Prevzem Cetisa kot posladek za konec tedna

NatisniNatisni

Medij: Finance Avtorji: Tomažič Janez Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Borze in denar Datum: 20. 08. 2012 Stran: 14

borzna kronika

Skrajšani borzni teden je začinila napoved prevzema Cetisa. Po napovedi prevzema Juteksa bo to že druga javna ponudba za borzno družbo. Glede na lastniško sestavo obeh družb bi se vsaj del denarja lahko vrnil na borzo.

Zmagovalec minulega skrajšanega borznega tedna je z več kot petodstotno rastjo Mercator. Družba je minuli teden prodala za 6,3 milijona evrov komercialnih zapisov, več kot razpršitev finančnih virov pa obeta napredek pri monetizaciji nepremičnin. Družba ima ponudbe za prodajo 300 milijonov evrov nepremičnin, to pa bi zmanjšalo neto finančni dolg družbe. S Krko je praviloma vsak teden več kot za milijon evrov prometa, minuli teden pa ga je bilo le 680 tisoč evrov. To je polovica skupnega prometa z delnicami.

Salus pridno v lastne delnice

Trgovec z zdravili Salus je v zadnjem mesecu kupil 261 lastnih delnic, zanje je plačal skoraj 50 tisoč evrov. V skladu lastnih delnic je družba zbrala 6,63 odstotka vseh delnic.

Luč na koncu predora za Intereuropo

Koprski logist Intereuopa naj bi za 50 milijonov evrov prodal logistični center v Rusiji, skupaj z napovedano dokapitalizacijo - delničarji bodo o tej glasovali 28. avgusta - pa utegne družba dolg zmanjšati na srednjeročno vzdržno raven. Sledila bo prodaja družbe strateškemu vlagatelju.

Borzna tečajnica se krajša

Zaradi stečajev podjetij in prevzemov se je tečajnica ljubljanske borze skrajšala, po prevzemu Cetisa in Juteksa bi se lahko skrajšala še za dve podjetji. Iz obeh družb bodo imeli priložnost izstopiti mali delničarji, predvsem pa vzajemni skladi, ki bi del denarja lahko vrnili na ljubljansko borzo.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.