Banke pod vodo, kdo bo odgovarjal? - TV Dnevnik SLO1 ob 19 uri - prispevek Florjan Zupan

NatisniNatisni
Avstrijci so že vložili prve odškodninske tožbe proti nekdanjemu slovenskemu vodstvu v Hypo banki. Zganili so se tudi kriminalisti, a je vprašanje, kdaj bomo lahko ugledali prve tožbe.
 
Ljubljana, 02.08.2012 - Dnevnik TV SLO1 ob 19.00 uri, prispevek Florjana Zupana 
 
V mednarodno preiskavo proti trem nekdanjim vodilnim v slovenskem Hypu Božu Španu, Antonu Romihu in Andreju Potočniku so se vključili tudi slovenski kriminalisti. Policija je potrdila, da so že sredi februarja na tožilstvo podali ovadbo proti trem vodilnim zaradi suma nepravilnosti pri nakupu opreme in domnevnega oškodovanja v vrednosti 1,4 milijona evrov.
 
Za ogled posnetka TV prispevka iz Dnevnika SLO1 ob 19.00 uri, z dne 02.08.2012 novinarja Florjana Zupana kliknite TUKAJ.
 
Polletni rezultati treh največjih:
 
NLB - 19,7 milijona evrov dobička
NKBM - 39 milijonov evrov izgube
Abanka Vipa - 15,7 milijona evrov izgube
 
Milijonske izgube, slabitve, rezervacije in terjatve pa se kažejo tudi pri slovenskih bankah. Potem ko je bilo lani v slovenskih bankah za več kot 1,2 milijarde evrov slabitev, se terjatve v letos začetih insolventnih postopkih po podatkih Financ še kopičijo, samo pri NLB-ju jih je za več kot 300, pri NKBM-ju za 90 in Abanki za več kot 150 milijonov evrov.
 
Po besedah Rajka Stankoviča iz društva Mali delničarji Slovenije se je dogajalo, da so bile delnice večkrat zastavljene. "Dogajale so se številne nepravilnosti, na kar smo opozarjali," dodaja Marko Golob, nekdanji član uprave AUKN-ja.
 
Naše banke so tako potopili tajkuni, gradbena podjetja, predvsem pa cerkvena Zvona, NKBM, pa tudi nepremičninske prevare na Hrvaškem in posli z Matejem Raščanom. "Nadzorniki in tudi Banka Slovenije niso opravili svoje naloge," je prepričan ekonomist Bogomir Kovač.
 
Za posojili so imena in priimki
V času najradodarnejšega dajanja posojil od leta 2005 sta NLB vodila Marjan Kramar in nadzornik Igor Marinšek, NKBM Matjaž Kovačič in Dušan Jovanovič, Abanko pa pokojni Aleš Žajdela in nadzornika Tomaž Toplak in Janez Bohorič.
 
V Abanki že poteka notranja revizija, prav tako v NKBM-ju. Iz Banke Slovenije pa so odgovorili, da imajo proti bankam odprtih več kot 200 ukrepov na različnih področjih in da sodelujejo tudi z organi pregona. Neuradno smo izvedeli, da tudi policija ne sedi križem rok in že spremlja in preverja zadeve pri domnevno spornih posojilih.

Poslovne novice domačih časopisov in spletnih

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.