GEA

Tovarna olja GEA, d.d. - Kontaktni podatki

Tovarna olja GEA, d.d. (oznaka delnice: GSBG)
Trg svobode 3
2310 Slovenska Bistrica
Telefon: +386 (2) 843 26 10
Faks: +386 (2) 843 26 13
Spletna stran: www.gea.si
 

Finančni podatki o družbi

 

 

Družba:

Gea

Oznaka delnice:

GSBG

Borza:

Vstopna kotacija Ljubljanske borze

ISIN koda:

SI0031101296

     
 

   Znesek/število

Datum

Osnovni kapital družbe:

   3.981.895,21€

31.12.2016

Število vseh delnic:

   1.254.960

31.12.2016

Lastne delnice:

   44.211

31.12.2016

Število delničarjev:

   297

31.12.2016

Knjigovodska vrednost delnice zadnji dan preteklega poslovnega leta:

   9,60€

31.12.2016

Bilančni dobiček zadnji dan preteklega poslovnega leta:

   2.339.924,00€

31.12.2016

Borzna cena zadnji dan preteklega poslovnega leta:

   3,30€

31.12.2016

Tržna kapitalizacija

   4.141.368,00€

31.12.2016

     

Kontakt za vlagatelje:

 

Telefon:

02 843 26 10

Email:

info@gea.si

 

 

Opozorilo:

Predstavljeni podatki so informativne narave. Društvo MDS ne odgovarja za točnost podatkov. Za pridobitev uradnih podatkov se obrnite neposredno na družbo.

Tovarna olja GEA

Datum skupščine: 
13.05.2019 - 10:00
Naslov: 
na sedežu družbe Trg svobode 3, Slovenska Bistrica.
Status: 
arhivirana
Opombe: 
seznanitev z letnim poročilom za 2018, uporaba bilančnega dobička (predlog dividende: 0,17 EUR bruto na delnico), podelitev razrešnice upravi in NS, sprememba iz d.d. v d.o.o., imenovanje revizorja

Kdo je Franc Frelih, novi lastnik Tovarne olja Gea

Medij: Finance  Avtorji: Redakcija Financ Teme: mali delničarji Datum: Pet, 13. julij 2018 Stran: 4

Konzorcij lastnikov Tovarne olja Gea je nekaj več kot 60-odstotni delež Gee prodal družbi Plasta v lasti Franca Freliha. Kolikšna je vrednost transakcije, še ni znano. Konzorcij prodajalcev sestavljajo družbe okoli finančne skupine KD, ki so v skladu s sporazumom prodale svoj skupaj 26,9-odstotni delež, ob njih pa so deleže prodali še zavarovalnica Adriatic Slovenica, TKC, koprski Primorski skladi in družba Apis-Vita iz Frama.

Kdo je Franc Frelih in kaj še ima v lasti?

Plasta, matično podjetje Franca Freliha iz dolenjskega Šentruperta, izhaja iz družinske obrti, začeli so s proizvodnjo folij in plastičnih vrečk, danes je to skupina več podjetij za proizvodnjo plastičnih izdelkov, vključuje pa tudi mirnskega proizvajalca pijač Dana, ki so ga kupili leta 2003. Plasta proizvaja polietilenske folije (folije za zastiranje plevela, različne vrečke za smeti in različne folije za gradbeni sektor), glavni izdelki Termoplastov Piama so folije in različne plastične vrečke. V Frelihovi lasti je tudi podjetje S. E. P., njihove izdelke iz plastične mase najdemo v avtomobilski proizvodnji, industriji bele tehnike in široki porabi. Zadnje podjetje pred Geo, kije lani prešlo v stoodstotno last dolenjskega poslovneža, je Plama-pur, ki si ga je delil s holdingom AG. Franc Frelih je leta 2017 premoženje povečal za 38 odstotkov in s 64 milijoni evrov zasedel 18. mesto na lestvici najbogatejših Slovencev revije Manager.

Dobro plačani v dobrih in slabih podjetjih

Medij: Delo (Aktualno) Avtorji: Silva Čeh Teme: ZGD-1 zakon o gospodarskih družbah Datum: Čet, 19. maj. 2016 Stran: 3

Nadzorniki SDH Priporočena višina plačil naj bi bila odvisna od velikosti in finančnega stanja družbe

Ljubljana - Najbolje plačani prvi nadzornik med javnimi družbami je Borut Jamnik, predsednik nadzornega sveta (NS) družbe Telekom. Sicer ga prekaša kar nekaj zgolj članov iz drugih NS, ki so si visoke prejemke zaslužili predvsem zaradi potnih in podobnih stroškov. A če se stanje upravljanja družb res izboljšuje, kot meni SDH, potem se tudi plačila nadzornikov ne izplačajo samo njim.


