Kljub višjim prihodkom poslovni cilji Skupine Triglav letos ogroženi

NatisniNatisni

Medij: Bloomberg Adria Avtorji: Klemen Balanč Teme:  mali delničarji, Zavarovalnica Triglav Datum: Četrtek, 18. avgust 2022 Vir: TUKAJ

Skupina Triglav v prvem polletju povišala prihodke za 11, dobiček pa za dva odstotka

Višji prihodki iz naslova zavarovalnih premij, negativen donos naložbenega portfelja

Zaostrene makroekonomske razmere ogrožajo doseganje poslovnih ciljev skupine

Skupina Triglav je v prvem letošnjem polletju v primerjavi z enakim obdobjem lani povišala tako prihodke kot dobiček. 11 odstotkov višji prihodki so znašali 861,2 milijona evrov, čisti dobiček pred obdavčitvijo pa so povišali za dva odstotka, na 57,5 milijona evrov. Zaradi spremenjenih ekonomskih razmer obstaja tveganje, da do konca leta ne bodo realizirali vseh zastavljenih poslovnih ciljev.

Na rast dobička sta najbolj vplivala povečan obseg poslovanja ter uspešno obvladovanje inflacijskih pritiskov in drugih vplivov iz okolja. Obseg obračunane kosmate zavarovalne premije je zrasel za devet odstotkov, na slabih 800 milijonov evrov, višji so bili tudi prihodki iz nezavarovalnega dela poslovanja. Za 11 odstotkov so se povečali kosmati obratovalni stroški, dodatno pa so dobiček nekoliko okrnili negativni donosi finančnih naložb, kjer je skupina ustvarila dobre štiri milijone evrov izgube. Skupina Triglav ima v svojem portfelju sicer slabih 3,3 milijarde evrov naložb.

"Doseženi dobri polletni rezultati potrjujejo robustnost našega poslovnega modela in odpornost tako zavarovalno-tehničnega dela poslovanja kot solventnostnega položaja skupine na poslabšane gospodarske razmere," je v sporočilu za javnost zapisal Andrej Slapar, predsednik uprave Skupine Triglav. "Še vedno ocenjujemo, da bomo dobiček na letnem nivoju dosegli v prvotno načrtovanem razponu, opozarjamo pa, da so se tveganja realizacije ciljnega letnega dobička zaradi negativnih vplivov iz poslovnega okolja pomembno povečala."

Tržna kapitalizacija matične družbe je ob koncu polletja znašala 813,9 milijona evrov, kar je tri odstotke manj kot ob koncu lanskega leta, so danes sporočili iz podjetja. Ob tem so opozorili, da sta se tako delniški indeks Ljubljanske borze kot indeks zavarovalniškega sektorja v EU v istem obdobju znižala za 11 odstotkov. Iz zavarovalne skupine so sporočili še, da so uspeli ohraniti svojo kapitalsko pozicijo v ciljnem razponu od 200 do 250 odstotkov, celotna vrednost kapitala pa je v prvi polovici leta upadla za petino, s čimer se je zmanjšala tudi knjigovodska vrednost delnic Zavarovalnice Triglav.

Tečaj delnic Zavarovalnice Triglav sicer vztrajno raste, vse odkar je začetek pandemije covida-19 sklatil njihovo vrednost. Ta je doživela še dva šoka, enega po invaziji Rusije na Ukrajino in drugega po tem, ko je postalo jasno, da se nam ob visoki inflaciji obetata še energetska kriza in recesija. Pri vrednotenju delnice ne gre za izoliran primer, temveč za globalni trend, na katerega niso imuni niti blue chipi na Ljubljanski borzi.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.