Zaključek prevzema Letrike

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Bolarič Marko Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Ostalo Datum: 25. 09. 2014 Stran: 28

Zgodovina Letrike se prične leta 1960 s takratnim imenom Iskra Avtoelektrika, kije izdelovala avtoelektrične dele. Podjetje seje leta 2012 preimenovalo v Letriko in kupcem po svetu ponuja proizvode na področju alternatorjev in zaganjalnikov. Skupina Letrika zaposluje več kot 2600 ljudi.

Po boju za prevlado z idrijskim Kolektorjem je nemški proizvajalec avtomobilskih delov Mahle kupil deleže od prodajnega konzorcija, ki so ga sestavljali SDH, Modra zavarovalnica, NLB, DUTB, Triglav Skladi in Alpen Invest. Kasneje je odkupil še delež, ki gaje imel prevzemni rival Kolektor. Tako ima Mahle v lasti že 85-odstotni delež Letrike. S ponudbo za prevzem cilja še na preostalih 15 odstotkov, kijih imajo v lasti mali delničarji. Prevzemna cena znaša 67,1 evra za delnico Letrike, ponudba pa je veljavna do 22. oktobra. Tako se končuje še en prevzem po letošnjem prevzemu Heliosa in Mercatorja.

Ljubljansko borzo v teh dneh poganjajo nove prevzemne zgodbe, od katerih lahko omenimo prodajo Cinkarne, Žita, Telekoma in drugih možnih privatizacijskih tarč. V zadnjih dneh se je v to družbo vključilo še eno primorsko podjetje, in sicer Intereuropa. Delnice Intereurope so tako poskočile z okoli 1,15 evra za delnico na raven okoli 1,75 evra. V teh dneh, ko na svetovnih borzah vidimo negativne popravke tečajev, indeks SBI-TOP vztraja na najvišjih ravneh v zadnjih letih.

Banka Slovenije je po aprilski napovedi za gospodarsko rast Slovenije dvignila pričakovanja z 0,6-odstotne na 1,6-odstotno rast. Prihodnja rast je odvisna od zunanjetrgovinskih partneric in geopolitične situacije, predvsem spora med Rusijo in Evropo.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.