DUTB objavlja prevzemno ponudbo za Mladinsko knjigo: neuradno bo tolikšna

NatisniNatisni

Medij: Finance  Avtorji: Petra Sovdat  Teme:  MKZ, mali delničarji Datum: Ponedeljek, 22. marec 2022 VIR: Tukaj

To bo po Termah Olimia in Savi tretja nacionalizacija podjetja v zadnjega dobrega pol leta; tik po volitvah dva nova nadzornika: Jože Možina in Nina Marin

Državna slaba banka (DUTB) bo v tem tednu objavila prevzemno ponudbo za odkup vseh delnic družbe Mladinska knjiga Založba, ki jih še nima v lasti.

DUTB je od leta 2016 lastnica nekaj več kot 51-odstotnega deleža založbe in ji, kot smo pisali, grozi odvzem glasovalnih pravic. Več o tem v članku Lahko Kostić slabi banki 'izmakne' Merkur nepremičnine in Mladinsko knjigo? A namesto tega so se v DUTB, ki bi se sicer morala letos zapreti, odločili, da bodo Mladinsko knjigo Založbo prevzeli.

Po neuradnih podatkih bodo za delnico ponudili približno 10 evrov bruto. To pomeni, da bi odkup delnic, ki jih slaba banka še nima v lasti, stal približno šest milijonov evrov, celotna družba pa je vredna približno 12,3 milijona evrov.

Delnice Mladinske knjige niso na borzi, se pa z njimi občasno – precej redko – trguje na nereguliranem trgu ljubljanske borze SI-Enter. V zadnjih petih letih je delnica na tem trgu dosegla največ 2,5 evra.

Tik po volitvah novi nadzorniki: tudi televizijec Jože Možina

Mladinska knjiga je danes objavila sklic seje skupščine delničarjev, ki bo 28. aprila – to je štiri dni po volitvah in odvisno od roka za sprejetje prevzemne ponudbe, ki ne sme biti krajši od 28 in ne daljši od 60 dni od dneva objave ponudbe, verjetno tik ob koncu prevzema.

Sklic seje skupščine je zahtevala DUTB, gre pa le za eno vsebinsko točko: imenovanje nadzornikov. Pri tem bodo najprej odpoklicali nadzornika Andreja Božiča, gre za izkušenega menedžerja za prestrukturiranje. Na njegovo mesto je predlagan novinar in urednik z nacionalne televizije Jože Možina.

Novi mandat bo dobil še izvršni šef DUTB Matej Pirc. Na mesto Žige Gregorinčiča, ki je odstopil lani, pa bo imenovana Nina Marin, pravnica v kabinetu finančnega ministra Andreja Širclja, ki je bila pred tem zaposlena v odvetniški pisarni Matoz. Šef pisarne Franci Matoz je, spomnimo, glavni neizvršni direktor DUTB in je lani tudi najavil, da bo slaba banka prevzela Mladinsko knjigo. Hkrati tudi v več postopkih zastopa premierja Janeza Janšo.

Kako posluje Mladinska knjiga Založba?

Tudi sicer založniška skupina prihodkovno že dolgo usiha, a izboljšuje dobičkonosnost: to pomeni, da so leta 2019 – prvič po letu 2009 – poslovali z dobičkom. Leto pozneje je bilo dobička nekoliko manj, lanskih podatkov o poslovanju še ni.

Založniška skupina, ki je zaradi prezadolženosti dolgo visela na nitki, se je v zadnjih letih uspešno razdolžila: še leta 2015, denimo, je količnik neto dolg/EBITDA znašal 8,85, konec leta 2020 pa le še 0,67. Neto finančni dolg je vrednostno znašal 1,54 milijona evrov.

Kot glavno vrednost družbe poznavalci štejejo predvsem njene številne nepremičnine, predvsem ljubljanski Konzorcij na elitni lokaciji v centru.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.