Mali delničarji cerkvenih Zvonov tik pred izgubo vsega premoženja

NatisniNatisni

Sodišče v Mariboru bo v prihodnjih dneh odločalo o morebitni zavrnitvi ugovora NLB, s čimer drži v rokah usodo 30.000 delničarjev. Čeprav je za zavrnitev ugovora malo možnosti, sprejetje le tega pomeni, da bo 30.000 delničarjev družbe ostalo brez svojega premoženja. V Društvu Mali delničarji Slovenije (Društvo MDS) smo že od začetka leta 2011 aktivno iskali morebitno rešitev in hkrati verjeli v besede patra Lojza Cvikla, ki je figurativno dejal, da je sprva potrebno »pogasiti požar« nato pa dodati nekaj »vode na mlinsko kolo (v obliki kapitala), ki bi pognalo reševanje vseh preostalih finančnih zagat«. Kljub večkratnim obljubam in javnim sporočilom glede družbe Rothschild na žalost do svežega kapitala družbi Zvon ENA in Zvon DVA nista prišle.

 

Ljubljana, 31. januar 2012


Kljub uspešno izglasovanima konverzijama terjatev na avgustovskih skupščinah, je temu programu vse skozi nasprotovala državna NLB, s svojimi dejanji pa tudi Nova KBM. Vnovič se je izkazalo, da pri dajanju kreditov v preteklosti, vodstva bank niso dajala posojil v skladu z bančnimi konservativnimi načeli ampak so le ta dajala tudi na »lepe oči«, posledice tega pa plačujejo tako delničarji obeh Zvonov, ki bodo ostali brez svojega premoženja, kot lastniki oz. delničarji bank, saj sta obe kapitalsko podhranjeni in potrebni vnovičnih dokapitalizacij, s čimer se breme prenaša tudi na državljane Republike Slovenije.

 

Za ogled prispevka kliknite na RTV Slovenija z dne 30.01.2012 kliknite na sliko ali TUKAJ.

 

Društvo MDS bo zahtevalo odgovornost vpletenih

V Društvu MDS bomo ob morebitnem začetku postopka stečaja pričeli tudi s postopkom ugotavljanja morebitne odškodninske odgovornosti v organih vodenja in nadzora tako v cerkvenih Zvonovih kot tudi na prihajajočih skupščinah NLB in Nove KBM, kjer bomo zahtevala pojasnila tudi o morebitni odgovornosti organov vodenja in nadzora teh dveh institucij v času dajanja »ugodnih in dobro zavarovanih« kreditov.

Hkrati v Društvu MDS upamo, da bo tudi vodstvo Mariborske škofije, ki ji poveljuje nadškof Marjan Turnšek ustrezno ugotavljalo odgovornost prejšnjega vodstva tako g. Franca Krambergerja kot tudi g. Mirka Krašovca in drugih vpletenih cerkvenih dostojanstvenikov in upravljavcev premoženja, saj je že lani pater Lojze Cvikl dejal, da od odgovornosti ne bežijo in jo bodo tudi ustrezno ugotavljali ter sankcionirali.

Odgovornost zahtevajo tudi posamezniki iz cerkvenih logov

Da se svoje odgovornosti zavedajo tudi posamezniki znotraj Cerkve, pa velja izpostaviti odprto pismo patra Bogdana Knavsa, ki od Slovenske škofovske konference zahteva, da le ta poišče krivce za nastalo situacijo. Za ogled članka lahko kliknete TUKAJ

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.