Nizki računi za elektriko. Bomo razliko morali doplačati kasneje?

NatisniNatisni

Medij: Žurnal24  Avtorji: Janez Zalaznik Teme:  EDP, mali delničarji Datum: Četrtek, 17. marec 2022

Pa smo izvedeli, koliko v resnici stane elektrika.

Prejšnji mesec smo morali plačati sto evrov elektrike, ta mesec pa le 35 evrov, nas je opozoril bralec. Februarja so imeli zaradi krajšega meseca in počitnic sicer nekaj nižjo porabo kot januarja, a višjo kot septembra, ko je bil račun za elektriko približno 75 evrov. Pri enem sodelavcu se je račun za elektriko v hiši znižal s 117 na 43 evrov, pri drugem, ki živi v stanovanju, pa z 42 na 18 evrov.

Nižji računi so posledica zakona o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov. Z njim so vlada in poslanci za tri mesece ukinili plačevanje obračunske moči, omrežnin in dodatkov za podporo proizvodnji energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije.

Povedano bolj bo po domače, na računu je ostala samo elektrika, ki je le približno tretjina mesečnega računa za elektriko. O tem smo že večkrat poročali, a je tokrat to precej bolj jasno.

 

Še dva izjemno nizka računa, potem pa morda poračun za nazaj

Zakon velja od 1. februarja do 30. aprila, kar pomeni, da boste dobili še dva izjemno nizka računa, zadnjega v začetku maja za april.

Ni sicer povsem izključeno, da boste morali razliko vračati. Društvo Mali delničarji Slovenije je namreč vložilo zahtevo za presojo ustavnosti zakona. V podjetjih, ki skrbijo za distribucijsko omrežje (Elektro Ljubljana, Maribor, Celje, Primorska in Gorenjska) imajo namreč mali delničarji petino delnic, vlada pa je tem podjetjem z zakonom odvzela trimesečne prihodke iz omrežnin. Mali delničarji menijo, da je vlada s tem neupravičeno posegla v njihovo lastninsko pravico.

"Če ustavno sodišče zakon razveljavi, odpade podlaga za nezaračunavanje omrežnin in dodatkov. To je pravni vidik, kako bi se to rešilo, pa je politično vprašanje, to ni moje področje, a gotovo najmanj zaželen način je poračun na računih za elektriko v prihodnjih letih, možno je te neplačane omrežnine in prispevke poravnati iz proračuna ali iz sklada za okrevanje po covidu," nam je povedal odvetnik Aleš Kaluža, ki je v imenu društva malih delničarjev vložil ustavno presojo. Na vprašanje, kako ocenjuje možnost uspeha pa je dejal, da ustavne presoje ne bi vlagali, če ne bi ocenili, da z njo nimajo možnosti uspeha. 

 

Podjetja ostala brez trimesečnih prihodkov

Brez trimesečnih prihodkov od priključne moči in omrežnin bodo ostali Eles ter zgoraj omenjena elektrodistribucijska podjetja. Samo za Eles to letos pomeni med 23 in 24 milijonov evrov manj prihodkov, skupaj za vse operaterje pa več kot sto milijonov evrov.

Nekateri opozarjajo, da je ukrep prekomeren. Če bi namreč želeli omiliti posledice visokih cen elektrike, bi bilo dovolj, da bi imeli enak račun kot pred podražitvami, ne pa pol ali celo dve tretjini nižji.

Gen-I: Upamo, da ne bo večje porabe

Dejansko je elektrika zdaj skoraj za dve tretjini cenejša kot prej, saj ni treba plačati prispevkov. Se je zaradi tega povečala poraba? Na Gen-I pravijo, da je za tako oceno še prezgodaj, da pa upajo, da ne bo tako.

"Spremembe v porabi elektrike bomo lahko ocenjevali, ko bo preteklo nekoliko daljše časovno obdobje. V le nekaj dneh po prejetju nižjih računov bi tudi ob morebitni zaznani večji porabi težko zaključili, da je ta posledica nižjih računov. Na porabo namreč vpliva več dejavnikov, od zunanjih temperatur, do morebitnih povečanih naročil na strani gospodarstva, večjega zadrževanja ljudi doma in podobno," so nam pojasnili.

"V GEN-I pa si ob prizadevanjih za zmanjšanje podnebnih sprememb želimo, da bi ljudje energijo porabljali varčno in učinkovito, zato upamo, da zgolj nižja vrednost računa ne bo povod za večjo porabo elektrike," so še dodali.

 

Za izplačilo dodatka še slab mesec časa

Zakon prinaša tudi 150 evrov solidarnostnega dodatka, ki ga bo prejelo okrog 710 tisoč upravičencev. Kdaj natančno bo izplačilo, še ni znano, mora pa biti izplačan najkasneje do 15. aprila.

Dobili ga bodo:

- upokojenci ki so imeli decembra tisoč evrov ali manj,

- upravičenci do nadomestila za invalidnost za mesec december 2021,

- prejemniki denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka za mesec december 2021,

- upravičenci do otroškega dodatka od prvega do vključno šestega dohodkovnega razreda za mesec december 2021,

- upravičenci do dodatka za veliko družino za leto 2021,

- rejniki, ki so imeli v decembru 2021 sklenjeno vsaj eno rejniško pogodbo v skladu z določbami zakona, ki ureja izvajanje rejniške dejavnosti.

Tisti, ki imajo štiri ali več otrok, bodo dobili še 50 evrov več.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.