Mladinska knjiga Založba

Premoženja Zvona Dva dovolj za poplačilo četrtine terjatev bank

Medij: Dnevnik Avtorji: Tomaž Modic Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni dnevnik/ Gospodarstvo Datum: 22. 05. 2012 Stran: 23
 
Ljubljana - Premoženje Zvona Dva Holdinga je realno vredno le 58 milijonov evrov, kar še zdaleč ne bo zadoščalo niti za poplačilo zavarovanih terjatev bank, kaj šele upnikov z nezavarovanimi terjatvami. Le neposredni zahtevki upnikov znašajo blizu 200 milijonov evrov, še enkrat toliko pa imajo pogojnih terjatev. Po dostopnih podatkih bo največje izgube deležna Nova Ljubljanska banka (NLB).
 
Delnice Mladinske knjige (MK) Založbe in Tovarne olja Gea, s katerimi ima NLB zavarovanih več kot 27 milijonov evrov terjatev, so namreč po cenitvah vredne le dobrih 10 milijonov evrov. Poleg tega ima NLB približno 44 milijonov evrov nezavarovanih terjatev, dodatno pa še za slaba dva milijona evrov pogojnih. Koliko denarja bo NLB dobila nazaj, je odvisno od prodaje omenjenih naložb, skoraj zagotovo pa bodo izgube iz naslova posojilnih pogodb presegle 60 milijonov evrov.
 
Tudi Abanka Vipa si je "priborila" zastavno pravico na delnicah MK Založbe, pri čemer ima "pokrito" manj kot polovico od 19 milijonov evrov zavarovanih terjatev. Nova KBM, ki je aprila lani holdingoma kot prva zasegla premoženje, ima medtem še vedno slabih 13 milijonov evrov nezavarovanih terjatev ter devet milijonov evrov pogojnih, za katere so zastavljene delnice Beti Holdinga v vrednosti 86.000 evrov. Slabo kaže tudi Gorenjski banki, ki je pred kratkim unovčila delnice Etola in si poplačala pol milijona evrov terjatev, a ima še za 4,5 milijona evrov nezavarovanih in 15,8 milijona evrov pogojnih terjatev.
 

Mladinska knjiga Založba

Datum skupščine: 
21.02.2012 - 15:00
Naslov: 
v kletni sejni sobi Modre hiše Mladisnke knjige Založbe, Slovenska cesta 29 v Ljubljani.
Status: 
arhivirana
Syndicate content

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.