STA - Novice iz gospodarstva - Delničarji družbe Unior Društvo MDS, družbi Železar Štore in Port naložbe ter Tomaž Subotič, ki imajo skupaj v lasti 5,22 odstotka delnic, zahtevajo sklic skupščine Uniorja

NatisniNatisni

Medij: STA  Avtorji: STA Teme:  mali delničarji Datum: Torek, 25. oktober 2022 

STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Dars je gradbena dela za preureditev avtocestnega priključka Ljubljana zahod s prenovo krajšega odseka Tržaške ceste, ki ga Mestna občina Ljubljana v sklopu nedavne celovite prenove te vpadnice ni posodobila, oddal ljubljanski družbi PZG, ki je v lasti družbe Ban gradnja iz Banjaluke. Sprejeta ponudbena cena je nekaj manj kot 2,85 milijona evrov brez DDV, kar je tik pod najvišjo dovoljeno ceno, je razvidno iz objave na portalu javnih naročil. Po predhodnih napovedih bi dela lahko stekla že letos, sicer pa v začetku leta 2023.

 

Sindikat delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) je s peticijo zbral več kot 1000 podpisov za ponovno zaposlitev predsednika sindikata Asmirja Bećarevića, ki je septembra od vodstva Premogovnika Velenje prejel odpoved pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga. Napovedali so, da bodo zahtevo za ponovno zaposlitev Bećarevića danes predali poslovodstvu premogovnika. Dodali so, da je njegov pooblaščeni odvetnik prejšnji teden na delovno sodišče v Celju že vložil tožbo in predlog za začasno zadržanje nezakonite odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

 

Ker je stopnja finančne pismenosti med mladimi v Sloveniji po podatkih Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj zelo nizka, Slovensko zavarovalno združenje izvaja projekt LIT (Lajf = igra tveganja). Ta mladim na sproščen način ponuja brezplačne izobraževalne vsebine s področja financ in zavarovalništva ter spoznavanja kariernih in zaposlitvenih priložnosti v zavarovalništvu. V novembru se bodo mladi lahko preizkusili v reševanju zavarovalnih izzivov na LIT hekatonu, prijave so odprte, so sporočili iz združenja.

 

Delničarji družbe Unior Društvo MDS, družbi Železar Štore in Port naložbe ter Tomaž Subotič, ki imajo skupaj v lasti 5,22 odstotka delnic, zahtevajo sklic skupščine Uniorja, na kateri bi odločali, da član nadzornega sveta namesto Boštjana Napasta, ki je odstopil, postane Subotič. Predlagajo tudi, da se osnovni kapital družbe z umikom 69.784 lastnih delnic, kar predstavlja 2,46 odstotka vseh, zmanjša za okoli 582.000 evrov na okoli 23,12 milijona evrov. Trdijo namreč, da Unior teh lastnih delnic ni pridobil zakonito, zato jih je treba umakniti, kaže zahteva, ki jo je Unior danesobjavil na spletni strani Ljubljanske borze.

 

Število nekaterih državnih obveznic v kotaciji Ljubljanske borze se bo, pod pogojem vpisov sprememb v register nematerializiranih vrednostnih papirjev pri KDD, 2. novembra spremenilo. Število 20-letnih obveznic z oznako RS74, ki zapadejo leta 2035, se bo po 8. izdaji povečalo za 50.000 na 2.614.605. Število 24-letnih obveznic z oznako RS78, ki zapadejo leta 2040, se bo po 5. izdaji povečalo za 100.000 na 3,1 milijona. Število 10-letnih obveznic z oznako RS88, ki zapadejo leta 2031, se bo po 4. izdaji povečalo za 100.000 na 1.239.946. Število štiriletnih obveznic z oznako RS89, ki zapadejo leta 2026, se bo po delnem predčasnem odkupu zmanjšalo za 218.700 na 1.031.300, je danes v ločenih objavah sporočila Ljubljanska borza.

 

Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) je osvojil nagrado natura 2000 v kategoriji družbeno-gospodarske koristi. Nagrajen je bil s prijavo Preprečevanje škod po velikih zvereh, ki vključujejo celovito in kompleksno reševanje problematike preprečevanja in zmanjševanja škode v kmetijstvu zaradi velikih zveri, so sporočili iz zavoda. V sodelovanju s partnerji, kot je Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani, je zavod v zadnjih 12 letih pomembno prispeval k boljšemu sobivanju človeka in velikih zveri, je ob podelitvi nagrade dejala vodja Life projekta za okrepljeno upravljanje Nature 2000 v Sloveniji Maja Cipot. Izpostavila je tudi center velikih zveri Dina v Pivki, ki je po njenih besedah odlična platforma za izobraževanje prihodnjih generacij o pomenu velikih zveri za vrstno pestrost slovenske narave.

 

V Ljubljani četrto leto zapored izbirajo drevo leta. Letos so prejeli 35 predlogov, izmed katerih je strokovna komisija izbrala sedem finalistov. Končno odločitev občina prepušča meščanom, ki lahko za svojega favorita glasujejo do 21. novembra. Drevo, ki bo prejelo največ glasov, bodo za drevo leta razglasili 28. novembra, so sporočili z ljubljanske občine.

 

Ljubljanska borza je ustavila trgovanje z delnicami Kopitarne Sevnica na večstranskem trgovalnem sistemu SI Enter, na katerem se trguje z vrednostnimi papirji, ki ne kotirajo na borznem trgu. Trgovanje je ustavljeno zaradi umika vrednostnih papirjev s trga. Do tega bo prišlo 24. januarja prihodnje leto.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.