Telekomova prodaja ob polletju na ravni lanske

NatisniNatisni

Medij: Finance  Avtorji: Petra Sovdat  Teme:  Telekom Slovenije, mali delničarji Datum: Petek, 30. julij 2021 VIR: Tukaj

Skupina Telekom Slovenije je v prvem polletju tega leta ustvarila 317,6 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je dober odstotek manj kot v istem lanskem obdobju. V skupini spet poudarjajo, da na prihodke še vedno vplivajo predvsem manjši prihodki iz gostovanja uporabnikov v omrežjih tujih operaterjev in gostovanja tujih uporabnikov v njihovem mobilnem omrežju, manjši pa so tudi prihodki IT-licenc.

Polletno poročilo kaže tudi, da Telekomu še vedno bežijo uporabniki, in to v vseh segmentih.

Tudi dobiček iz poslovanja (EBIT) je v prvem polletju primerljiv z lanskim ob tem času, znašal je 29,3 milijona evrov. Kosmati denarni tok (EBITDA) je v polletju znašal 113,7 milijona evrov, kar je za odstotek več kot v primerljivem lanskem obdobju, EBITDA marža pa na ravni skupine pomeni 35,8-odstotni delež v prihodkih od prodaje.

Čistega dobička skupine je bilo za 21,3 milijona evrov, kar je 44 odstotkov ali 6,5 milijona evrov več kot v istem obdobju lani.

Neprodano TSmedio bo vodil Rajko Gerič

Nadzorni svet Telekoma Slovenije je dal tudi soglasje za imenovanje Rajka Geriča za direktorja TSmedie, medijske družbe, ki med drugim upravlja portal Siol. TSmedio so, spomnimo, v Telekomu prodajali, a kljub več ponudbam, najvišjo, za šest milijonov evrov, je dala United Group Dragana Šolaka, posla niso sklenili. V Telekomu zdaj pravijo, da vidijo nove sinergije s TSmedio.

Kako družba posluje, polletno poročilo ne razkriva, je pa razvidno, da je od konca prejšnjega leta Telekom hčerinski družbi moral dati še dodatnih pol milijona evrov posojil, da se drži nad gladino. TSmedia si pri lastnikih tako izposoja že nekaj manj kot dva milijona evrov. Kako je družba poslovala lani, lahko preberete v članku Lanski prihodki Telekoma manjši za dva odstotka, predlagana dividenda v znesku štirih evrov.

Nadzorniki so dali še soglasja za imenovanje Sandre Peršak za direktorico družbe TSinpo, Mitje Štularja, sicer člana uprave Telekoma, za direktorja družbe GVO, do 1. septembra, ko vodenje prevzema Zef Vučaj, in Simona Furlana za direktorja družb Siol BeogradSiol PodgoricaSiol Sarajevo, Siol DOOEL Skopje, Siol Zagreb in Siol Prishtina.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.