Adria Airways DRUGIČ – nov predlog dokapitalizacije in hkrati še izredna revizija

NatisniNatisni

Danes je na Brniku potekala 30. skupščina družbe Adria Airways, d.d., katere namen je bil že napovedana modifikacija predloga dokapitalizacije in pa tudi sprejem predloga o izredni reviziji. Delničarji namreč na prejšnji, 29. skupščini, vodstvu in nadzornemu svetu, niso podelili razrešnice, večinski lastnik (državna PDP) pa je že takrat napovedal, da bo zahteval izredno revizijo, ki jo podpiramo tudi v Društvu MDS.

 

Brnik, 21. september 2011


 

Sprememba predloga dokapitalizacije v korist bank upnic – Banke uspešno izsilile 25 % vplačilo terjatev

Tudi tokratne skupščine so se udeležili pooblaščenci Društva MDS, ki so enako kot na prejšnji skupščini, podprli predlagano dokapitalizacijo, saj je le ta tako rekoč edina možnost za obstoj družbe, vendar pa pri tem ne gre izpustiti nerazumnega obnašanja bank upnic, ki za konverzijo terjatev podajajo ultimate in pogoje, pri tem pa bodo te iste banke iskale državno pomoč, zaradi svojega nevestnega ravnanja.

Za ogled prispevka iz Dnevnika TV SLO1 ob 19 uri, z dne 21.09.2011, pritisnite TUKAJ ali na sliko.

Skupščina je tako danes sprejela modifikacijo predloga dokapitalizacije, po katerem bodo banke upnice vplačale svoje terjatve v sledečih zneskih:

  • Nova Ljubljanska Banka d.d.. 13.836.035 EUR oziroma 25 % terjatev,
  • UniCredit Banka Slovenija d.d., 1.248.948 EUR oziroma 25 % terjatev,
  • Hypo Alpe-Adria-Bank d.d., 1.281.000 EUR oziroma 15,34 % terjatev,
  • Abanka Vipa d.d., 3.355.000 EUR oziroma 50 % terjatev in
  • Gorenjska banka d.d. pa 0 EUR.

 

Slednjemu vpisu oziroma vplačilu novih delnic bo sledilo še 50 milijonsko nakazilo s strani države, kar naj bi ob vpisu novih delnic bank upnic zadostovalo za nadaljnje delovanje edinega slovenskega letalskega prevoznika. V Društvu MDS se vnovič sprašujem, kako je mogoče da banke upnice kolektivno izsiljujejo državo, čeprav bo največja banka upnica, NLB od države in davkoplačevalcev zahtevala najmanj 400 milijonsko dokapitalizacijo.

 

Opozorilo upravnemu odboru in poziv sindikatom Adrie Airways

Društvo MDS je tudi opozorilo člane upravnega odbora in oba izvršna direktorja, da morajo naslednjih 9 let "zvoziti sami" in naj ne pričakujejo novih kreditov in dokapitalizacije s strani države in delničarjev. Hkrati je Društvo MDS pozvalo vse 4 sindikate Adrie Airways, da sklenejo nove kolektivne pogodbe in prispevajo tudi oni del prepotrebnih sredstev za uspešno sanacijo, saj bremena ne moremo nositi samo delničarji in država oz. davkoplačevalci. 

 

Izredna revizija za zadnjih 5 let

Glavni lastnik, državna PDP (Posebna družba za podjetniško svetovanje, d.d.), je skladno z napovedjo na prejšnji skupščini, vložila zahtevo za izvedbo posebne revizije, zaradi preveritve vodenja posameznih poslov. Ta zajema kar 17. točk, ki si jih lahko natančneje pogledate tukaj. V Društvu MDS podpiramo izvedbo posebne revizije, saj poslovni rezultati družbe nakazujejo, da le to ni bilo brezhibno in gospodarno; hkrati pa menimo, da je glede na trenutni položaj družbe, nujno potrebno razčistiti vse pretekle posle, iz katerih bi morebiti izhajale negospodarne odločitve, ki so privedle do nastale situacije.

Spomnimo, da je Adria Airways lani zabeležila 63,07 milijona evrov čiste izgube, potem ko je predlani ta znašala okoli 14 milijonov evrov. Ob neupoštevanju razvrednotenja letal bi čista izguba še vedno znašala 25 milijonov evrov.

Dodaten razlog za podporo izredni reviziji je tudi razvrednotenje dosedanjih lastnikov Adrie Airways, ki izhaja iz sprejetega predloga o dokapitalizaciji. Samo povečanje osnovnega kapitala, predstavljeno zgoraj, se namreč izvede po zmanjšanju osnovnega kapitala, ki vrednost delnice znižuje iz 8,35 na 1,00 EUR, kar poenostavljeno pomeni razvrednotenje trenutnih lastnikov za 88 %.
 

Poslovne novice domačih časopisov in spletnih

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.