Fortenova v roke Madžarov, kaj to pomeni za Mercator?

NatisniNatisni

Medij: Večer (V žarišču) Avtorji: Srečko Klapš Teme:  mali delničarji, Mercator Datum: Sobota, 19. marec 2022 Stran: 3

Kot kaže, so gospodarske sankcije zoper Rusijo pospešile prodajo 40-odstotnega deleža ruske Sberbank v Skupini Fortenova, katere član je od maja lani tudi Mercator. Sberbank, ki ni izključena iz sistema Swift kot denimo ruska VTB, ki ima v Fortenovi 7-odstotni delež, naj bi bila tik pred dogovorom o prodaji madžarsko-ameriškemu investicijskemu skladu Indotek Group, je objavil hrvaški Jutarnji list. Kupnina je seveda še skrivnost, a kljub hitrosti naj ne bi šlo za prodajo v sili ("fire šale"). Posel sicer še ni sklenjen, dogovor pa pričakujejo v kratkem. V Fortenovi so potrdili, da se je 'začel postopek skrbnega pregleda, povezan z možno prodajo deleža v koncernu", dodatnih podrobnosti pa še niso želeli razkriti.

Investicijski sklad Indotek Group, ki upravlja okoli tri milijarde evrov kapitala, je v lasti enega najbogatejših Madžarov, Daniela Jellineka, in delno tudi ameriškega kapitala, ukvarja se z nepremičninami in ima sedež v Budimpešti. Upravlja več trgovskih centrov in zaposluje 380 ljudi ter deluje na Madžarskem, v Romuniji, Španiji, Italiji, na Poljskem, v Grčiji in na Hrvaškem. Po poročanju Jutarnjega lista naj bi bil Indotek Group tudi blizu dogovora s francosko trgovsko verigo Auchan, ki ima v svojem portfelju več trgovskih znamk, med bolj znanimi so Decathlon, Orsay in Pimkie. In prav ta povezava daje nakupu deleža, po katerem bo Indotek Group največji posamični delničar, bolj strateški pomen.

V Mercatorju, ki ga vodi Tomislav Čizmič, pozdravljajo lastniško konsolidacijo: "Prepričani smo, da se bosta s tem nadalje krepila stabilnost in razvoj Mercatorja, s tem pa seveda tudi slovenski in regionalni dobavitelji.

Lastniška konsolidacija je bila pričakovana, saj smo si tudi v Mercatorju želeli strateškega lastnika, ki bo svoj razvoj vezal na Izidor Krivec, direktor in solastnik Celjskih mesnin, ki je do prehoda Mercatorja pod Fortenovo zastopal slovenske dobavitelje, pa meni, da je na prvi pogled bolj strateški lastnik primernejša izbira od ruske banke, ki je v Fortenovo vstopila s konverzijo terjatev do bankrotiranega Agrokorja.

Mercator lahko iztisne male delničarje

Mercator je v 90-odstotni lasti Skupine Fortenova od maja lani, ko so bile nanjo prenesene delnice bankrotiranega Agrokorja, ki je Mercator še pod Ivico Todoričem prevzel leta 2014. Konec lanskega leta se je skupščina Mercatorja odločila za iztisnitev manjšinskih delničarjev, in sicer za 36 evrov odpravnine na delnico. Zato sta delničarja Danijel Labaš in Vseslovensko združenje malih delničarjev vložila izpodbojne tožbe, ki jih je spremljal predlog za izdajo začasne odredbe za prepoved izvršitve iztisnitve. Toda po četrtkovi odločitvi ljubljanskega okrožnega sodišča bodo sklepe skupščine lahko vpisali v sodni register. Sodišče je namreč ocenilo, da uspeh obeh tožb ni izkazan oziroma je verjetnost zanj zelo majhna, in je v izogib ustvarjanju škode za podjetje vpis sklepa v sodni register dovolilo.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.