Zaplenjeni Petrol z Mercatorja menda spet na NLB

NatisniNatisni

Medij: Finance Avtorji: Sovdat Petra Teme: ZPRE-1 zakon o prevzemih Rubrika / Oddaja: Dogodki in ozadja Datum: 08. 05. 2009 Stran: 10

Dobrih šest odstotkov Petrola, ki jih je konec marca večinsko državna NLB zaplenila Istrabenzu, ker jih ni pravočasno odkupil, in prodala Mercatorju, je Mercator včeraj spet prodal. Menda nazaj NLB. Bodo posledice? Eden od argumentov za prodajo deleža Petrola Mercatorja naj bi bil razlog, da pred skupščino Petrola država ni želela tvegati odvzema glasovalnih pravic. Državna sklada Kad in Sod imata namreč slabih 29 odstotkov Petrola. Če bi še kakšna državna družba (do)kupila delež, bi lahko ostali brez vseh glasov, so takrat zapisali v Dnevniku. Po naših podatkih so imeli v skladih takrat že pravna mnenja, da to ne drži, a na NLB kljub vsemu niso želeli tvegati.

ATVP je lani presodil: NLB ni povezana z državo Poleg tega pa naj bi pozabili tudi na pravno mnenje agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP), ki ga je lani izdelala, ko je v zraku viselo, ali mora NLB prevzeti Zavarovalnico Triglav. Čeprav ima država skupaj z družbami v večinski državni lasti prek 50 odstotkov NLB, so se takrat odločili, da NLB s Sodom, Kadom in drugimi (para)državnimi družbami ni povezana, ker država in družbe v njeni večinski lasti nimajo prevladujočega deleža v NLB (www.finance.si/223197). Na ATVP so lastniške odstotke šteli po zakonu o prevzemih, ki pravi, da državne družbe za upravljanje vzajemnih skladov niso povezane z državo. Ker je pomemben, 2,6-odstotni lastnik NLB »državni« Triglav Steber 1, pa je ATVP menil, da država NLB ne obvladuje, ker ima »le« 48 odstotkov kapitala.

Če bi pa lastniško obvladovanje šteli po zakonu o bančništvu, bi bila država v NLB glavna. A za ATVP je pomembnejši prevzemni zakon. Debeljak ostaja nadzornik Ne v Mercatorju ne v NLB včeraj o poslu niso želeli govoriti. V Mercatorju pa so odgovorili le, da bo njegov predsednik uprave še vedno nadzornik Petrola. Nekateri so namreč Debeljaku, ki je bil v NS Petrola izvoljen le nekaj dni po poslu, očitali, da si je s tem »kupil« nadzorniški stol. Debeljaka je namreč zdajšnja vlada imenovala tudi v skupščino Kada, zato druge »posebne usluge« (z nakupom Petrola je sicer tako razkuril svojega največjega lastnika Boška Srota, da je nekaj dni v svojem Delu bentil čezenj) niso bile potrebne, pravijo viri.

AttachmentSize
3987256.pdf104.5 KB

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.