Medvedov odstop edina logična poteza

NatisniNatisni

Medij: Večer Avtorji: Petek Rozmari,G.R. Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 06. 03. 2014 Stran: 6

Celotna uprava Premogovnikaje odstopila zavoljo "normalizacije razmer", v HSE pa so se odzvali: "Avtonomna odločitev, situacija skupine paje izjemno zahtevna"

Se včeraj zjutraj je bil predsednik podjetniškega sindikata Premogovnika Velenje (PV) Ferdinand Žerak prepričan, da bodo v tem tednu z upravo in lastnikom HSE vendarle dosegli konsenz. "Na nekih točkah smo že zelo blizu, predvsem pri težavah z zagotavljanjem likvidnosti Premogovnika pa še nismo prišli skupaj. Ravno likvidnost pa je ključna pri vsem skupaj, saj ne bi radi, da se tudi nam zgodi scenarij trboveljskega premogovnika," je dejal Žerak in opozoril, da morata to ključno vprašanje predvsem razrešiti uprava in HSE.

Le nekaj ur kasneje je ostal brez sogovornika. Celotna uprava Premogovnika Velenje, s predsednikom uprave Milanom Medvedom na čelu, je namreč na seji nadzornega sveta nepreklicno odstopila. "Premogovnik Velenje se nahaja na točki, kjer je dobro sodelovanje s HSE nujno. Pogoji za poslovanje v letu 2014 so zelo zahtevni, zato je podpora HSE pri realizaciji poslovnega načrta Premogovnika Velenje nujno potrebna. Uprava Premogovnika Velenje želi s svojim odstopom prispevati k normalizaciji razmer in h konstruktivnemu dialogu," so zapisali v sporočilu za medije.

 

V HSE so potezo ocenili kot avtonomno odločitev članov uprave: "Zavedamo se, da je trenutna situacija skupine Premogovnik Velenje izjemno zahtevna, ter upamo in verjamemo, da bodo nasledniki dosedanje uprave na področju finančnega in poslovnega prestrukturiranja družbe in skupine Premogovnik Velenje ukrepali hitro in učinkovito. Ne nazadnje je to v interesu ne le Premogovnika Velenje in nadomestnega bloka 6 TEŠ, ki ga bo poganjal premog PV, temveč v interesu celotne skupine HSE." Nekateri velenjski rudarji so sicer med stavkovne zahteve želeli uvrstiti prav odstop uprave podjetja. Zdaj, ko je to storila uprava sama, je s tem otežila nadaljnja pogajanja. "Stavkovni odbor se bo še ta teden sestal in dorekel, kako naprej. Teoretično je možno, da dobimo do petka novo upravo in z njo nadaljujemo pogajanja. Rešitev je treba poiskati v zelo kratkem roku," je dejal Žerak, ki ne glede na spremembe še ni odpovedal ponedeljkove celodnevne stavke. "Pogajanja bodo tekla naprej, bodo pa verjetno morali redefinirati časovnico. Za postavitev nove uprave je potreben čas. Morda bomo sicer imenovali začasno upravo, do takrat pa premogovnik še vedno vodi sedanja uprava. Je pa vprašanje, ali je uprava v odstopu ustrezen sogovornik," ocenjuje predsednik nadzornega sveta Marjan Ravnikar, ki sicer ni bil očitno presenečen zaradi nepreklicnega odstopa uprave, saj je rekel še: "Napeto ozračje se je že dolgo časa čutilo, zato je bilo le vprašanje časa, kdo bo prej povlekel prvo potezo. Glede na neuresničene dolgoročne zaveze o odkupu premoga in zahteve sindikata na drugi strani je bilo več kot očitno, da sta za pot naprej potrebna popolna podpora in soglasje vseh udeležencev. Odstop je edina logična poteza."

Z dejstvom, da je težko poslovati, če je lastnik tvoj kupec, ki določa ceno, po kateri bo kupoval, se strinjajo mnogi. Podobno meni tudi predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjan Verbič. "Gre za nenavadno situacijo in permanenten konflikt interesov," meni. Oglasil se je seveda tudi nekdanji velenjski župan in poslanec SD Srečko Meh, ki je povedal, da je HSE po njegovih informacijah v minulem letu imela več kot sto milijonov evrov dobička, zato ne bi bilo prav, da je ena od družb v tako izrazito slabi finančni situaciji. Vendarle je bil HSE ustanovljen tudi "za zagotavljanje enakopravnih pogojev v podrejenih gospodarskih družbah za boljše gospodarjenje in enakih pogojev za zaposlene," je izpostavil Meh.

Milan Medved, človek iz rudnika

Premogovnik Velenje je od leta 2007 vodil izključno Milan Medved, lani pa je na zahtevo lastnika dobil še dodatna člana uprave. V premogovniku je zaposlen od leta 1985, medtem je doktoriral in se 2002. leta zaposlil v HSE kot namestnik generalnega direktorja. Medtem je prvi mož premogovnika bil tudi nadzornik v Darsu in Cinkarni Celje. V domačem kraju velja za spoštovanja vrednega človeka, Šoštanjčani pa so mu leta 2010 podelili naziv častnega občana. Spreten pri sklepanju raznih političnih zavezništev in kompromisov je bil blizu levici (LDS in kasneje SD), a je znal na lokalnih volitvah podpreti tudi kandidata SDS. Predvsem pa Medved velja poleg nekdanjega šefa TEŠ Uroša Rotnika za enega ključnih arhitektov in kasneje tudi operativcev projekta Teš 6. V Premogovnik se je iz HSE, kjer je veljal za direktorja v senci, vrnil, ko so se sprejemale ključne odločitve.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.