnine oziroma 416.000 evrov.

Zoper Valanta trenutno potekajo številni predkazenski in sodni postopki. Zaradi suma zlorabe notranjih informacij pri trgovanju z delnicami Etola se je po neuradnih informacijah Valant konec lanskega leta že zagovarjal pred preiskovalnim sodnikom, zaradi njegove vloge pri poslih z delnicami Mladinske knjige Založbe, s katerimi je mariborska nadškofija čez noč na račun drugih podjetij zaslužila kar 1,3 milijona evrov, pa je bila zoper njega uvedena tudi sodna preiskava.

Kaj bo prodajala stečajna upraviteljica

Poleg delnic Hotelov Bernardin bo stečajna upraviteljica NFD Holdinga Irena Lesjak prodajala tudi 41-odstotni delež kočevske kemične družbe Melamin. A pri tem utegne imeti več težav, saj vodstvo kočevske družbe, ki s pomočjo prijateljskih podjetij obvladuje lastništvo, nobenemu od dosedanjih snubcev ni želelo omogočiti skrbnega pregleda. NFD Holding ima v lasti tudi manjše pakete delnic Petrola, Krke, Cetisa in Save, ki pa bi jih Lesjakova lahko brez večjih težav prodala na borzi.

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.