Mercator Delhaizu, Tescu, Carrefourju?

NatisniNatisni

Medij: 7 dni Avtorji: Toplak Damjan Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Ostalo Datum: 28. 09. 2011 Stran: 8

Tokrat naj bi bil največji slovenski trgovec Mercator zaradi finančnih težav bank, ki so ob družbah Pivovarne Laško njegove največje lastnice, prodan.

Nezavezujoče ponudbe za Mercator bo treba oddati do 5. oktobra, špekulira pa se, da naj bi se ob nekaterih tujih zasebnih skladih lahko za večinski lastniški delež največjega slovenskega trgovca ogrevali še v hrvaškem Agrokorju, morda pa tudi v belgijskem Delhaizu, morda celo v britanskem Tescu ali francoskem Carrefourju, ki sta celo med največjimi trgovskimi podjetji na svetu, a na Mercatorjevih trgih še nista prisotna.

Pivovarna Laško KS Naložbam ali vendarle velikim svetovnim pivovarjem?

Prav tako se je že v preteklosti omenjalo interesente za nakup večinskega deleža Pivovarne Laško. Med drugim tudi nizozemski Heineken, danski Carlsberg. Pred dnevi je tako prišla v javnost informacija, da naj bi bil naprodaj 64-odstotni lastniški delež Pivovarne Laško, ki je trenutno v lasti bank NLB z Banko Celje, Hypo banke, Probanke, Gorenjske banke, Abanke Vipa, Banke Koper, Nove KBM ter vzajemnega sklada NFD 1. V veliki meri se bodo zdaj prodajale pred leti zaplenjene delnice Infond Holdinga, ki je bil v lasti zakoncev Boška in Anice Šrot, ter so mu banke zaradi nevračanja posojil zaplenile delnice (Pivovarne Laško in Mercatorja), s katerimi so bila posojila Infond Holdinga tudi zavarovana. Kasneje bo verjetno sledil prevzem Pivovarne Laško, ko bo predvidoma tudi ostalim delničarjem ponujena ista cena, saj laška družba kot kotirajoča na Ljubljanski borzi zapade pod prevzemno zakonodajo. Sicer pa trenutno že poteka prevzem s strani družbe KS Naložbe, katere največji lastnik je drugi najbogatejši Slovenec Igor Lah, ki za 1 delnico Pivovarne Laško ponuja 9 obveznic KS Naložb v nominalni vrednosti g evrov. Omenjeni konzorcijski prodajalci so aktualno prevzemno ponudbo KS Naložb, ki poteče 30. septembra, že zavrnili kot (pre)nizko in premalo opredeljujočo glede prihodnje strategije družb Pivovarne Laško.

Prodajalci večinskega deleža Pivovarne Laško naj bi pogodbo z morebitnim novim kupcem podpisali že do konca letošnjega leta, s čimer bi banke lahko izboljšale svoje bilance. O prevzemni vrednosti Pivovarne Laško je težko špekulirati (na Ljubljanski borzi je celotno podjetje vredno okrog 100 milijonov evrov), saj je družba precej zadolžena. Medtem je srbskemu Nectarju že prodan ajdovski Fructal (prevzem morajo odobriti še varuhi konkurence na trgih, kjer sta prisotna Nectar in Fructal), v prodajnih postopkih sta še Delo z Večerom. Kakor zdaj kaže bi se morebitni kupec dokopal še vsaj do deležev v Pivovarni Union, Radenski in Vitalu Mestinje, medtem ko bo verjetno skoraj četrtinski delež v Mercatorju prodan že pred tem.

Veliko slovenskih podjetij naprodaj

Igor Lah oziroma njegove KS Naložbe pa kot morebitni prevzemnik ne mečejo puške v koruzo. Upajo, da bodo lahko opravili kakovosten skrbni pregled poslovanja družb skupine Pivovarne Laško. Ob tem opozarjajo na določena tveganja, kot je nerazrešen denacionalizacijski postopek v hčerinski družbi Radenska, zaplete glede poroštev in patronatskih izjav Perutnini Ptuj za posojila tedaj Šrotovima Infond Holdingu in Centru Naložbam, na tožbe malih delničarjev, ker Pivovarna Laško ni objavila ponudbe za prevzem, na neugodno razmerje med dolgoročnimi in kratkoročnimi posojili v izrazito prednost slednjih, pa tudi na po njihovem negotov prodajni postopek za Mercator. V KS Naložbah bi popravili prevzemno ponudbo, če bi se omenjeni tvegani dejavniki bistveno popravili. Morda bi celo ponudili obstoječim delničarjem Pivovarne Laško denarno izplačilo, a do takrat se lahko zgodi, da bodo večji lastniki Laškega imeli na mizi precej bolj lukrativno ponudbo, kateri bodo KS Naložbe težko parirale.

V vsakem primeru pase lastniška krajina v Sloveniji močno spreminja. Veliko lastnikov največjih slovenskih (tudi borznih) podjetij je v tako hudih finančnih težavah, da bodo prej ali slej primorane v prodaje lastniških deležev. Tako se recimo prodajajo Terme Maribor, T-2, Helios Domžale, Cinkarna Celje, pa banki Abanka Vipa, Gorenjska banka, kranjska Sava. Razmišljanja so tudi o prodaji Telekoma Slovenije, prodaja se koprska Intereuropa, ljubljansko Žito ter številna druga podjetja. Slovenski nacionalni interes gor ali dol, ko je treba reševati lastno kožo in lastne finančne težave, je za primemo ceno očitno naprodaj praktično vse ...

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.