Med javnimi (na borzi kotirajočimi) družbami vodi kot član nadzornega sveta Gorenja Toshibumi Tonimoto iz Japonske, ki je za leto 2015 prejel dobrih 110.000 evrov. A predsednika NS Gorenja Marka Voljča so po nadzorniških prejemkih presegli skupaj štirje kolegi iz NS Gorenja, vsi iz tujine; seveda že zaradi potnih stroškov. Borut Jamnik je s skoraj 36.000 evri, kolikor jih je prejel za delo predsednika NS Telekoma, najbolje plačani prvi nadzornik. Telekom je lani sicer za polovico zmanjšal čisti dobiček, a vseeno ga je bilo še vedno za 34 milijonov evrov.

Po podatkih je bil lani bogato nagrajen predsednik nadzornikov v Termah Čatež, Robert Krajnik; prejel je prav tako dobrih 34 evrov prejemkov, a Skupina Terme Čatež je lani imela le 1,6 milijona evrov čistega dobička. V kategoriji predsednikov NS, ki so lani prejeli od 20.000 do 30.000 evrov, seveda vodi Matej Runjak, prvi nadzornik v Zavarovalnici Triglav. Prejel je 28.762 evrov, kar tudi ni najvišji prejemek člana NS v Triglavu, saj ga prekašata Mario Gobbo z dobrimi 50 tisočaki in Gregor Kastelic z več kakor 34 tisočaki; oba na račun višjih povračil stroškov.

Večinski delež Tovarne olja Gea naprodaj

Medij: Štajerski tednik Avtorji: Vtič Mojca Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Ostalo Datum: 14. 04. 2015 Stran: 8

Slovenska Bistrica • Oljarna lansko leto končala z dobičkom

Skupina delničarjev slovenjebistriske oljarne (KD Kapital, KD Skladi, KD Group in Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB)), ki ima v lasti večinski delež (60,15 %), je v začetku aprila objavila poziv za izkaz interesa za nakup večinskega paketa delnic družbe Tovarna olja Gea. Kakšno je zanimanje za nakup, nam ni uspelo izvedeti, saj ne delničarji in ne predsednik uprave oljarne Gea Igor Hustič svojih odgovorov niso želeli podati.

Sicer pa so delničarji odločitev o prodaji slovenjebistriske oljarne sprejeli že konec lanskega leta. Takrat so delničarji KD Group pojasnili, da so se za prodajo odločili, ker je odprodaja tega podjetja del sprejete strategije Skupine KD Group, katere cilj je postati ena vodilnih zavarovalniških skupin. In cena delnic je po objavi namere o prodaji poskočila na Ljubljanski borzi in sedaj znaša 8,4 evra za delnico, kar je en evro več kot januarja ali 13%.

KD Group bi povsem izpraznil Geo College

Medij: Dnevnik Avtorji: Unknown Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 12. 06. 2013 Stran: 8

Družba Gea College bo letos svojemu lastniku predvidoma izplačala več kot 1,7 milijona evrov sredstev. Na današnji skupščini bo KD Group potrjeval izplačilo celotnega bilančnega dobička v višini 689.OOO evrov v obliki dividend. Obenem bi KD Group, ki je pred meseci iz lastništva Gee Collegea iztisnil male delničarje, drastično zmanjšal osnovni kapital družbe. Na podlagi tega bi si izplačal več kot milijon evrov.

Boj za delitev dobička se zaostruje

Medij: Dnevnik Avtorji: Polanič Matjaž Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 10. 06. 2013 Stran: 7

Skupščine

Delničarji letos očitno ne bodo ponovno pristali na nižje dividende kot leto prej. Samo 50 največjih analiziranih podjetij bo moralo letos izplačati med 240 in 300 milijoni evrov dividend, medtem ko so vse slovenske delniške družbe lani izplačale za zgolj 437 milijonov evrov dividend.


Upravam največjih slovenskih družb bo, kot kaže, letos uspelo zadržati dosti manjši delež ustvarjenih dobičkov kot v preteklih letih. Če so se lastniki delniških družb še lani »zadovoljili« z vsega 437 milijoni evrov dividend, so se letos njihovi apetiti precej povečali, kar se odraža tudi v povečanem številu zahtev za izplačilo višjih dividend.

Mali delničarji so v preteklosti že večkrat zahtevali višje dividende, vendar jih je v nemalo primerih preglasovala država, ki pa je letos očitno spremenila svoj pogled na dividendno politiko. Tako je Slovenska odškodninska družba (Sod) letos že predlagala oziroma dosegla izplačilo višjih dividend v Petrolu, Termah Olimia, Salusu in Aerodromu Ljubljana, prvič pa je moral na zahtevo države vmesne dividende izplačati tudi Telekom Slovenije. Višje dividende od prvotno predlaganih bodo morali letos izplačati v Cinkarni Celje, Tovarni olja Gea in Prvi Group, zahtevo za izplačilo višjih dividend pa je pričakovati tudi na skupščinah Krke, Zavarovalnice Triglav, Telekoma Slovenije, Žita, Letrike in nekaterih preostalih večjih podjetij.

