Niko

Cerkveni finančni polom ni le posledica T-2, ampak brezglavega zadolževanja

Medij: Dnevnik Avtor: Modic Tomaž Teme: Mali delničarji Rubrika/oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 20.03.2012 Stran: 17

Če je ljubljanski nadškof Anton Stres minuli teden izjavil, da je za propad več kot pol milijarde evrov težke finančne piramide, ki jo je z bančnimi posojili zgradila mariborska nadškofija, kriva predvsem postavitev lastnega optičnega omrežja operaterja T-2, kiji cerkvena holdinga nista bila dorasla, pa podrobnejši pregled njunega dolgoletnega poslovanja kaže, da je vse prej kot tako.

Obsežnih sredstev, ki sta jih Zvon Ena Holding in Zvon Dva Holding potrebovala za nakupe in prodajo številnih naložb po Sloveniji, jugovzhodni Evropi in tudi Argentini, namreč nista dobila pri svojem večinskem lastniku - posredno Nadškofiji Maribor - ampak sta si jih v času debelih krav večino izposodila pri državnih bankah. Čeprav sta v rokah držala velik kos slovenskega gospodarstva in bila hkrati dolgoročna delničarja Heliosa, Cinkarne Celje, Steklarne Rogaška, TKK Srpenice in vrste drugih družb, pa pri bankah začuda nista izposlovala dolgoročnih posojil, temveč le kratkoročna, ki sta jih nato vsako leto podaljševala.
 
Finančna piramida se je podrla kot hišica iz kart
 
Dokler so indeksi na borzah rasli in dividende od naložb redno pritekale, holdinga nista imela težav s plačevanjem večmilijonskih obresti, vsaj Zvon Ena Holding pa je del ustvarjenih dobičkov izplačeval tudi svojim delničarjem.
 
Ko je udarila finančna in gospodarska kriza in mnoga podjetja niso bila več sposobna izplačevati dobičkov, s katerimi bi lahko holdinga vračala obresti, kaj šele glavnice posojil, pa sta zašla v hude likvidnostne težave.
 
Čeprav je osrednji indeks Ljubljanske borze od leta 2007, ko sta kupila večje pakete delnic Heliosa, Cinkarne Celje in Tovarne olja Gea, do začetka leta 2009 izgubil kar 70 odstotkov vrednosti, pa sta holdinga svoje naložbe prevrednotila in razglasila insolventnost šele januarja 2011. Ko je sodišče letos po več kot letu dni zavlačevanja le presekalo njuno agonijo in ju poslalo v stečaj, so posledice jasne: okoli 65.000 delničarjev je ostalo brez premoženja, lastništva številnih (tudi finančno izčrpanih) velikih družb so se znašla na prepihu, mariborska nadškofija je zaradi lastnih dolgov in izvršb pred kolapsom in zasegom nepremičnin, tudi dvorca Betnava, deset slovenskih bank pa se bo moralo namesto s poplačilom več deset milijonov evrov dolga zadovoljiti z lastniškimi deleži na desetine podjetij.
 
Začeli s 175 milijoni evrov kapitala in nič dolga...
 

Niko bo avstrijski lastnici ponovno izplačal bogate dividende

Medij: Dnevnik Avtorji: M. P. Teme: Mali delničarji  Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik
Datum: 20. 04. 2010 Stran: 27

Ljubljana - Delničarji Nika Železniki bodo na skupščini, ki je napovedana za 19. maj, odločali o izplačilu 1,5 milijona evrov dividend oziroma 41,8 evra bruto za delnico. Glavnino dividend bo sicer dobila dunajska družba Ring International, ki ima v lasti 99,8 odstotka vseh delnic Nika.


Spomnimo, da je Ring International konec leta 2008 prevzel Nika, v začetku leta 2009 pa svoj delež povečal na 99,8 odstotka. S prevzemom Nika se je bistveno spremenila tudi dividendna politika družbe. Še leta 2008 je namreč Niko za dividende namenil le okoli 20 odstotkov bilančnega dobička, lani pa že več kot polovico. Če bo tokratni predlog za delitev bilančnega dobička dobil zadostno podporo, bo Niko letos za dividende namenil več kot tretjino bilančnega dobička,

Ring International pa bo v vsega dveh letih odplačal kar četrtino vseh stroškov prevzema. V lastništvu Nika je poleg družbe Ring International le še peščica malih delničarjev, ki ni želela sprejeti prevzemne ponudbe.


Delničarji bodo tako na majski skupščini odločali tudi o podelitvi pooblastila upravi, da začne s postopki iztisnitve malih delničarjev. Te bo uprava Nika, ki jo vodi Radovan Čulibrk, začela le v primeru, če se ji v naslednjih petih mesecih z malimi delničarji ne bo uspelo dogovoriti glede njihovega izstopa iz lastništva Nika.

Syndicate content

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.