Mednarodni javni poziv za zbiranje ponudb za nakup skoraj 75 odstotnega deleža Adrie Airways

NatisniNatisni
Medij: Radio Slovenija 1 Avtorji: Trobič Milan Teme: mali delničarji Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi Datum: 01. 08. 2012 Termin: 15:30 Trajanje:2
 
Danes objavljeni mednarodni javni poziv za zbiranje ponudb za nakup skoraj 75 odstotnega deleža delnic našega edinega letalskega prevoznika Adrie Airways pomeni, da se želijo iz lastništva umakniti banke, država pa bo imela po morebitni prodaji v lasti še 25 odstotkov in eno delnico. Skupina prodajalcev, poleg Agencije za upravljanje kapitalskih naložb države so to še pet bank in dve družbi, vabi morebitne kupce, da do 10. septembra vložijo nezavezujoče ponudbe. Projekt vodi mednarodna družba, ki so jo pred časom izbrali za finančnega svetovalca pri sanaciji Adrie. Prispevek Milana Trobiča. 

MILAN TROBIČ: Današnja objava ponudbe je v skladu s strategijo prestrukturiranja, ki je bila pogoj za lansko dokapitalizacijo in konverzijo terjatev Adrie v skupni višini 69 milijonov evrov, pravi predsednik Društva malih delničarjev MDS Rajko Stankovič, ki doda, da bi brez tega Adria že propadla. 

RAJKO STANKOVIČ: Tako je država ocenila, da je zdaj zadnji trenutek po katerem lahko Adria, ki je trenutno še, bom rekel, ima pozitivni kapital glede na zadnjo dokapitalizacijo, še najde morebitnega strateškega partnerja. 

TROBIČ: Po drugi strani pa nekdanji predsednik upravnega odbora Adrie Airways dr. Maks Tajnikar ocenjuje, da država, oziroma prodajalci s tem razpisom zamujajo, vse to je bilo predvideno že v strategiji finančne in poslovne sanacije, ki je predvidevala prodajo do konca marca letos. Zamuda je po njegovem najbrž nastala tudi, ker je tuji finančni svetovalec, ki so ga takrat izbrali ugotovil, …

DR. MAKS TAJNIKAR: … da je zelo težko najti takšnega investitorja. Nekatere tuje manjše letalske družbe prav tako v tem trenutku iščejo takšnega investitorja, takšna iskanja so bila vsa po vrsti na nek način neuspešna in kot dobro vemo tudi velike letalske družbe imajo zelo resne probleme pri poslovanju, tako, da je zelo težko pričakovati, da bodo potem reševale še probleme drugih. 

TROBIČ: In za koga je Adria sploh še lahko zanimiva? Rajko Stankovič meni, da je treba pozabiti, da bi bila to kakšna evropska letalska družba. Adria bi lahko bila skupaj z Aerodromom Ljubljana zanimiva kot matična baza za prekooceanske letalske linije.

Poslovne novice domačih časopisov in spletnih

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.