Banke prodajajo Pivovarno Laško

NatisniNatisni

Medij: Večer Avtorji: STA Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 20. 09. 2011 Stran: 10

Skupno naj bi bilo naprodaj 64 odstotkov Pivovarne

Banke, ki so leta 2009 zaplenile delnice Bošku Šrotu, in nekateri manjši lastniki Pivovarne Laško so po pisanju včerajšnjih Financ podpisali sporazum o prodaji skupine Pivovarna Laško. Skupno naj bi bilo naprodaj dobrih 64 odstotkov Laškega.

Svoje deleže v Pivovarni Laško prodajajo Nova Ljubljanska banka (NLB), Hypo banka, Probanka, Gorenjska banka, Abanka, Banka Celje, Nova Kreditna banka Maribor (NKBM) in vzajemni sklad NFD 1. Probanka in Banka Koper bosta sporazum podpisali v prihodnjih dneh, ker sta že prej imeli svojega svetovalca za prodajo, navaja časnik.

V NLB so sicer včeraj povedali, da sporazuma o prodaji Pivovarne Laško še niso podpisali, si pa za to prizadevajo. Delež v Laškem namreč želijo prodati, saj gre za kapitalski delež, ki ne sodi v osnovno dejavnost banke.

NLB je največja posamična lastnica Pivovarne Laško, v lasti ima 23,88-odstotni delež. Hvpo banka je po podatkih iz delniške knjige lastnica 7,18 odstotka delnic Laškega, Gorenjska banka ima v lasti 6,30 odstotka, Banka Celje 2,13 odstotka, NKBM 1,02 odstotka, Probanka 7,14 odstotka, Banka Koper 2,68 odstotka, vzajemni sklad NFD 1 pa 5,18 odstotka.

Delnice Pivovarne Laško bi prodala tudi Kapitalska družba (v lasti ima 7,17 odstotka delnic pivovarne), ki pa je v sporazumu ne bo predvsem zaradi tehničnih težav pri delitvi stroškov, ki nastanejo ob prodaji, ker bi imela težave zaradi zakona o javnih naročilih. Ni izključeno, da bi se sporazumu pridružil še kakšen lastnik pivovarske skupine.

Prodajalci bi po pisanju Financ radi pogodbo s kupcem podpisali že do konca leta, da bi lahko očistili svoje bilance. Zdaj sledi hiter izbor svetovalca za prodajo, nato bo ta poslal neformalno povpraševanje morebitnim strateškim kupcem iz industrije ter več vrst skladom.

V Pivovarni Laško so povedali, da je sporazum o prodaji poslovnih deležev v lasti bank sporazum med delničarji, torej lastniki Pivovarne Laško, in ga kot takšnega uprava družbe ne more in ne sme komentirati, saj je v izključni domeni lastnikov. "V skupini Pivovarna Laško pa si dolgoročno želimo lastniške strukture, ki bo aktivno podpirala razvoj osnovne dejavnosti skupine in družbam pomagala uresničevati vizijo. Odločitev o morebitni prodaji poslovnih deležev in morebitna izbira kupcev pa je prav tako v domeni lastnikov," so še pojasnili v Pivovarni Laško.

"V zadnjih letih je skupina Pivovarne Laško uspela stabilizirati tekoče poslovanje družb in v zadnjem letu povečala prodajo pijač. Naše blagovne znamke so vodilne v vseh segmentih na domačem trgu, utrjujemo pa tudi njihov tržni položaj na nekaterih trgih. Obveznost do bank upnic, ki so, kot je znano, precejšnja obremenitev za družbe v skupini, pa rešujemo tekoče," so še navedli v Pivovarni Laško.

Predsednik nadzornega sveta Pivovarne Laško Vladimir Malenkovič, ki se mudi na službeni poti v tujini, je povedal, da je informacija o tem, da banke prodajajo Pivovarno Laško, nova, težko pa bi rekel, da je popolno presenečenje. Banke se sicer na prodajo Pivovarne Laško pripravljajo že nekaj mesecev. Vmes je ponudbo za prevzem laške pivovarne objavila družba KS Naložbe, ki jo prek ciprskega holdinga Kalantia Limited lastniško obvladuje privatizacijski mogotec Igor Lah. Ponudba se izteče 30. septembra.

Če je res, kar piše eden od slovenskih dnevnikov, da bodo banke podpisale sporazum o prodaji deležev v Pivovarni Laško, so tega v družbi KS Naložbe zelo veseli, je dejal Igor Lah. To namreč po njegovem mnenju pomeni, da na strani bank obstaja resen interes po prodaji, na njihovi strani pa že od najave prevzemne ponudbe naprej prav tako obstaja resen interes po nakupu delnic Pivovarne Laško.

Lah še vedno upa, da bodo v Pivovarni Laško naredili kakovosten skrben pregled poslovanja in s tem uspeli zmanjšati nekatera tveganja, kot so morebitni pravni problemi denacionalizacijski postopek v Radenski, zapleti glede poroštev v Perutnini Ptuj, tožbe malih delničarjev, ker Pivovarna Laško ni objavila ponudbe za prevzem, številni kratkoročni krediti in negotovost glede prodaje Mercatorja.

"Če bo namreč prišlo do bistvenega zmanjšanja tveganj glede opisanih faktorjev, lahko pride do popravka ponujene cene kot tudi do spremembe načina plačila," je še dejal Lah. Lastniki Pivovarne Laško so sicer že sporočili, da ponudbe KS Naložb ne bodo sprejeli.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.