Ekskluzivno: Šef NLB povišico do 250 tisoč evrov označil za žalitev #Argument #video

NatisniNatisni

Ekskluzivno: Šef NLB povišico do 250 tisoč evrov označil za žalitev 

Avtorji: Planet TV, VIDEO: Planet TV

Bo na krilih rekordne gospodarske rasti po desetletju krize v Sloveniji nastala nova generacija nenadomestljivih? Medtem ko Blaž Brodnjak za vodenje NLB zahteva trikrat višjo plačo, ki bi mu letno nanesla pol milijona evrov, v državnem zboru premier Marjan Šarec svojim poslancem sporoča, da nihče ni nenadomestljiv. Prvega poslanca v vrstah LMŠ je odnesla kraja sendviča.

Za ogled prispevka iz oddaje Argumenti na Planet TV z dne 07.03.2019 z novinarjem Mirkom Mayerjem pritisnite TUKAJ ali na sliko.

Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak za vodenje največje banke v Sloveniji, v kateri ima država po lanskoletni privatizaciji še vedno kontrolni delež, namesto 160 zahteva 500 tisoč evrov na leto. V oddaji Argument so nocoj razkrili ključni člen Brodnjakove pogodbe in pridobili prvi odziv premierja Marjana Šarca na apetite šefa NLB. V luči visokih Brodnjakovih zahtev se v Šarčevi vladi vrstijo odstopi. Zakaj se premier ministru odreče tudi, če misli, da je ta najboljši v 15 letih?

Brodnjak zahteva pol milijona evrov plače na leto

V prvem delu Argumenta je voditelj Mirko Mayer z gosti preverjal, kaj imamo od NLB državljani, kakšni so Brodnjakovi rezultati in kakšno pravno podlago ima šef NLB za pol milijona letne plače. Sodelovali so nekdanji guverner Banke Slovenije France Arhar, predsednik Društva Mali delničarji Slovenije Rajko Stanković, županja Črne na Koroškem Romana Lesjak in župan občine Dobrepolje Igor Ahačevčič.

Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak za vodenje NLB zahteva pol milijona evrov plače na leto. 

Brodnjak je član uprave NLB postal decembra 2012. Leto dni pozneje je NLB prejela dokapitalizacijo 1,5 milijarde evrov, v začetku leta 2015 pa je Brodnjak v javnosti odprl vprašanje konkurenčnosti svoje plače: "Ali je sprejemljivo, da so menedžerji v zasebnih družbah različno plačani, če zasledujemo konkurenčnost in kakovost teh družb? Moj odgovor je ne, to ni upravičeno."

Na vrh NLB se je Brodnjak prebil junija 2016. Ves čas se je zavzemal za privatizacijo NLB. Z odhodom na borzo se je otresel tudi tako imenovanega Lahovnikovega (nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik, op. a.) zakona, ki mu je predpisoval zgornjo mejo plače.

Ekskluzivno: Brodnjak letno plačo do 250 tisoč evrov označil za žalitev

Plača predsednika uprave NLB lahko po privatizaciji banke novembra lani zdaj poleti v nebo. "Torej lahko računamo, da bo uprava NLB nagrajena po tržnih standardih," je dejal Brodnjak. Tržni standardi so glede na njegove zahteve po pol milijona evrov letne plače očitno trikrat višji od standardov v državnih podjetjih. In kako se je Brodnjak z nadzorniki lotil pogajanj o zvišanju svoje plače?

Po prenehanju veljave Lahovnikovega zakona se plače nemudoma prilagodijo na tržno raven. Po neuradnih informacijah Argumenta je Brodnjak zavrnil ponujeno povišico do višine 250 tisoč evrov, ki naj bi jo označil celo za žaljivo. Prepričan naj bi bil, da mu nadzorni svet že nekaj časa krši pogodbo, zaradi tega ne izključuje niti tožbe.

In kako na zahteve prvega moža NLB gleda premier Šarec? "S prodajo delnic je NLB postala banka, ki je pretežno v zasebni lasti in zanjo ne velja več Lahovnikov zakon. Plače in preostale elemente nagrajevanja bodo skladno z veljavno zakonodajo in pogoji delovanja banke določili novi lastniki," so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Poslovne novice domačih časopisov in spletnih

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.