DUTB objavila prevzemno ponudbo za Mladinsko knjigo Založbo

NatisniNatisni

Medij: STA  Avtorji: STA Teme:  mali delničarji Datum: Torek, 29. marca 2022 Ura: 13.38  Vir: TUKAJ 

Ljubljana, 29. marca - Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je danes objavila prevzemno ponudbo za vse delnice družbe Mladinska knjiga Založba, ki jih še nima v lasti. Ponudba se nanaša na nekaj manj kot 601.000 delnic oz. 48,77 odstotka vseh, DUTB za delnico ponuja 8,90 evra. Ponudba velja od 30. marca do 3. maja.

DUTB že ima v lasti 631.117 delnic oz. okoli 51,23 odstotka vseh delnic Mladinske knjige Založbe, ponudba se nanaša na preostalih 600.908 delnic. DUTB za vsako delnico ponuja 8,90 evra v denarju. Prag uspešnosti ponudbe ni določen, je razvidno iz ponudbe, objavljene v časniku Delo.

Prevzem 48,77-odstotnega deleža Mladinske knjige Založbe bi bil po tej ceni vreden okoli 5,35 milijona evrov.

Drugi največji delničar Mladinske knjige Založbe je družba TCK z okoli 17,8-odstotnim deležem, okoli 3,3 odstotka je lastnih delnic, je razvidno iz aplikacije protikorupcijske komisije Erar. Družba TCK, ki je bila nekdaj del Hete, slabe banke avstrijske banke Hypo, je od junija 2020 v lasti na Cipru registrirane družbe Ermaged Limited srbskega poslovneža Miodraga Kostića. Založba ima tudi skoraj petino malih delničarjev.

V Društvu Mali delničarji Slovenije (MDS) so nad ponujeno ceno v prevzemni ponudbo razočarani. Menijo, da ta ne odraža dejanske vrednosti družbe Mladinska knjiga Založba, saj po njej, kot opozarjajo, DUTB vrednoti celotno premoženje družbe zgolj na slabih 11 milijonov evrov. Ob tem v društvu MDS izpostavljajo knjigovodsko vrednost kapitala družbe, ki je konec lanskega leta znašala 30,5 milijona evrov.

Družba Mladinska knjiga Založba je imela po navedbah društva konec leta 2020 za 12,4 milijona evrov rezerv iz dobička, ki bi bili lahko podlaga za izplačilo dividend. "DUTB si bo tako lahko kupnino za preostale delnice povrnil že takoj po prevzemu, samo z izplačilom dividende iz rezerv iz dobička," so v društvu MDS zapisali v sporočilu za javnost.

V društvu so postregli tudi s podatki o lanskem poslovanju družbe Mladinska knjiga Založba. Ti kažejo, da je družba močno presegla rezultate v 2020 in tudi načrte za lani. Po prvih podatkih je ustvarila slabih 71 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, EBITDA je znašal 5,6 milijona evrov, dobiček iz poslovanja 2,4 milijona evrov, čisti dobiček pa 1,9 milijona evrov, so še navedli v društvu MDS in se ob tem vprašali, ali se bo v času veljavnosti prevzemne ponudbe DUTB opogumil kak drug investitor in ponudil višjo konkurenčno ponudbo, ki bo bolj odražala dejansko vrednost Mladinske knjige Založbe.

Uprava Mladinske knjige Založbe je na zahtevo DUTB za 28. april sklicala skupščino, na kateri bodo delničarji na predlog DUTB odločali o odpoklicu Andreja Božiča z mesta člana nadzornega sveta ter imenovanju Jožeta Možine, Mateja Pirca in Nine Marin v nadzorni svet.

V šestčlanskem svetu so lahko sicer štirje predstavniki kapitala, v njem pa sta trenutno le Peter Kavčič in Božič. Žiga Gregorinčič je oktobra 2021 odstopil, Pircu pa je 28. februarja letos potekel mandat.

Možina, zgodovinar, sociolog in novinar, je zaposlen je na Radioteleviziji Slovenija, v letih 2006-2010 je bil direktor Televizije Slovenija, med drugim je tudi podpredsednik Združenja novinarjev in publicistov in član njihovega častnega razsodišča. "Njegovo osnovno vodilo delovanja je interes slovenske države na gospodarskem kot tudi na širšem družbenem, še posebej kulturnem področju," je navedeno v obrazložitvi predloga sklepov.

Pirc, ekonomist, je med drugim izvršni direktor DUTB. Ima večletne izkušnje z vodenjem in nadziranjem podjetij ter tudi izkušnje na področju upravljanja s tveganji, poslovnega in finančnega prestrukturiranja družb ter s področja delovanja državnih institucij. Tako ima po mnenju predlagateljev dovolj kompetenc za ponovno imenovanje za člana nadzornega sveta.

Marinova, pravnica, je trenutno zaposlena kot sekretarka v kabinetu ministra za finance, po pooblastilu opravlja tudi delo vršilke dolžnosti vodje službe za pravne zadeve na ministrstvu, je pa tudi direktorica družbe Istrabenz. Poleg tega je članica nazornega sveta družbe SŽ ŽGP in članica nadzornega sveta Stanovanjskega sklada RS. Po študiju si je izkušnje pridobivala v odvetniški pisarni Matoz predsednika upravnega odbora DUTB Francija Matoza.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.