Nadzorniki Kryžanowskemu prebrali njegove pravice

NatisniNatisni

Medij: Finance Avtorji: Sovdat Petra Teme: ZGD-1 zakon o gospodarskih družbah
Rubrika / Oddaja: Dogodki in ozadja Datum: 06. 05. 2009 Stran: 4

Lahko izkoristite možnost za odhod, so večer pred neizglasovano razrešnico menda bledi upravi ponudili nadzorniki

Nadzorniki Petrola so upravi Marka Kryžanowskega povedali: »Če se ne strinjate z nižjimi plačami, lahko odidete.« Kryžanowski o dodatni uskladitvi plače: »Če jo znižajo v Krki, jo lahko tudi meni.« Nadzorniki so upravi prebrali zakon o gospodarskih družbah, ki pravi, da imajo člani uprave, če se ne strinjajo z znižanjem plače zaradi slabših rezultatov, pravico do odpovedi pogodbe s koncem naslednjega četrtletja z dvomesečnim odpovednim rokom. Ob tem člani uprave, ki naj bi bili po tem »precej bledi«, po naših podatkih ne bi dobili odpravnine.

Nadzorniki so Kryžanowskemu fiksni del plače že znižali za 25, članom uprave pa po 20 odstotkov. Do prihodnje seje se morajo izreči, ali bi privolili v uskladitev plače z vladnimi priporočili: 12.500 bruto plače in dve plači odpravnine. Kryžanowskem bi zdaj dobil 12 plač.

Z »vladno« plačo, če bi jo dobil tudi Colarič In kaj pravi Kryžanowski?

»V pogovoru s kolegi, so jim plače že uskladili, vidim, da nekateri dobivajo več.« Kdo natančno, ni želel povedati. Bo podpisal aneks? »Vprašati se moramo, ali bodo priporočila veljala za vse ali le za posameznike. Ne nazadnje je v Krki država enako lastnik kot v Petrolu, pa se o njej nič ne govori. Ko bom dobil ponudbo, se bom odločil.« Petrol je v 29-odstotni lasti Kada in Soda, torej države. Krka je v 24,5-odstotni lasti državnih skladov Kada in Soda. Njun delež znaša manj od prevzemnega praga, je pa res, da v rokah držita oba NS. Po govoricah sodeč, je Kryžanowskemu, nekdanjemu direktorju družbe AC-Intercar, mesto na čelu Petrola priskrbel njegov stric Božo Dimnik, vpliven lobist.

Šefa Krke Jožeta Colariča, ki seje na zdajšnje mesto v podjetju vzpenjal od leta 1982, je izbral njegov predhodnik Miloš Kovačič.

Naftni deja vu: koliko časa bo še ta uprava? Sicer pa je včerajšnja nepodelitev razrešnice upravi Petrola spominjala na skupščine v letu 2005, takoj po nastopu vlade Janeza Janše in novega NS. Spomnimo, NS pod vodstvom Jožeta Zagožna je najprej pol leta premleval dokumente, nato pa porabil dve skupščini, da je izglasoval razrešnico upravi Janeza Lotriča.Vsa uprava je odšla do konca leta 2005.

Vprašali smo še Hermana Rigelnika, ali bi Kryžanowskega spet zaposlil v sistemu ACH. Rigelnikov odgovor »Tega ne želim komentirati« Da ga ne bi zaposlil, pravi Boris Biček, predstavnik ruskega Lukoila za Slovenijo, ki se je pred leti želel povezati s Petrolom. »Mislim, da ga ne bi zaposlili niti moji delodajalci. Če se mu res zgodi, da bi moral oditi predčasno, naj recimo za delovno mesto vpraša v Istrabenzu, za katerega še zdaj trdi, da je dobra naložba.«

AttachmentSize
3983631.pdf124.15 KB

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.