STA: Država ne bo sprejela prevzemne ponudbe za Perutnino Ptuj

NatisniNatisni

Ljubljana/Ptuj, 28. januarja (STA) - Ministrstvo za finance predlaga, da država in Kapitalska družba (Kad) ne sprejmeta prevzemne ponudbe za delnice Perutnine Ptuj, saj da bi s sprejemom pripoznali neenakopravno obravnavo delničarjev. Cena delnic Perutnine, ki jih je Sij posredno pridobil prek Holdinga PMP, je bila namreč višja od cene v prevzemni ponudbi.

 

Za ogled prispevka iz oddaje Točka preloma na RTV Slovenija z dne 27.01.2016 kliknite na sliko ali tukaj.

"Ker bi s sprejemom prevzemne ponudbe za delnice Perutnine Ptuj Republika Slovenija in Kapitalska družba (Kad) pripoznali neenakopravno obravnavo delničarjev in neustrezno vrednost delnice, ponujene v postopku prevzemne ponudbe, ministrstvo za finance predlaga, da Republika Slovenije prevzemne ponudbe ne sprejme," so sporočili iz urada vlade za komuniciranje, potem ko se je vlada danes seznanila z informacijo o prevzemni ponudbi za delnice družbe Perutnina Ptuj.

Ministrstvo hkrati predlaga, da enako odločijo tudi organi Kada, za katerega pa ni relevantna samo ponujena vrednost delnice, ampak jo vežejo tudi določila odloka o strategiji upravljanja kapitalskih naložb države.

Družba Sij - Slovenska industrija jekla (Sij) v prevzemni ponudbi, ki je bila objavljena 24. decembra lani, izteče pa se 25. februarja letos, za delnico ponuja osem evrov, kolikor je za delnico plačala tudi prek 40-milijonske dokapitalizacije, v kateri je pridobila 45,82-odstotni delež.

Sij je takrat pridobil še 5,53 odstotka Perutnine, in sicer posredno prek opcijske pogodbe s štirimi delničarji Holdinga PMP (takratnimi člani uprave Romanom Glaserjem, Tonetom Čehom, Nado Krajnc in Milanom Čušem), po kateri je pridobil okoli 56-odstotni delež Holdinga PMP. Sij je objavil tudi prevzemno ponudbo za preostale delnice Holdinga PMP, ki se izteče 2. februarja, za delnico pa ponuja 100 evrov.

Sporna naj bi bila ta cena. "Upoštevaje vrednost premoženja Holdinga PMP in prevzemno vrednost njenih delnic je možno ugotoviti, da je Slovenska industrija jekla menedžmentu družbe za delnico Perutnine Ptuj posredno plačala med 12,75 in 13 evrov za delnico. V tem delu gre za neenakopravno obravnavo delničarjev v okviru ponudbe za prevzem vseh delnic Perutnine Ptuj," v vladnem gradivu piše ministrstvo.

Spomnili so tudi, da v zvezi z postopkom dokapitalizacije Perutnine Ptuj in izvedenim prevzemom Holdinga PMP poteka kriminalistična preiskava, ki "ugotavlja pridobitev protipravne premoženjske koristi za subjekte, vključene v navedene transakcije".

Država je lastnica 152 delnic Perutnine, ki jih je prejela od zapustnikov, ki so brez dedičev ali pa so se dediči zapuščini odpovedali.

Kad je lastnik 586.391 delnic Perutnine, kar po dokapitalizaciji s strani Sija predstavlja 5,374 odstotka delnic. Poleg tega sta Probanka in Zlata Moneta kot finančni instituciji v nadzorovani likvidaciji lastnici 454.226 delnic in 434.198 delnic Perutnine, kar skupaj predstavlja 8,141 odstotka delnic po izvršeni dokapitalizaciji.

Ministrstvo še navaja, da je Perutnina Ptuj opredeljena kot pomembna naložba, kar sicer ne pomeni, da mora država ali družbe v državni lasti delež povečati na 25 odstotkov in eno delnico, morajo pa ohraniti zatečeni kapitalski delež.

Družba je v preteklosti sprejela poslovne odločitve za naložbe v nestrateške dejavnosti (bančništvo, trgovina), ki so močno povečali finančni dolg skupine in poslabšali njene poslovne rezultate. Zato so banke upnice zahtevale znižanje tveganj in povečanje osnovnega kapitala družbe z vstopom strateškega lastnika. Kot najprimernejši partner je bil izbran Sij.

Sklep o dokapitalizaciji je izključil prednostno pravico obstoječih delničarjev. Izvedba dogovorne in zaprte dokapitalizacije je pomenila omejitev pravic ostalih delničarjev, pravi ministrstvo in dodaja, da je bila dokapitalicija izvedena po ceni osem evro za delnico, to je po njeni knjigovodski vrednosti, ki pa je bila znatno znižana na podlagi izvedenih slabitev premoženjskih postavk, kar je bilo izvedeno tik pred skupščino in napovedano dokapitalizacijo.

"Za pripoznavanje slabitev ni odgovorna samo uprava družbe, ki je te slabitve zavračala vse od leta 2010, ampak tudi nadzorni svet družbe. Slednji je upravo podpiral v vseh njenih odločitvah, s strani revizorja zahtevane popravke je v preteklosti ocenil za nesmiselne. To kaže na to, da ne gre samo za opustitve ustreznih dejanj nadzora, ampak tudi za pomoč upravi pri izvedbi procesa zaprte dokapitalizacije za znanega kapitalskega partnerja," še ocenjuje ministrstvo.

Poslovne novice domačih časopisov in spletnih

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.