Cinkarna bo delila bogato dividendo iz starih zalog

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Melihen David Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Posel & denar Datum: 10. 06. 2013 Stran: 26

Domači trg Na skupščinah Cinkarne in Aerodroma so se delničarji odločili razdeliti več od predloga uprav

Slovenski borzni trg na tedenski ravni v povprečju ni bil deležen večjih sprememb, tako da se je vrednost delniškega indeksa minuli teden znižala za odstotek. Med delnicami, ki sestavljajo indeks SBITOP, je največ pridobila delnica Telekoma Slovenije, in sicer tri odstotke, medtem ko se je cena najbolj znižala delnici novomeške Krke, za 3,5 odstotka.

Skupščina Cinkarne Celje, ki je lani dosegla slabih šest odstotkov nižjo prodajo in 28 odstotkov nižji čisti dobiček od rekordnega leta 2011, je potekala mirno in brez presenečenj. Sprejeti so bili vsi predlagani sklepi uprave družbe, nadzornega sveta in nasprotni predlog Vseslovenskega združenja malih delničarjev o delitvi bilančnega dobička. Skladno s tem sklepom se slaba polovica od 10,6 milijona evrov dobička uporabi za izplačilo dividend, kar pomeni 6,50 evra bruto na vsako delnico. Dividendna donosnost delnice Cinkarne Celje tako znaša malo več kot deset odstotkov.

 

Precej bolj pestro je bilo dogajanje na skupščini Aerodroma Ljubljana. Na podlagi odločbe ATVP namreč država skupaj s Sodom, Kadom in Zavarovalnico Triglav nima glasovalnih pravic zaradi kršenja prevzemne zakonodaje. Skupščina je sprejela nasprotni predlog Soda glede višine dividende za prednostne in navadne delnice. Bruto dividenda za prednostne dividende znaša 0,74 evra, za navadne pa 0,63 evra. Tako je bil med lastnike razdeljen tako rekoč ves bilančni dobiček v višini 2,6 milijona evrov. Sicer pa je v preteklem tednu družba objavila tudi rezultate za prve štiri mesece letošnjega leta, ki so boljši od načrtov in rezultatov v istem obdobju lani. Poslovni prihodki so dva odstotka višji in znašajo 9,2 milijona evrov, medtem ko so se poslovni odhodki znižali za 4,3 odstotka. Oboje se je poznalo v večjem dobičku iz poslovanja in čistem dobičku, ki se je povišal za dobrih 60 odstotkov.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.