Rubež Mariborske nadškofije, pričetek stečaja Zvona Dva Holding, po stečaju Gospodarstva Rast, v nevarnosti tudi Zvon Ena Holding

NatisniNatisni
Zaradi neporavnanih dolgov sta banki BKS in Sparkasse začeli postopek rubeža nepremičnin Nadškofije Maribor. Je nadškofija tik pred bankrotom?
 
Pred dobrim letom dni so tudi javnosti postale znane hude finančne težave družb, povezanih z Nadškofijo Maribor. Dolgovi so se nakopičili, in ker so bila bančna posojila zavarovana z nepremičninami, zdaj obstaja grožnja, da bodo te zarubljene.
 
Maribor, Ljubljana, 12. januar 2011

 
Nova KBM in Abanka Vipa sta nadškofijske račune že blokirali, po poročanju Dnevnika pa pa sta banki BKS in Sparkasse s pomočjo sodišča že začeli rubiti njene številne nepremičnine. Zaradi za 7,6 milijona evrov dolgov so med drugim ogroženi dvorec Betnava in okoliški gozdovi ter celo sam sedež nadškofije v središču Maribora.
 
Pod hipoteko je več nepremičnin

Kje bo torej nadškofija našla denar za poplačilo dolgov oziroma ali bo dopustila zaseg nepremičnin, se ne ve, v Dnevniku pa jim odziva pristojnih ni uspelo dobiti. Tudi banke ne komentirajo, saj so zavezane k varovanju podatkov svojih strank. Pod hipoteko pa je še veliko drugih nepremičnin, med drugim prenovljeni samostan Studenice, orglarska delavnica v Hočah in objekt na Brvarski ulici v Mariboru. Za ogled prispevka iz Dnevnika TV SLO 1 ob 19. uri pritisni na sliko ali TUKAJ.
 
Dokončen polom bi pomenil stečaj Zvona ena Ena Holdinga
 

 

Do dokončnega potopa nekdaj mogočni cerkveni finančni imperij v Mariboru loči le še stečaj Zvon Ena Holdinga. Poleg Gospodarstva Rast, ki je v stečaju že od novembra lani, je namreč konec preteklega tedna mariborsko sodišče napovedalo, da bo v osmih dneh razglasilo tudi stečaj v Zvon Dva Holdingu, kar se je danes tudi zgodilo. Okrožno sodišče v Mariboru je danes začelo stečajni postopek za Zvon Dva Holding. Stečajna upraviteljica bo Vida Gaberc, dosedanja prisilna upraviteljica. Terjatve, ki so jih upniki prijavili v postopku prisilne poravnave, se štejejo kot prijavljene tudi v stečajnem postopku.
 
O usodi Zvona Ena Holding konec meseca
 
Konec mesca je narok za stečaj Zvon Ena Holding, zanj bo med drugim verjetno najbolj usodna tudi razlastitev v telekomunikacijski družbi T-2, ki je bila velik adut za sanacijo holdinga, a postopek glede tega še ni pravno formalno dokončan. Spomnimo tudi, da je v preteklosti bilo veliko namigov o nepravilne obračunavanju storitev izgradnje infrastrukture po nekaj kratniku realnih cen in sumu pranja denarja s čimer se ukvarjajo organi pregona, a elipog bo verjetno prepozen za delničarje Zvona Ena Hoding.

Poslovne novice domačih časopisov in spletnih

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.