Lastniki Save imenovali nove nadzornike, žal stari Upravi podelil razrešnico

NatisniNatisni
Rajko Stanković predsednik Društva MDS je včeraj na skupščini zahteval, da bivša Uprava pod vodstvom Janeza Bohoriča vrne nagrado oz. odpravnino, ki si jo je izplačala ob koncu marca 2011. Zato je upravo pod vodstvom Mateja Narata pozval naj pove ali so bila izplačila zakonita in ali jih lahko izterja nazaj od bivše uprave ali pa tedanjih članov NS, ki so podpisali tako pogodbo, ki je omogočala nagrado oz. odpravnino kljub katastrofalnim poslovnim rezultatom.
 
Brdo pri Kranju, 24. maj 2012

 
Sava v letu 2011 z 156 mio EUR izgube in z aktivnim dezinvestiranjem

Lastniki so se danes seznanili tudi z revidiranim letnim poročilom družbe in skupine Sava za lansko leto ter s tem, da je družba lani ustvarila 156 milijonov evrov izgube. Predsednik uprave Save Matej Narat, ki je vodenje družbe prevzel z lanskim aprilom, nadaljujejo reorganizacijo in racionalizacijo.  Za ogled prispevka Lidije Pak iz TV SLO1, z dne 24.05.2012 pritisnite na sliko ali TUKAJ.
 
Ključno za razdolžitev Save, ki bankam dolguje 400 milijonov evrov, bo dezinvestiranje, v okviru katerega je Sava že prodala nekatere svoje naložbe. V kratkem pa naj bi bila izpeljana tudi že marca dogovorjena prodaja nepremičninskega podjetja Sava IP Zavarovalnici Triglav. Še letos se napoveduje tudi odprodaja uspešnega gumarskega podjetja Savatech, za katerega obstaja veliko zanimanje tako pri strateških kot finančnih vlagateljih. Omenil pa je tudi obujeno idejo o združevanju Abanke Vipe in Gorenjske banke. S tem bo večje dezinvestiranje Save po besedah Narata bolj ali manj končano.
 
Za ogled prispevka Katarine Matejčič iz POPTV za 24ur, z dne 24.05.2012 pritisnite na sliko ali TUKAJ.
 
Nadzorniki izdatno podpirali NFD tudi v letu 2011, Uprava in NS z razrešnicami
 
Prav tako je zahteval od predsednika NS in članov NS da pojasnijo zakaj so v letu 2011 izdatno financirali NFD skupino, katero so sedaj morali slabiti za več kot 40 mio EUR. Pri tem je izpostavil tudi izjemno škodljivo opcijsko pogodbo v Finetolu, ki je šel konec aprila 2012 v stečaj, Sava pa je po tej pogodbi pridobila 8 % delež, ki je danes vreden 0 EUR. Zaradi vsega tega je predlagal posamično poimensko glasovanje in da se bivši Upravi in predstavnikom tedanjega NS ne podeli razrešnica za delo. Enako je predlagal KAD, ki ni imel glasovalnih pravic, a žal s predlogom nismo uspeli, saj je malo več kot 62 % podprlo enotno podelitev razrešnice obema Upravama, NS pa je bil deleže kar 91 podpore.
 
Novi stari revizor v letu 2011
 
Skoraj soglasno pa so delničarji potrdili Dellote revizijo za revizorja, ki bo to delo opravljal 2 leto zapored.
 
Novi štirje člani nadzornega sveta, mali delničarji žal še vedno brez predstavnika v NS
 
So pa delničarji na skupščini o predlogu zavrnili predlog dosedanjega NS Save, da še en mandat podeli zdajšnjim nadzornikom Miranu Kalčiču, nekdanjemu direktorju NFD holdinga Stanetu Valantu, predsedniku uprave Finetola Janku Kastelicu in Jožetu Obersnelu iz Zavarovalnice Triglav, saj so namesto njih za nadzornike imenovali prav tako dva predstavnika skupine NFD Mirana Kraševca in Romana Ambroža, Roka Ponikvarja iz Merkurja in Tomaža Peršeta. O kandidatu malih delničarjev se žal niso izrekali, saj je bil sprejet nasprotni predlog, ki ga je podal Merkur, d.d.

Za ogled prispevka Lidije Pak pred skupščino SAVE, d.d., z dne 23. maja 2012 v Odmevih TV SLO1 pritisnite na sliko ali TUKAJ

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.