Hrvaški Agrokor bi prevzel Mercator, financiral bi ga Unicredit

NatisniNatisni
Medij: Dnevnik  Avtorji: Vesna Vuković, Primož Cirman  Teme: ZGD-1C, ZPRE-1  Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 12. 02. 2010  Stran: 25  Foto: Luka Cjuha
 
Ljubljana - Po tem, ko smo že v torek razkrili, da bo morebitni Agrokorjev nakup dobrih 36 odstotkov Mercatorja financirala italijanska banka Unicredit, lahko to informacijo zdaj tudi uradno potrdimo z dokumenti, ki smo jih pridobili v uredništvu Dnevnika.
 
»Potrdimo lahko, da namerava družba Unicredit Corporate and Investment Banking (UCIB) v sodelovanju s konzorcijem izbranih bank podpreti Agrokor (...) pri nakupu do stotih odstotkov delnic Mercatorja,« piše v pismu, ki so ga iz banke Unicredit, katere slovensko podružnico vodi France Arhar, na začetku februarja naslovili na lastnika Agrokorja Ivico Todorića.
 
(Foto: Luka Cjuha/dokumentacija Dnevnika)
 
Ti razkrivajo, da bi bil Unicredit, ki ga v Sloveniji vodi France Arhar, v primeru, če bi Agrokor od slovenskih in tujih bank pridobil celoten paket delnic, ki so trenutno na prodaj, hrvaškemu trgovskemu velikanu pripravljen odobriti garancijo za financiranje prevzema delnic največjega slovenskega trgovca. "Potrdimo lahko, da namerava družba Unicredit Corporate and Investment Banking (UCIB) v sodelovanju s konzorcijem izbranih bank podpreti Agrokor z zagotovitvijo kreditnega aranžmaja, ki ga bo pridodala k Agrokorjevim lastnim sredstvom za nakup do stotih odstotkov delnic Mercatorja," piše v tako imenovanem podpornem pismu ("bank support letter"), ki so ga iz avstrijske izpostave Unicredita in Zagrebačke banke, ki je v lasti Unicredita, na začetku februarja poslali lastniku in predsedniku Skupine Agrokor Ivici Todoriću.
 
 
Po načrtu naj bi Agrokor z lastnimi sredstvi financiral polovico stroškov nakupa 36,3 odstotka delnic, preostali denar pa naj bi mu posodil bančni konzorcij. Če bi Agrokor isto razmerje med lastnimi in dolžniškimi sredstvi ohranil tudi v primeru kasnejšega prevzema Mercatorja in delnice kupoval po njihovi včerajšnji borzni vrednosti (170,7 evra), bi moral za nakup najeti za najmanj 320 milijonov evrov posojil. Pri tem velja spomniti, da je delež dolžniškega kapitala v financiranju Skupine Agrokor že konec lanskega septembra znašal skoraj 76 odstotkov, skupina pa je imela ob 790 milijonih evrov kapitala že za več kot milijardo evrov finančnih obveznosti.
 
Je torej upravičeno domnevati, da bi Agrokor nakup Mercatorja financiral z njegovim izčrpavanjem prek zadolževanja in bolj ali manj prisilnega kupovanja slabih Agrokorjevih naložb? Po natančnem branju Agrokorjeve ponudbe za pridobitev 36,3 odstotka delnic tega ni mogoče izključiti. Ta namreč omenja "konsolidacijo" Mercatorja in Agrokorja, pri čemer tudi v Unicreditu ugotavljajo, da "je Agrokorjev menedžment v zadnjih desetih letih dokazal, da je sposoben podjetja uspešno integrirati v skupino in izboljšati njihovo poslovanje".
 
O stopnji avtonomnosti odločanja znotraj hrvaške skupine veliko pove tudi podatek, da Agrokor med "pomembnimi sinergijami", ki bodo nastale z nakupom Mercatorja, omenja tudi poenotenje distribucijske mreže, oglaševanja, marketinga in poslovnih procesov ter "skupno skladiščenje izdelkov". To je ob dejstvu, da bi bil Agrokor večinski ali celo edini lastnik Mercatorja bolj ali manj logično, prav tako kot napoved, da bo z Agrokorjem usklajeval širitvene načrte. V povezavi z drugim ključnim vprašanjem, kaj bi Agrokorjev prevzem Mercatorja prinesel njegovim slovenskim dobaviteljem, pa je v ponudbi najti Agrokorjevo načelno "pripravljenost" za nadaljevanje "sodelovanja in podpiranja sedanjih, še posebej lokalnih dobaviteljev", izboljšanje in "ohranitev njihovih izdelkov na prodajnih policah Mercatorjevih trgovin". Pri tem v Agrokorju ne razkrivajo, ali je ta "pripravljenost" tudi časovno omejena, večpomenska pa je lahko tudi zaveza k "izboljšanju učinkovitosti dobaviteljske verige".
 
V ponudbi in omenjenem pismu, ki ga je Agrokorju poslal Unicredit, velja opozoriti še na dve podrobnosti. Prvič, medtem ko so v Agrokorju napovedali, da bodo zavezujočo ponudbo za Mercator oddali šele po tem, ko bodo opravili skrbni pregled družbe, so se v Unicreditu posla lotili drugače. Agrokorju so namreč že odobrili financiranje, čeprav po lastnih navedbah še niso zaključili skrbnega pregleda hrvaškega trgovskega koncerna. In drugič, v Unicreditu ocenjujejo, da prevzema Mercatorja ni mogoče izpeljati brez zelene luči slovenske vlade. V pismu Agrokorju so namreč zapisali, da "zaradi Mercatorjeve visoke odvisnosti od obstoječih kreditnih linij verjamejo, da bo moral vsak uspešen razpis sovpadati s pozitivnim mnenjem slovenskih oblasti in obstoječih Mercatorjevih posojilodajalcev".
 
Prodaja Mercatorja je vse manj verjetna
 
Predstavniki bank, ki prodajajo dobrih 36 odstotkov delnic Mercatorja (te delnice so lani poleti zasegli Infondu Holdingu Boška Šrota), se bodo po naših informacijah danes sestali in pogovarjali o prodaji. Ta je tudi po neuradnih informacijah vse manj verjetna. Predsednik uprave NLB Božo Jašovič je tako včeraj dejal, da "je razočaran nad ponudbami, ki so prispele za bankin delež v Mercatorju, zato dvomi, da se bodo odločili za prodajo, čeprav odločitve še niso sprejeli". Poudaril je še, da "NLB svoje deleže v trgovski družbi prodaja samostojno in ne skupaj z ostalimi bankami, ki jih vodi Unicredit banka Slovenije. Kot je znano, so sporazum o skupni prodaji deležev podpisali Unicredit, Gorenjska banka, Abanka, NKBM, Banka Koper in Hypo Alpe Adria, ne pa tudi NLB in Banka Celje.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.