Krka ob polletju z rekordnimi rezultati

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik (posel)  Avtorji: Dragana Stanković Teme:  mali delničarji, Krka Datum: Petek, 08. julij 2021 Vir: TUKAJ

Čez 14 dni bo Krka svojim več kot 47.000 delničarjem izplačala dividende v višini pet evrov bruto za delnico, kar je največ doslej. Krka je sicer ob polletju kljub še vedno zaostrenim globalnim razmeram zaradi covida-19, ali pa prav zato, imela rekordne rezultate.

Na današnji skupščini so delničarji Krke potrdili predlagane sklepe uprave, med drugim višino dividende, ki letos znaša rekordnih pet evrov bruto na delnico. To je 17,6 odstotka več kot lani in jo bodo delničarjem izplačali 22. julija. Za izplačilo dividend bo tako Krka namenila skupaj 156 milijonov evrov. Skoraj 91 milijonov evrov gre za druge rezerve iz dobička, prav toliko se prenese v naslednje leto.

»Nadaljujemo politiko izplačevanja najmanj 50 odstotkov dobička in tako bo tudi v prihodnje,« je dejal predsednik uprave in generalni direktor Krke Jože Colarič. Delničarji so med drugim podelili razrešnice upravi in nadzornikom ter sprejeli manjše, »kozmetične« spremembe statuta.

Skupina Krka, ki trenutno zaposluje več kot 11.600 ljudi, je lani ustvarila 1,53 milijarde evrov prodaje in nekaj manj kot 289 milijonov evrov čistega dobička, kar je največ doslej. Po Colaričevih besedah je na lansko prodajo vplivala predvsem velika prodaja v prvem četrtletju, ki je bila specifična zaradi zelo povečanega povpraševanja po Krkinih izdelkih med prvim valom pandemije covida-19. Rekordna je bila tudi proizvodnja, proizvedli in zapakirali so 16,5 milijarde tablet. Registrirali so 16 novih zdravil na recept, tudi prvega na Kitajskem. Za naložbe so namenili 76,6 milijona evrov.

Dobiček ob polletju za desetino večji kot lani

Tokrat je Colarič delničarjem poleg lanskih predstavil tudi polletne letošnje rezultate. Krka je ob polletju v primerjavi z lanskimi prvimi šestimi meseci povečala prodajo za odstotek in je znašala dobrih 806 milijonov evrov. Čisti dobiček je znašal dobrih 177 milijonov, kar je za enajst odstotkov več kot v lanskem polletju. Gre za rekordne polletne rezultate v vsej Krkini zgodovini, je poudaril Colarič.

Krkini načrti za konec leta ostajajo nespremenjeni oziroma taki, kot jih je Colarič napovedal že ob razkritju rezultatov za lansko leto. Prodaja naj bi tako dosegla 1,535 milijarde evrov, čisti dobiček pa okoli 265 milijonov evrov. »Morda bi kdo kar podvojil rezultate iz prvega polletja. Toda zavedati se moramo, da je v svetu še vedno zapletena situacija zaradi covida-19. Glede na to, da 95 odstotkov izdelkov izvozimo, smo odvisni predvsem od razmer na zunanjih trgih. Tudi ko covida ne bo več, je vprašanje, koliko časa bo trajalo, da se bo spet vzpostavilo normalno stanje, ki pa nikoli več ne bo takšno, kot je bilo, ampak bo nekaj povsem novega, na vseh področjih,« dodaja prvi mož Krke.

V prvem polletju letos je Krka za naložbe namenila 28 milijonov evrov. Kot pravi Colarič, se konec leta obeta tudi obnova Krkine petletne strategije, ko bodo med drugim določili tudi zneske, namenjene za naložbe. »Ti so že tradicionalno na letnem nivoju krepko čez 100 milijonov evrov za nove naložbe in nabavo opreme, 10 odstotkov vseh prihodkov pa namenjamo tudi razvoju in raziskavam. Če to seštejemo, se že približamo 300 milijonom evrov na leto.

 

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.