Prevzemne špekulacije ogrele Mercator

Medij: Večer Avtorji: Toplak Damijan Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 04. 05. 2013 Stran: 8

SBI TOP, osrednji indeks Ljubljanske borze, je v skrajšanem borznem tednu, ko se je trgovalo zgolj tri dni, pridobil še štiri odstotke vrednosti in teden končal pri 649 indeksnih točkah. V zadnjem mesecu dni je SBI TOP pridobil okrog 12 odstotkov vrednosti in je trenutno najvišje po februarju letos. Delnica novomeške Krke, ki ima v lasti že 6,74 odstotka lastnih delnic, je bila včeraj po skoraj dveh mesecih vnovič vredna več kot 50 evrov. Po pričakovanjih so bile v ospredju spet delnice Zavarovalnice Triglav, Telekoma Slovenije in Petrola, katerim se je tokrat pridružila še delnica Mercatorja. V hrvaškem Agrokorju so namreč nedavno objavili, da bodo do 15. maja podali zavezujočo ponudbo za večinski delež v Mercatorju - špekulira se, da bi lahko ponudba po lanskih 221 evrih tokrat segla do 150 evrov. Včeraj se je vrednost Mercatorjeve delnice na Ljubljanski borzi okrepila za poldrugi odstotek na 115 evrov.

Na visokih, vse bolj potencialno prevzemnih, nivojih se zadržujejo tudi delnice Telekoma Slovenije (97 evrov), Zavarovalnice Triglav (21 evrov), Petrola (235 evrov), ki so tudi družbe v pomembni državni lasti in najvišje na seznamu morebitnih prodaj, istočasno pa te družbe svojim delničarjem izplačujejo visoke, štiri- in večodstotne dividende. Vse več je borznih družb, ki želijo svoje delničarje razveseliti z izplačilom relativno visokih dividend glede na aktualne precej nizke tečaje večine slovenskih borznih podjetij, s tem pa tudi spodbuditi investitorje k nakupom teh delnic in k samim dvigom tečajev. Med izplačevalce dividend se vrača celjski Cetis (dva evra predlagane dividende), slovenskobistriška Gea bi tudi letos izplačala 0,25 evra dividende, ljubljanski Salus, ki bi pri tečaju 195 evrov izplačal 30 evrov bruto dividende, pa je nasploh že vrsto let slovenski dividendni rekorder. Nekoliko znižali bi letos izplačilo dividende v Žitu, kjer delničarjem v izplačilo predlagajo en evro bruto dividende oziroma 352.746 evrov ali 47 odstotkov lani doseženega dobička. Pričakovati je tudi kakšne nasprotne predloge glede delitev višjih dividend, prav tako je društvo VZMD predlagalo 6,5 evra bruto dividende v celjski Cinkarni, kjer dividend sploh niso nameravali izplačati.

TOVARNA OLJA GEA

Datum skupščine: 
11.05.2013 - 11:00
Naslov: 
na sedežu družbe v Slovenski Bistrici, Trg svobode 3.
Status: 
arhivirana

Premoženja Zvona Dva dovolj za poplačilo četrtine terjatev bank

Medij: Dnevnik Avtorji: Tomaž Modic Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni dnevnik/ Gospodarstvo Datum: 22. 05. 2012 Stran: 23
 
Ljubljana - Premoženje Zvona Dva Holdinga je realno vredno le 58 milijonov evrov, kar še zdaleč ne bo zadoščalo niti za poplačilo zavarovanih terjatev bank, kaj šele upnikov z nezavarovanimi terjatvami. Le neposredni zahtevki upnikov znašajo blizu 200 milijonov evrov, še enkrat toliko pa imajo pogojnih terjatev. Po dostopnih podatkih bo največje izgube deležna Nova Ljubljanska banka (NLB).
 
Delnice Mladinske knjige (MK) Založbe in Tovarne olja Gea, s katerimi ima NLB zavarovanih več kot 27 milijonov evrov terjatev, so namreč po cenitvah vredne le dobrih 10 milijonov evrov. Poleg tega ima NLB približno 44 milijonov evrov nezavarovanih terjatev, dodatno pa še za slaba dva milijona evrov pogojnih. Koliko denarja bo NLB dobila nazaj, je odvisno od prodaje omenjenih naložb, skoraj zagotovo pa bodo izgube iz naslova posojilnih pogodb presegle 60 milijonov evrov.
 
Tudi Abanka Vipa si je "priborila" zastavno pravico na delnicah MK Založbe, pri čemer ima "pokrito" manj kot polovico od 19 milijonov evrov zavarovanih terjatev. Nova KBM, ki je aprila lani holdingoma kot prva zasegla premoženje, ima medtem še vedno slabih 13 milijonov evrov nezavarovanih terjatev ter devet milijonov evrov pogojnih, za katere so zastavljene delnice Beti Holdinga v vrednosti 86.000 evrov. Slabo kaže tudi Gorenjski banki, ki je pred kratkim unovčila delnice Etola in si poplačala pol milijona evrov terjatev, a ima še za 4,5 milijona evrov nezavarovanih in 15,8 milijona evrov pogojnih terjatev.
 
Syndicate content

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.