NFD Holding v stečaju

NatisniNatisni

Za ogled TV prispevka na RTV Slovenija 1 z dne 06.01.2015, kliknite na sliko ali tukaj.

DATUM: 06.01. 2015; URA: 19.05; ODDAJA: DNEVNIK TV SLOVENIJA 1; NOVINAR: Florjan Zupan, Jelena Aščič

JELENA AŠČIĆ: Ljubljansko okrožno sodišče je objavilo stečaj Holdinga NFD, ker lastniki v treh mesecih po uvedbi prisilne poravnave niso opravili dokapitalizacije. Dobrih 70 tisoč malih delničarjev bo tako ob premoženje, banke pa bodo verjetno same poskrbele za poplačilo, in sicer s prodajo deležev v podjetjih, ki so bili v lasti holdinga. 

FLORJAN ZUPAN: Holding, ki ga je nekdaj obvladoval Stane Valant, ima za skoraj 66 milijonov evrov terjatev, največ do Gorenjske banke, Abanke in Save. Družba je imetnikom terjatev sicer predlagala 8 odstotno poplačilo ali pretvorbo terjatev v kapital, na kar pa banke, predvsem DUTB, niso pristale. Dobrih 70 tisoč malih delničarjev bo tako ob vse premoženje, delnice holdinga so na borzi vredne vsega tri cente.

RAJKO STANKOVIČ (predsednik Društva Mali delničarji Slovenije (MDS): Se moramo pri današnjem stečaju ozreti v leto 2008 in poskusu prevzema Istrabenza in Petrola, v tej bitki je NFD pač podstavil svoja ramena in iz te bitke izšel kot poraženec.

FLORJAN ZUPAN: Banke pa se bodo verjetno zdaj poplačale s prodaje deležev v kočevski družbi Melamin in portoroškem Bernardinu. Staneta Valanta nismo dobili pred kamero, je pa zanimivo tudi sam prijavil za dobrih 400 tisoč evrov terjatev zaradi neizplačane odpravnine, ki pa jih upraviteljica ni priznala. Nam pa je po telefonu povedal, da sam ni delal nič narobe, kar dokazuje dejstvo, da ni bil razrešen iz krivdnih razlogov, njegovi nasledniki pa se z bankami menda niso znali dogovoriti. Sicer pa so se težave holdinga začele leta 2008, ko je Valant podpisal dogovor z družbami Igorja Bavčarja o finančni pomoči za prevzem Istrabenza, ki pa je ostal le na papirju. Gre pa največji stečaj kakega finančnega holdinga po propadu cerkvenih Zvonov.

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.