Lip Radomlje v stečaj

NatisniNatisni

Medij: Gorenjski glas Avtorji: Bogataj Boštjan Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Ekonomija Datum: 25. 05. 2012 Stran: 7

Po izgubi v letu 2009, oklicu likvidacije in preklicu likvidacije leto kasneje je ljubljansko sodišče ta teden oklicalo stečaj za pohištveno podjetje iz Radomelj.

Radomlje - Okrožno sodišče v Ljubljani je v sredo oklicalo stečaj nad Lesno industrijskim podjetjem (Lip) Radomlje, za stečajnega upravitelja pa imenovala Štefana Ščapa. Na ta način se, kot kaže sedaj , zaključuje tradicija podjetja, ki sega kar v leto 1894, in tudi agonija podjetja, ki je z 250 (še prej pa štiristo) zaposlenimi že sredi leta 2009 oklicalo likvidacijo.

Asto Dvornik je, takrat direktor in nato likvidacijski upravitelj, povedal, da so se za likvidacijo odločili lastniki, saj bi podjetje prej ali slej postalo insolventno. Največ težav jim je takrat povzročila odpoved sodelovanja ameriškega kupca. Dobro leto zatem (2010) pa so se lastniki odločili za ustavitev likvidacije in nadaljevanje dela. V vmesnem času je delo izgubila tretjina delavcev, mali delničarji pa so večinskim lastnikom očitali poskus zlorabe, saj naj bi se tako znebili neposlušnih delavcev.

V Dnevniku so včeraj poročali, da za stečajem stojita Tomaž Ročnik in prodaja nepremičnin podjetja Probanki. Tako Lip Bled danes nima skoraj nikakršnega premoženja. Lani naj bi podjetje poslovalo s skoraj dvema milijonoma čiste izgube, še leta 2009 je bilo podobno, leto 2010 so zaključili z dobičkom. Pred krizo so v podjetju s prodajo pohištva iz masivnega lesa ustvarili 16 milijonov evrov prihodkov, lani le še pet milijonov evrov. Kaj bo po takšnem poslovanju in trgovanju z nepremičninami še ostalo kupcem, bo moral ugotavljati Ščap, kaže pa, da ne veliko. Po oklicu sodišča imajo ločitveni in izločitveni upniki do 23. avgusta čas za prijavo terjatev.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.