Ljubljanski kriminalisti ovadili Martina Odlazka

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Modic Tomaž Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 27. 03. 2013 Stran: 9

 

Zaradi prenosa premoženja z Lepenke na Papir servis so kriminalisti kazensko ovadili vpletene, med drugim Martina Odlazka. Škode nai bi bilo za okoli milijon evrov.

Vse kaže, da se bo moral lastnik Papirja servisa Martin Odlazek pred sodiščem zagovarjati tudi zaradi domnevno spornega dogajanja v Lepenki. V dneh, ko mu sodijo zaradi vprašljivega nakupa delnic Gorenjskega tiska, so ga kriminalisti ovadili še zaradi utemeljenega suma oškodovanja pri prenosu večmilijonskega premoženja z Lepenke na Papir servis.
Martin Odlazek je, kot smo razkrivali v Dnevniku, leta 2010 iz Lepenke za majhen denar odpeljal zemljišča in vso proizvodnjo. Na svoje družbe je prenesel stroje, zaloge in blagovne znamke, ne da bi o tem obvestil solastnike Lepenke. Za nameček je njena zemljišča v Tržiču zastavil za posojila drugih svojih družb, tako da je bila prodajna cena ob kasnejši prodaji precej nižja. Male delničarje, ki so pričakovali primerno denarno odpravnino, pa je bolj zbodlo to, da Lepenka v zameno ni prejela niti evra. Papir servis ji je namreč odstopil malovredne finančne naložbe.

»Po pregledu obsežne listinske dokumentacije, opravljenih hišnih preiskavah in zbranih obvestilih je bila podana kazenska ovadba zoper tri fizične osebe in eno pravno osebo, ki so utemeljeno osumljeni, da so v gospodarski družbi zlorabili svoj položaj in jo oškodovali za približno milijon evrov,« je za Dnevnik potrdil tiskovni predstavnik PU Ljubljana Vinko Stojnšek in dodal, da so njihovi lffiminalisti obsežen predkazenski postopek končali šele pred dnevi.

Koga so ovadili, na policiji ne razkrivajo. Po neuradnih informacijah pa gre za Martina Odlazka in Andreja Repinca, ki sta bila v spornem obdobju direktorja Lepenke in sta se podpisovala na ključne pogodbe, ter Jožeta Čada, zdaj že nekdanjega prokurista Papirja servisa. Za očitano kaznivo dejanje jim grozi od enega do osem let zaporne kazni.

Da je pri obsežni razprodaji premoženja Lepenke prišlo do kaznivih dejanj, je pred časom opozoril eden od malih delničarjev Lepenke Jože Prosen, ki je sume kaznivih dejanj naznanil policiji. Na tej osnovi so lffiminalisti tudi začeli preiskavo, ki je vrhunec dosegla decembra lani, ko so po vsej Sloveniji izvedli vrsto hišnih preiskav. Vzporedno je Prosen s še nekaj delničarji Lepenke na vsak način poskušal izboriti posebno revizijo poslov. Sodišče mu je marca lani tudi ugodilo, a so Odlazkovi uspešno zavirali njeno izvedbo, s tem ko niso plačali predujma. Namesto tega so sklicali skupščino, ki je bila nekaj dni po že omenjenih hišnih preiskavah in na kateri so na neki način »legalizirali« vprašljiv prenos premoženja. Določene finančne naložbe so se vrnile na Papir servis, kije Lepenki že pred tem vrnil opremo in blagovne znamke, ne pa tudi nepremičnine, saj so na njih vpisane bančne hipoteke.

 

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.